sobota 5. září 2015

RC recenze: Kostičas

The Bone Season (The Bone Season, #1)Kostičas (Kostičas, #1)Autor: Samantha Shannon
Počet stran: 480
Série: Kostičas
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2014
"Nashira měla zvláštní dar," řekla Liss. "Všimla sis, jaká divná aura ji obklopuje?" Přikývla jsem. "Nemá jen jednu schopnost. Může vcházet do éteru několika různými cestami." 
"To není možné. Každý z nás má jen jeden dar." 
"Myslíš, že znáš realitu?" Zapomeň na to. První Šeol má svoje vlastní pravidla. Smiř se s tím a všechno bude snazší."
Přitáhla si potlučená kolena k bradě. "Nashira má pět andělů. Nějakým způsobem je dokázala přimět, aby u ní zůstali." 
"Ona je vazačka?" 
"To nevíme. Kdysi určitě vazačka byla, ale teď má pokřivenou auru." 
"A co ji pokřivilo?" 
"Ti andělé." Když jsem se zamračila, povzdechla si. "Jsou to všechno domněnky. My si ale myslíme, že dokáže využívat dary, které ti andělé měli, když byli ještě lidmi." 
"To nedokážou ani vazači." 
"No právě." Pohlédla na mě. "Jestli ti můžu něco poradit, drž raději pohled pěkně při zemi. Nikomu nenaznačuj, co jsi zač. Jestli zjistí, že jsi krajinářka, udělá s tebou krátký proces." 


Představte si, že byste měli zvláštní schopnosti, které by vás odsunuli na okraj společnosti. Co na okraj, kdyby o nich někdo věděl, mohlo by vás to stát život. Přesně tak se cítí Paige, členka syndikátu. A právě kniha Kostičas odhaluje její příběh. 

Je rok 2059 a v dystopickém Londýně žije devatenáctiletá dívka Paige Mahoneyová, která má zvláštní schopnost. Je totiž krajinochodec a může se vnořit do mysli druhých lidí. Už jen tím, že žije páchá velezradu, proto se musí skrývat před Scionem, který se snaží lidi jako ona vymýtit.
Jenže jedna náhoda vede k tomu, aby byla Paige odhalena, čímž se stává členkou dvacátého Kostičasu. Podaří se jí navzdory osudu přežít?

zdroj

Autorce se podařilo vytvořit nový, promyšlený svět, který má hodně co nabídnout. Je libo cizí rasy či obstarat si nový slovníček? Potom není nic lehčího, než se pustit do Kostičasu, který tohle všechno nabízí.
zdroj
Celý příběh knihy je originální a nabízí možnost nahlédnout pod pokličku éteru, ve kterém se nacházejí duchové, poltergeisti a aury každé bytosti. A právě kvůli všem těm novinkám, jenž nabízí, se může příběh ze začátku zdát trošku pomalejší a hlavně složitý, ale postupem času se to změní. Když si na autorčin styl psaní zvyknete, zjistíte, že všechno do sebe zapadá a po pomalejším začátku se děj rozjíždí čím dál rychleji a na konci už se řítí neuvěřitelnou rychlostí.
Kniha je dost obsáhlá, což už je vidět na její tloušťce, ale toho se vůbec nemusíte bát, jelikož vás strhne svojí čtivostí.
V příběhu se také téměř neustále něco děje a po větší akci následuje klidné dovysvětlení, u kterého se možná nejdříve budete trochu nudit, ale po spojení všech souvislostí se do Kostičasu ponoříte ještě víc a tuto tlustou knihu přelouskáte jako nic. Nechybí ji ani humor, ani ta trocha romantiky, takže si myslím, že si každý najde to své.
Velmi mě potěšil slovníček na konci knihy, který vysvětluje všechna nová slova a na který se můžete obrátit, když začnete tápat. Bohužel já si ho všimla až po přečtení knihy, takže mi posloužil jen jako shrnutí, ale pro ty, co se do příběhu teprve pouští, je to skvělý pomocník.

Výjimečně nemám knize moc co vytknout, protože jsem byla dost spokojená jak se samotným dějem, tak i s postavami, které jsou výborně zpracované a vy nebudete vědět komu máte věřit.
Uznávám, že s hlavní hrdinkou jsem mnohdy nesouhlasila, ale její tvrdohlavost a drzost mě donutila si ji oblíbit.

Autorka nasadila prvnímu dílu laťku opravdu vysoko a já se upřímně bojím o druhý díl. Za prvé si vůbec nedokážu představit, o čem by mohl být a za druhé doufám, že autorce nedošel dech. Ale co můžu na rovinu říct je, že odpočítávám dny do vydání druhého dílu, na který jsem hodně zvědavá.
Mimochodem Vinořád vychází v říjnu. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.



Samantha ShannonSamantha Shannonová se narodila a vyrostla v Západním Londýně. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Psát začala v patnácti letech a Kostičas je jejím prvním publikovaným románem. Zároveň jde o první knihu z plánované sedmidílné série, již vydává britské nakladatelství Bloomsbury. Mladé autorce se záhy začalo přezdívat „nová Rowlingová“. Kniha ihned po vydání obsadila přední příčky žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, překládá se do sedmadvaceti jazyků. Filmová práva na adaptaci románu vlastní společnost 20th Century Fox. V říjnu 2014 vyjde druhý díl série nazvaný The Mime Order.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/samantha-shannon-64489)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

12 komentářů:

  1. Prý těch dílů bude sedm, slyšela jsem někde. Takže jestli se bojíš, co bude v druhém, tak se ptám, co bude v takovém pátem :D
    Jinak moc pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak prý je druhý díl ještě mnohem lepší, takže se nemůžu dočkat ještě víc, ale přesto se bojím, co bude dál :D.
      Děkuji :D

      Vymazat
  2. Super recenze! :)
    Už několikrát jsem o Kostičase přemýšlela,ale vždycky jsem se rozhodla,že ne.
    Díky tvé recenzi tentokrát asi neodolám :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D
      Rozhodně se do Kostičasu pusť, je to skvělá kniha :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. :) Na tuhle knížku se těším opravdu dlouho a snad se na ní i v dohledné době dostane, zvlášť když má vyjít ten druhý díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Dostaň se k ní co nejdříve, je to fakt skvělý počteníčko :D

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Na Kostičas se teprve chystám a opravdu se na něj těším :) Podle anotace to zní jako knížka přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Na knihu doporučuji udělat si čas co nejdříve :)

      Vymazat
  5. Páni další vychvalující recenze, že bych se do ní také pustila? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na túto knihu som počula samé chvály a tvoja recenzia o tom taktiež svedčí, joj túto knihu by som si chcela prečítať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku doporučuji, takže když na ní někde natrefíš, tak neváhej :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)