pondělí 4. května 2015

Recenze: Oživovatel

Autor: Seth Patrick
Počet stran: 440
Série: Reviver
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání ČR: 2014

"Nemůžu uvěřit, že mě ti hajzlové vzali proudem," vztekal se a pokoušel se třít si místo dole na zádech, kde dostal zásah. "Neuvědomoval jsem si, jak strašně tyhle věci bolí." 
"Ne tolik jako kulka," uklidňovala ho Anabell. 
"Nemůžu uvěřit, že jsem se počůral," přiznal poraženecky a vyděšeně. "Nemůžu ani uvěřit, že tu vůbec jsem. Co s námi udělají?"  

Seth Patrick
Seth Patrick, rodák ze Severního Irska, vystudoval matematiku na Oxfordu. Než se začal věnovat pouze psaní, pracoval třináct let jako programátor her ve světoznámé a oceňované sérii Total War. Žije v Anglii s manželkou a dvěma dětmi. Oživovatel je jeho prvním románem a okouzlil jím spoustu čtenářů.



Jonah Miller je oživovatel, ale ne tak ledajaký, patří k těm nejlepším. Mrtvolu dokáže oživit do tří minut po jejím úmrtí a navíc je znám svojí uctivostí jak k těm oživovaným, tak k pozůstalým. Ale při oživování jedné oběti vraždy se mu stane něco nezvyklého. Psycholožka, která zrovna podává svědectví o své smrti, prohlásí, že se k ní něco blíží. Něco temného a zlého. I Jonah to cítí, ale nikdo mu nevěří.
Pak je zabit i novinář, který jako první na oživování upozornil a Jonah, spolu s Annabel, dcerou mrtvého, pátrají po vrahovi a zvláštnostech, které se týkají oživování.



Knihu jsem si zamilovala už od prvního pohledu. Ta obálka mě prostě dostala, a když jsem potom zjistila, že je ještě k tomu interaktivní... No jednoduše nešla neobdivovat. 

Rozhodně nedoporučuji začínat číst v pozdních hodinách, jelikož tuhle knihu, ruku v ruce, provází efekt "ještě jednu kapitolu". To, jak autor ukončuje některé kapitoly je na zabití. Obzvlášť, když se noc mění na ráno a vás čeká zápočet ve škole.
Další věc, která vás možná nenechá spát, jsou autorovy popisy mrtvol, které jsou celkem detailní a nějaké ty noční můry by mohly mít na svědomí. Například popis vyndávání červů z mrtvoly a její následné oživování, které způsobuje, že to samé cítí i oživovatel. Celý příběh působí dost temně, takže slabší povahy si asi knihu zrovna moc neužijí, ale to každý musí posoudit sám, co všechno je schopen překousnout.
Oživovatel by pro někoho mohl být těžší na přečtení. Jelikož vzpomínky hlavního hrdiny se občas promíchají se vzpomínkami mrtvol, které oživil, tudíž se příběh chvílemi stává nepřehledný. Rozhodně bych knihu neoznačila za jednoduché, či oddechové čtení.

Jonah se mi zdál velmi samotářský a dost jsem ho litovala. Kdyby se mi dělo to, co zažíval on, asi se už dávno strachy zblázním. Myslím si, že jeho postava byla dobře vymyšlená a jeho příběh se četl skvěle.
Never byl prostě sympaťák. Některé jeho hlášky jsou nezapomenutelné, ale čím si mě doopravdy získal, byla jeho neustálá starost o hlavního hrdinu.
A u Annabel jsem moc nechápala její chování ohledně Jonaha. Jinak si taky prošla nepěknými věcmi, ale dle mého názoru to všechno zvládla celkem obstojně.

Já si celý příběh užila. Byl napínavý, čtivý a naprosto překvapený. Ale ten konec... horší už snad ani autor napsat nemohl. Takže opět nezbývá nic jiného, než čekat na vydání dalšího dílu. 
Jinak pokud vám nevadí mrtvoly, rozhodně si nenechte tento příběh ujít. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knížku jsem trochu zapomněla, ale teď jsi mi připomněla, že bych se po ní mohla poohlédnout :) Ráda bych si ji přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Rozhodně po ní mrkni, myslím, že stojí za přečtení :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Oživovatel mě láká od první přečtené recenze, určitě se po něm poohlédnu, až bude čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Mě nalákala ta obálka, tak jsem knihu hned koupila a až do teď mi ležela netknutá v knihovně. Jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala :D

      Vymazat
  3. Krásně napsaná recenze :) Knihu jsem nečetla, ale vypadá velmi lákavě :) Díky za tip, určitě si knihu časem přečtu!

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka je naozaj super, knihu má akurát požičanú kamarátka z našej knižnice a keď ju vráti asi po nej siahnem, vyzerá to naozaj dobre :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je skvělá! A viděla jsi ji interaktivní? Určitě po ní sáhni :D

      Vymazat
  5. No...nevím jestli bych si knihu měla přečíst :D Já na tohle moc nejsem, ale třeba jednou změním názor a přečtu si jí.
    Ale jinak krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kniha líbila, měla docela zajímavý námět, ale to musíš posoudit sama, jestli se do ní pustíš :D
      Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)