sobota 19. února 2022

RC recenze: Strážce ztracených měst - Polaris

LordestarStrážce ztracených měst: PolarisAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 560
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: pátý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2021
Iggy Bianu pozdravil hlasitým upšouknutím, až se jeho klec otřásla. 
Biana se rozkašlala. "Tak se mi zdá, že tady někdo včera večer snědl víc blátivců, než měl. Drahoušku, budeš mít dietu." 
"Hodně štěstí," popřála jí Sophie. "Když jsem mu naposledy zkoušela dát zeleninu, skončila všechna připlácnutá na stropě." 
"Ale jdi, trošku zeleninky si kvůli mně Iggínek dá, viď?" švitořila Biana. "Dostaneš extra dlouhé drbání na bříšku a nejměkčí místo u mě na polštáři." 
"Ty budeš spát s tou příšerou?" zděsil se Kesler. 
"Jistě! V Alluveterre jsme se od sebe nehnuli. Doteď jsem nesvá, když ho vedle sebe neslyším chrápat."  

Kouzelný svět elfů opět otevírá svoji náruč, jenže tentokrát se Nespatřeni rozhodnou vytáhnout svoje trumfy. Podaří se Sophii a jejím kamarádům zabránit zkáze?  

Iniciativa Polaris. Název projektu Nespatřených, který nedá Sophii a jejím kamarádům spát. Společně s Černou labutí se snaží přijít na to, o co se vlastně jedná. Při jejich pátrání objeví tajemný symbol, který by skupině hlavních hrdinů mohl pomoci dopadnout Nespatřené. Ale ať se Sophie snaží sebevíc, pokaždé se zdá, že její nepřátelé jsou o krok napřed. Podaří se Černé labuti zastavit Nespatřené, než stihnout rozpoutat válku a uvrhnou svět elfů do chaosu? 

Zdroj

Po otevřeném konci předchozího dílu jsem se nemohla dočkat pokračování. Naštěstí už bylo vydané a téměř ihned se mi dostalo do rukou.   

zdroj
Na začátku nás opět čeká lehká rekapitulace předchozích dílů, aby si čtenář mohl osvěžit děj. A pak už se nám před očima rozehrává pokračování příběhu plného kouzelných tvorů, schopností a elfů. 
S potěšením mohu prohlásit, že autorka nechává své postavy spolu s příběhem růst a vyvíjet se. 
Hlavní hrdinka totiž dosáhla věku, kdy si i její rodiče začínají všímat zájmu chlapců o jejich dceru. 
V Polaris tak akční stránka příběhu ustupuje do pozadí a děj se točí hlavně kolem vztahů. A to nejen těch Sophiiných. 
Díky této dějové lince opět o něco víc zabrousíme do zákonitostí světa elfů, protože oni berou výběr partnera velmi vážně. 
zdroj
Ačkoliv je akce v příběhu pomálu, stejně si Polaris drží vysokou úroveň čtivosti. Pár míst, kdy se nic moc neděje sice v knize najdete, ale to se při více jak 550 stránkách prostě někdy stává. Ale na druhou stranu, těch čtivých míst je podstatně více, než těch hluchých, takže se to dá omluvit. 
Bohužel, co mě štvalo víc, než hluchá místa, byla Gradyho dětinskost. V určitých situacích se vůbec nechoval jako starý a moudrý elf, nýbrž spíš jako uražený předškolák. Ale to je k výtkám tak nějak všechno. Jinak si na Strážce ztracených měst opravdu nemohu stěžovat. 
Jako u všech ostatních dílů této série se budu opakovat, když budu tvrdit, že i přestože se jedná o knihu pro mladší čtenáře, tak okouzlí a uchvátí i dospělé. 
Opět se můžete těšit na intriky Nespatřených, kteří budou testovat sílu přátelství naší ústřední skupiny kamarádů. Bezmocné tápání rady a jejich dlouhé rokování nad nějakým řešením a mnoho dalšího. 
Kromě jiného nás také čeká opět otevřený konec. Pokud jsem si u minulého dílu stěžovala, tak beru zpět, v Polaris je to ještě horší. Každopádně autorka se zase činila a myslím si, že se určitě máme na co těšit. 

Strážci ztracených měst jsou kouzelným příběhem s důrazem na přátelství. Primárně je určený mladším čtenářům, ale rozhodně zabaví i ty starší. Celá série je plná akce, pošťuchování mezi přáteli a intrik. V Polaris akce trochu ustupuje vztahům, ale i tak je velmi čtivá. 
Takže ve zkratce - tuto sérii mohu jen doporučit a vy byste si ji měli přečíst. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Zatím tenhle knihám úspěšně odolávám kvůli nedostatku místa v knihovně, ale ty pozitivní ohlasy jsou lákavé. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to místo v knihovně chápu 😁 ale série rozhodně stojí za to 🙂
      Také přeji pěkný den 🙂

      Vymazat
  2. Moc hezky napsáno. :) Tuhle sérii už jsem viděla na několika stranách a všude je velmi kladně hodnocená. Musím říct, že jsem nalomená k vyzkoušení. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)