středa 23. března 2016

Recenze: Nejtemnější část lesa

Nejtemnější část lesaAutor: Holly Black


Počet stran: 336
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Omega


Rok vydání ČR: 2015
Když se vydáte do hlubin Carlingského lesa, přejdete zurčící potok, a dojdete až do míst, kde slunce svítí zřítkakdy, narazíte na velmi podivnou věc. Uprostřed palouku leží skleněná rakev a v ní spí chlapec. Z jeho hlavy vyrůstají rohy a jeho uši jsou špičaté jako nože.  


Kouzelný les, pohádkové bytosti a mnoho záhad. To vše tvoří velmi zamotané klubko příběhu jednoho neobyčejného města, které není lehké rozmotat. 

Hazel spolu se svým bratrem žijí ve městě Fairford, kde jsou legendy skutečností. Sjíždějí se tam turisté ze všech koutů, jen aby spatřili skleněnou rakev s rohatým chlapcem, či jiné příslušníky Lesního lidu, nedbaje na nebezpečí, které je zde může čekat.
Po několika úmrtí turistů se Hazel se svým bratrem rozhodnou jednat a začnou lovit nestvůry, které zabíjejí nevinné. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá a Hazel musí brzy začít řešit i jiné problémy...

zdroj

Autorku Holly Black si spojuji především se sérií Magisterium a když jsem zjistila, že napsala i pohádkový příběh plný nejrůznějších víl, nemohla jsem odolat, ale jaký dojem ve mně kniha zanechala?

Vždycky jsem měla ráda příběhy, kde byly pohádkové bytosti zobrazovány jako ty zlé a tady se to autorce docela povedlo. Sice bych se nezlobila, kdyby tam podobných okamžiků bylo více, ale místo toho jsem dostala pořádnou nálož poněkud zmateného příběhu, o kterém nějak nevím, co říct. Je to prostě ten typ - dokud si to nepřečtete, neuvěříte.
zdroj
Nevím, zda to bylo překladem či autorčin záměr, ale vyprávění příběhu se mi zdálo poněkud krkolomné a těžkopádné. Mně osobně dělalo velké problémy se začíst. Ne, že by děj nebyl zajímavý, ale já se špatně orientovala a ani hlavní hrdinka mi nepřišla zrovna sympatická, což čtivosti moc nepřidávalo.
V několika místech se i autorka věnovala spíše popisu okolí, než aby se soustředila na rozvíjení děje, takže pokud se tuto knihu chystáte číst, ale nejste zrovna fanoušci popisů, připravte se na trošku nudnější pasáže.
Ale abych knize jenom nevyčítala, najdete v ní i různé klady. Například příběh Jacka, který pochází ze světa víl, ale je vychovaný jako dítě člověka. Abych pravdu řekla, tak to byla jediná postava, která mi docela přirostla k srdci. Ale zpět ke kladům.
Autorce nemůžeme upřít její fantasii, kterou projevuje při tvorbě svých pohádkových bytostí, a ani její originalitu, se kterou příběh pojala.

Pokud vám nevadí delší popisy, zmatenost děje a máte chuť na originální čtení se zajímavými pohádkovými bytostmi, mohla by být tahle kniha přesně pro vás. Jen nejspíš nesmíte očekávat zázraky. 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 3/5

10 komentářů:

  1. Bylo to silene krkolomne a spatne se to cetlo. Za me zklamani.
    Beauty of pink / Soutěž

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha ma veľmi zaujala a mrzí ma, že viacero recenzií jej nie práve lichotia. Rada by som si knihu prečítala, vyzerá to na pomerne fajn príbeh, ale očakávania asi nebudem mať veľké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nebudeš mít vysoká očekávání, tak se ti pravděpodobně bude kniha líbit :D

      Vymazat
  3. Docela mě zaujala, ale všichni mě od ní spíš odrazují, takže ji vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě také, ale po přečtení jsem zjistila, že to nebyl úplně můj šálek kávy :D

      Vymazat
  4. Také jsem byla spíš zklamaná, ačkoliv rozuzlení mě docela překvapilo! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Od autorky jsem si chtěla přečíst Ženu v černém, ale pak jsem četla recenze na celkovou její tvorbu a jsem rozhodnutá, že si od ní přečtu pouze tu sérii Magisterium to jen díky mé milované Cassandře...
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ještě chystám na Nejchladnější dívku ve městě chladu, ta vypadá docela zajímavě :D
      Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)