neděle 27. února 2022

RC recenze: Rebelky z Oxfordu - Jak svrhnout vévodu

Bringing down the dukeRebelky z OxforduAutor: Evie Dunmore
Počet stran: 376
Série: Rebelky z Oxfordu
Díl v sérii: První
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2022
"Montgomery." Vykročila k němu, ruku ozdobenou drahokamy nataženou před sebe. "Ráda vás vidím." 
Koutky úst stočené vzhůru její slova potvrzovaly. Měla vstřícnou náladu. Prozatím. 
"Sire Lambtone," otočila se ke svému sekretáři, "věříme, že vaše cesta proběhla bez problémů." 
Lambton zakroutil hlavou. "Téměř, madam. Na Parlamentním náměstí nás napadla feministka." 
Koutky úst jí prudce poklesly. "To snad ne." 
"Namířila si to přímo k vévodovi." 
"Taková drzost!"

Annabelle se jako jedna z prvních žen dostává ke studiu na Oxfordu. Ale vzhledem k její finanční situaci musí přijmout stipendium od dámského spolku, který bojuje za ženská práva. Annabelle se tak k jejich boji připojí, což ji přivede přímo do náruče jednoho chladného vévody... 

Annabelle Archerová dostává jedinečnou příležitost studovat na Oxfordské univerzitě. A v čem je to jedinečné? Je rok 1879 a ona se má stát jednou z prvních ženských studentek. 
Aby Annabelle mohla jít studovat, příjme stipendium od dámského spolku, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Annabelle se tak chtě nechtě musí zapojit do jejich snažení. Její úkol je jasný - najít vlivného muže, který by pomohl prosadit zájem spolku. Podaří se jí to nebo bude její studium s neúspěchem ukončeno?  

zdroj

Jedna z nejžhavějších novinek začátku letošního roku. Na tuhle knihu se teď dalo narazit dočista všude. Takže když se mi naskytla možnost si ji přečíst, nemohla jsem odolat. A co na ní říkám? 

zdroj
Rebelky z Oxfordu je převážně romantický příběh vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky Annabelle a vévody Montgomeryho. 
Jak už jsem řekla, hlavní dějová linka je tvořená převážně romantickou zápletkou mezi oběma hlavními hrdiny. Jako takový doplněk pak slouží vedlejší linka, která sleduje práci feministického hnutí, ale to je opravdu zmíněno pouze okrajově. 
Jako u většiny romantických knih budete už od začátku tušit, jak celý příběh dopadne. A ačkoliv se Rebelky z Oxfordu ničím neliší od ostatních knih tohoto žánru a nejsou ani nikterak originální, přesto jde o milé a odpočinkové čtení, které i pobaví. 
Hlavní hrdinka Annabelle je takovou tou správnou postavou. Je sympatická, zábavná, málokdy se zalekne problému a nenechá si jen tak něco líbit. Navíc chemie mezi ní a vévodou funguje na jedničku. 
zdroj
Montgomery je také správný a určitě si ho oblíbíte (hlavně, když se opije, tak je s ním sranda k nezaplacení). 
Pokud bych měla příběh Rebelek z Oxfordu k něčemu přirovnat, tak asi ke knize Pýcha a předsudek. Akorát Rebelkám bych dala nálepku pro dospělé, kvůli těm několika erotickým scénám, co se v knize nacházejí. Není jich tam sice moc, ale radši na to upozorním. 
Jak už jsem řekla, knížka je velmi čtivá a pravděpodobně ji přelouskáte během dvou dní. A opravdu se jedná o velmi odpočinkové čtení, které zabaví a můžete u něho úplně vypnout. 
 
Ačkoliv jsou Rebelky z Oxfordu hlavně romantickou knížkou, která se o feminismus spíše jen lehce otírá, přesto ji mohu doporučit k přečtení. Jedná se o odpočinkovou knihu, u které se i zasmějete. A i když příběh nepřináší nic originálního a je hodně předvídatelný, pravděpodobně s ním budete spokojení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Tahle knížka mě opravdu zaujala. Mám podobné čtení ráda, když si chci odpočinout od detektivek a thrillerů, nebo něčeho náročnějšího. 🙂 Děkuji za pěknou recenzi a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli hledáš něco nenáročného, tak tohle je opravdu dobrá volba :).
      Děkuji, také přeji hezký den :)

      Vymazat
  2. Přesně to co píšeš, od knihy očekávám. A už se na ni těším opravdu hodně. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)