středa 13. května 2015

Recenze: Počátek

Autor: Jessica Khoury
Počet stran: 372
Série: Počátek
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Egmont

Rok vydání ČR: 2013
"Pro mě je to jenom papi. Chodí sem a učí mě anglicky, matematiku a psaní." 
"Jak vypadá?" 
Eio pokrčí rameny: "Je ošklivý, jako všichni vědci." 
Zamračím se: "Myslíš, že jsem ošklivá?" 
"Jasně," odpoví a hledí směrem k vesnici. 
Cítím, jak mi tvář rudne vztekem. "To je nejsprostší věc, jakou mi kdy kdo řekl! Nejsem ošklivá! Jsem..." pohlédnu dolů na své zabahněné, roztrhané šaty a hlas mi klesne do zahanbeného šepotu, "... jsem dokonalá." 

Jessica KhouryJessica Khoury se před 23 lety narodila v Georgii, kde také vyrůstala. Navštěvovala střední školu a následně se učila doma. Získala bakalářský titul z angličtiny na Toccoa Falls College. Nyní žije v Toccoa v Georgii se svým manželem Benjaminem, dvěma hroznými psy, množstvím knih, bot a sladkých čajů. Když nepíše, režíruje divadelní hry nebo trénuje fotbal.

(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/jessica-khoury-51475)


V Amazonském deštném pralese se snaží tým vědců o nesmrtelnost. Objevili rostlinu, jejíž pomocí by mohli svého cíle dosáhnout. A po pěti generacích se jim to konečně podaří. Narodí se dívka Pia, kterou všichni vystihují jediným slovem: "dokonalá".
Příběh začíná ve chvíli, kdy Pie táhne na sedmnáct. Vědci před sebou mají nový cíl. Pomocí Pii vytvořit nesmrtelnou rasu. Hlavní hrdinka se už nemůže dočkat, až ji vědci přiberou mezi sebe a ona bude moci uskutečnit svůj sen. Ale vše se změní v den jejích narozenin. Zamiluje se a zjistí, že už nic nebude jako dříve.


Na tuhle knihu jsem narazila díky jedné diskuzi na facebooku, kde na ní hodně lidí pělo chválu, a to bych nebyla já, abych se nepřesvědčila o tom, jestli je příběh opravdu tak dobrý... No, po dočtení mi připadal spíše průměrný.
Takže pokud se nenecháte ovlivnit mým názorem, směle pokračujte ve čtení této recenze.

Příběh byl originální, to se knize musí nechat. Ani si nevzpomínám, kdy jsem četla něco na téma nesmrtelnost, takže za tohle patří autorce velké plus. Nemůžu knize upřít ani skvěle zvolené prostředí, do kterého byl příběh zasazen. Někde hluboko v deštném pralese schovaná výzkumná stanice, to je prostě parádní místo na tajné experimenty.
Ale tím by asi všechny klady, které jsem na knize našla, končily.
Na rovinu říkám, že jsem od příběhu čekala mnohem víc.
Rozhodně musím varovat před nudným a velmi zdlouhavým začátkem, vážně se mi líbil až konec, kdy se konečně začalo dít něco zajímavého, ale dle mého názoru to také mohlo být o něco lepší.
Co se mi také moc nezamlouvalo, bylo neustálé opakování toho, jak je Pia dokonalá, přitom mi to tak vůbec nepřipadalo. Dobře, možná byla nesmrtelná s větší výdrží a rychlejšími reflexy, ale pokud by byla opravdu tak chytrá, jak si o sobě myslí, tak proč si nevymýšlela lepší výmluvy? Já se vůbec nedivím, že to, co si vymýšlela, jí ostatní nevěřili.
A to, že se v příběhu vyskytovala láska na první pohled, mi také zrovna moc nesedlo. Díky tomu na mě kniha působila poněkud uměle, což je škoda.

Co se postav týče, z těch hlavních jsem si neoblíbila nikoho a ty vedlejší mi přišly takové nijaké, takže ani v tomhle smyslu si kniha zrovna moc nevylepšila skóre.
Piu jsem moc ráda neměla. Jak už jsem psala výše, vůbec mi nepřišla dokonalá. Nečinila zrovna nejchytřejší rozhodnutí a navíc mi přišla dost sobecká. To, že byla rozmazlená se dalo pochopit, když se k ní všichni chovali tak, jak se chovali. Ale tohle je přesně příklad hlavních hrdinek, které zrovna moc nemusím.
Ani Eio mi zrovna nepadl do oka. Nejspíš to způsobilo jeho chování k Pie, protože, jak už jsem řekla, to na mě působilo poněkud uměle, což mi kazilo dojem ze čtení. Nebo to také mohlo být jen tím, že mi prostě kniha nesedla od samého začátku.

Přestože byl Počátek originální, já už ho znovu číst nebudu. Celkově mě příběh moc nezaujal, ale pokud máte rádi knihy na téma nesmrtelnost, pusťte se do čtení a udělejte si vlastní názor, protože to, co se nelíbí mně, si někdo jiný může zamilovat.


HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Na tuhle knížku se taky brzy chystám :) Vypadá docela dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já se na knihu těšila a zklamala mě, asi jsem očekávala příliš mnoho, ale snad se tobě bude líbit :D

      Vymazat
    2. Uvidíme :) Pořídila jsem si druhý díl- Vitro, v angličtině, a tak by asi nebylo úplně na škodu přečíst si i ten první :D

      Vymazat
    3. No, tak to by asi ten první díl chtělo no :D Tak přeji ať se ti knihy líbí :D

      Vymazat
  3. O knihe som už počula, ale ešte som ju nečítala. Námet vyzerá dobre, aj obálka, škoda však tých nedostatkov a pomalý začiatok, to mne osobne dosť vadí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten začátek byl opravdu hodně zdlouhavý, jinak taky mě ta kniha nalákala :D

      Vymazat
  4. Knihu jsem nečetla, ale její příběh mě zaujal, stejně tak jako obálka. Díky za tip, knihu si určitě přečtu!

    Zvu tě na malou soutěž na mém blogu, zde je odkaz: http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/05/soutez.html#more

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji, ať se ti líbí :D Hodně lidí ji chválilo, ale mně moc nesedla.

      Dobře, mrknu na ni :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)