úterý 7. července 2015

Recenze: Pokrevní pouta

Bloodlines (Bloodlines, #1)Autor: Richelle Mead
Počet stran: 336
Série: Pokrevní pouta
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Domino

Rok vydání ČR: 2011
"Už na vás čekají. Běžte dál." Naklonil se ke Keithovu uchu a zlomyslně zašeptal: "Pokud se odvážíš." Poklepal Keitha po rameni a zachechtal se "muhahaha" jako stvůra z hororu. 
Keith nadskočil málem metr do vzduchu. Adrian se zasmál a vykročil po cestičce do zahrady. 



Richelle Mead je autor na seznamu NY Times a USA Today bestsellerů, píše fantasy knihy pro dospělé a mládež. Původně pochází z Michiganu, nyní žije v Seattlu ve státě Washington, kde na plný úvazek pracuje na svých sériích. Než se stala spisovatelem, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro střední a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svoji cestu vidí ve psaní, ale je přesvědčená, že ji její vzdělání na psaní připravilo.
V současnosti pracuje na třetím dílu Věku X.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/richelle-mead-6773)



Pokračování Vampýrské akademie, kdy se hlavní postavou stává alchymistka Sydney, která dostane za úkol udržet Jill naživu, jelikož kdyby zemřela, tak mladá královna Lissa Dragomirová přijde o svůj trůn. Morojové spolu s alchymisty tak vymyslí plán, kdy Jill zapíšou na lidskou školu, ale brzy se ukáže, že Jill není jediná nadpřirozená "věc", která se na škole vyskytuje.

zdroj

Tuhle knížku jsem měla vyhlédnutou už pěknou dobu. Jenže pokaždé, když jsem přišla do knihovny, vždycky byla vypůjčená, ale tentokrát jsem měla štěstí a jakmile jsem ji tam uviděla, bylo jasné, že si ji odnesu domů. 

Zbožňovala jsem Vampýrskou akademii, mám za to, že R. Mead je jednou z nejlepších autorek tohoto žánru, takže bylo naprosto jasné, že mě Pokrevní pouta nemůžou zklamat.
zdroj
Hned ze začátku musím říct, že mě autorka opět ohromila, protože i když se jedná o spin-off k sérii Vampýrská akademie, Richelle si opět dokázala poradit a naservírovala nám úplně odlišný příběh. Nejenom, že dokázala napsat zcela odlišnou hlavní hrdinku, ale dokonce ani nezapomněla na starého dobrého Adriana, který je celkem velkým tahounem příběhu.
Přestože jsou Pokrevní pouta jiná, mají i hodně společného s předešlou sérii, například to, že jsou neuvěřitelně čtivá a vtipná.
Sice se ze začátku nic moc neděje a občas byl příběh předvídatelný, ale mně to vůbec nevadilo a nenastala u mě jediná chvilka, kdy bych se nudila nebo chtěla knihu odložit.
Jenom pro vás mám jedno malé doporučení, pokud jste ještě nečetli Vampýrskou akademii a chystáte se na Pokrevní pouta, radím vám, dočtěte si předchozí sérii, protože Pokrevní pouta obsahují celkem dost spoilerů, sice autorka vysvětluje veškeré narážky, které se v knize vyskytují, ale vy byste se ochudili o skvělý příběh.

zdroj
Postavy této autorky si nemůžu vynachválit. Všechny jsou odlišné a nejsou dokonalé, prostě takové, které si rychle oblíbíte.
Jill mi jako postava moc nevadila a měla jsem ji i docela ráda. Sice jsem ji většinu času litovala, ale jinak docela šla. Občas by si ale zasloužila facku, ale v jiných chvílích zase zazářila.
Sydney jsem měla ráda už ve Vampýrské akademii. I když se chová úplně jinak, než Rose, dokázala zaujmout. Občas mi na ní ale vadilo to, jak moc byla proti Morojům a dhampýrům.
A jako obvykle, to nejlepší na závěr. Adrian je jedna z nejlepších postav, která kdy byla napsaná. Ano, hádáte správně, patří mezi moje oblíbence. Ale na moji obranu, jeho prostě nejde nemít rád, protože je vtipný, sarkastický, arogantní a v poslední době úplně na dně. No není to materiál na skvělou postavu?

Jak už jste asi z mé recenze pochopili, tuhle knihu vám můžu jedině doporučit. I když já sama si asi dám re-reading Vampýrské akademie, než co se pustím do dalších dílů této série. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

10 komentářů:

  1. Vampýrskou akademii mám doma, taky chystám re-reading. Pokrevní pouta jsem četla (no, první tři díly, ostatní zatím čekají :D) a taky jsem byla nadšená. Adrian a Sydney jsou skvělá dvojka :)
    Mně Sydneyino chování nevadilo, protože jsem chápala, že když vyrůstala v prostředí, v jakém vyrůstala, nemohla se chovat jinak. Právě naopak - na alchymistu se chovala ještě super přátelsky :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, já zbožňuji hlavně Adriana :D
      V tom, že Sydney neměla ráda Moroje, v tom byla naprosto skvěle napsaná, ale z mého pohledu si říkám, že je mohla mít radši :D. Ale máš pravdu, na to, že byla alchymistka, se držela hodně dobře :D

      Vymazat
  2. Myslím, že už bych se do toho nedokázala začíst tak, jako dříve.. Nicméně Vampírskou akademii ještě doma mám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musíš vyzkoušet :) já ze zkušenosti vím, že R. Mead můžu číst pořád dokola :D

      Vymazat
  3. Pekná recenzia, kniha vyzerá dobre. Mám rada diela s dobre stvárnenými postavami.
    Až na to, že som nečítala Upírsku akadémiu :D

    ➳Heroines Never Fade

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Kniha byla skvělá :D Tak to koukej napravit, Vampýrskou akademii můžu jedině doporučit :D

      Vymazat
  4. Knihu som čítala, i keď už dávnejšie a tiež sa mi páčila. Od Richelle Mead nemôže nič sklamať! :D Už sa nesmierne teším až sa konečne dostanem k pokračovaniu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :D A také jsem velmi zvědavá na pokračování :D

      Vymazat
  5. Upíři mě moc nelákají :D
    Ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, protože Vampýrská Akademie i Pokrevní pouta opravdu stojí za přečtení (jako všechno od R. Mead :D).
      Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)