úterý 20. září 2016

RC recenze: Kde ženy vládnou

Výsledek obrázku pro kde ženy vládnouVýsledek obrázku pro kde ženy vládnouAutor: Kateřina Karásková, Simon Bird
Počet stran: 392
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Krigl

Rok vydání ČR: 2016
Kvůli nesnesitelnému horku během dne vyráží muž do práce už kolem třetí ráno. Na poli se lopotí asi do deseti. Pak se celý zmožený doplazí domů, vypěstované plodiny odevzdá ženě a svalí se do hamaku k zasloužené siestě. 
Žena mezitím odejde na trh, kde celé odpoledne prodává a drbe se sousedkami. Domů se vrací kvečeru, manžel se zrovna probouzí. Žena ho nakrmí a z utržených peněz mu vyčlení malé kapesné. Zbytek si uschová na chod domácnosti. 


Kateřina Karásková a Simon Bird se vydali do cizích krajů, aby našli kulturu, ve které mají hlavní slovo ženy. Zajímá vás, kde vládnou ženy? 

V této knize nás čeká objevování čtyř neobvyklých kultur, jejichž zástupci jsou mexické indiánky, indonéský musilmský matriarchát, také se podíváme do Číny a Indie, kde muži bojují za rovnoprávnost.
A jak to tedy v těchto kulturách chodí? To už vám prozradí Kateřina Karásková a Simon Bird právě v této knize.

Výsledek obrázku pro kde ženy vládnou
zdroj

Ačkoli tohle není kniha, po které bych ve volných chvílích sáhla, musím uznat, že jsem byla velmi příjemně překvapená.

Výsledek obrázku pro kde ženy vládnou
zdroj
Na začátku knihy je čtenář seznámen s obsahem knihy a vlastně i nápadem k jejímu sepsání. Pokud nejste zdatní v pojmech jako je matriarchát a podobné, autoři ochotně vysvětlí, o co se vlastně jedná, ještě před tím, než vás začnou seznamovat s různými kmeny.
Rozhodně oceňuji to, že nám autoři před samotným výkladem dobrodružství, která zažili a sdělením informací, jež zjistili, podají základní info o kmeni (včetně mapky, kde bychom je nalezli), kterého se daná část týká.
Nemusíte se bát ani přehnaně popisného cestopisu, jelikož autoři se rozhodli svoji knihu podat celkem odlehčeně, takže se nejprve dozvíte vše, co byste měli vědět a následně už poznáváte cizí kultury nenásilnou formou. Díky odlehčené a vtipné formě, kterou je kniha psaná, se vám bude dobře číst a i nějaká ta informace uvízne v hlavě.
Výsledek obrázku pro kde ženy vládnou
zdroj
To vše je doplněné ilustracemi, které nakreslili samotní autoři a fotografiemi, které podtrhují dobrodružnou atmosféru a pomůžou vám tak udělat si komplexní obrázek o tom, o čem to autoři píšou.
Já jako studen cestovního ruchu jsem s knihou maximálně spokojená a shledávám tuhle knihu jako zajímavé čtení. A ačkoli kniha není pro každého, nemyslím si, že její čtení je ztrátou času, protože podává náhled do odlišných kultur a představuje situace, které jsou pro nás nemyslitelné.

Kniha Kde ženy vládnou je ideální pro ty, co si chtějí rozšířit obzory o další kultury, kde netradičně mají hlavní slovo ženy. Jedná se o zajímavé čtení, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji autorce Kateřině Karáskové
Knihu můžete zakoupit ZDE.  


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3/5

6 komentářů:

  1. Vypadá to docela dobře, ale není to můj šálek kávy, takže knihu asi vynechám, ale super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla dobrá, ale chápu, že není pro každého :D Děkuji :)

      Vymazat
  2. O tomhle kousku jsem ještě neslyšela nebo jsem si ho podrobněji nevšimla, každopádně to vypadá jako zajímavé, netradiční a poučné čtení, které nejspíš přidám na svůj nekonečný seznam :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je to zajímavé čtení, které doporučuji vyzkoušet :)

      Vymazat
  3. Vyzerá to na zaujímavú knihu, len ma trochu prekvapili tie oblasti, napr. som netušila, že v Číne má hlavné slovo žena, myslela som, že je to presne naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně zajímavé čtení, které můžu jedině doporučit :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)