pátek 24. července 2015

Recenze: Dcera čisté krve

Daughter of the Blood (The Black Jewels, #1)Autor: Anne Bishop
Počet stran: 528
Série: Černé drahokamy
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Triton

Rok vydání ČR: 2010
V šedém světě nade mnou se slyším, jak vyji nepřirozeným smíchem. Hluboko pode mnou, v psychické propasti, která je součástí Temnoty, slyším jiné vytí plné radosti a bolesti, vzteku a oslav. 
Mé pošetilé sestry, nepřijde žádná další čarodějnice, ale Čarodějka. 

Anne BishopTato spisovatelka fantasy je velmi skoupá na jakékoli životopisné údaje, není tedy vyloučeno, že jde o pseudonym. Žije ve státě New York a ve volném čase se ráda věnuje zahradě, četbě a hudbě.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/anne-bishop-8650)





Proroctví o příchodu nejsilnější Čarodějky se rychle rozšířilo po celé říši, ale nic se nestalo. Sedm set let čekání, až se najednou objevila sedmiletá dívka s nevídanou mocí. Ale budoucí Královna je ještě mladá a náchylná k manipulaci. Komu se podaří získat si důvěru mladé dívky a tím tak ovládnout celou Temnotu?

zdroj


Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, protože jsem na ní četla jen samé vychvalující recenze (ty negativní jsem asi nějak minula), ale musím říct, že mě tedy zrovna moc neuchvátila. 

zdroj
Autorka vytvořila propracovaný svět, kde byly dominantním pohlavím ženy, které ovládaly muže pomocí prstenů poslušnosti. Nechyběly ani nové, zvláštní rasy či jiné dimenze, jenže to všechno bylo na můj vkus až příliš roztahané a chaotické. Rozhodně můžu prohlásit, že po přečtení anotace jsem čekala opravdu něco jiného. Takže pokud jste ji četli také, a teď čekáte nějaký akcí nabitý příběh, tak vás zklamu a doporučím vám, abyste na to hodně rychle zapomněli. Místo mečů a jiných zbraní se zde bojuje magií, ale za to ve velkém.
Také jsem si nemyslela, že se většina příběhu bude točit kolem emocí, které postavy prožívají.
Prostě mi celkově nesedl autorčin styl psaní a vůbec jsem se do příběhu nedokázala ponořit a do čtení se musela nutit. Myslím, že kdyby Anne trošku ubrala v popisu pocitů, snášela bych knihu o něco lépe.

zdroj
Postav se v příběhu nacházelo opravdu velké množství, ale asi nejvíc jsem si oblíbila Daemona, který byl takovým hlavním sadistou knihy. Nijak se nezdráhal brát životy, vzdoroval bolesti a dokonce i ženám, které ho ovládaly.
Pak tu byla Jaenelle, která měla obrovskou moc, ale její chování obecně mi moc nesedlo. Přišla mi nevděčná a vůbec jsem ji neměla ráda.
Dokonce i samotného pána Pekla jsem měla radši, i když mi jeho chování zrovna moc nesedělo k jeho postavení. Přeci jenom, čekala bych ho ještě o něco drsnějšího.

Abych pravdu řekla, už dlouho se mi nestalo, abych byla tak šťastná z toho, že jsem konečně dočetla nějakou knihu. Ale vím, že se hodně lidem líbila a třeba zrovna vy budete patřit do té kladně hodnotící skupiny. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Je naozaj škoda, že kniha dopadla takto, podľa obálky a anotácie vyzerala sľubne :-) Skutočne škoda tých nedostatkov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, mě to taky moc mrzelo. Bylo to pro mě vážně zklamání.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)