neděle 1. října 2017

RC recenze: Prozřetelnost ohně

Výsledek obrázku pro The Providence of FireVýsledek obrázku pro prozřetelnost ohněAutor: Brian Staveley
Počet stran: 524
Série: Kronika Netesaného trůnu
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2017
"Bez Synů nemám nic. Il Tornja vyhraje. I kdybych Lehava odmítla-"
"Ne," řekl Fulton hlasem pevným jako kámen. "Neodmítneš ho." 
"Aha, kurva," řekl Birch a podíval se jinam. 
"Od toho tu jsme, Aline," řekl starší strážce, když se otočil ke svému druhovi. Adare nikdy nikoho neslyšela použít Birchovo křestní jméno. Vlastně ho ani neznala. "Naše životy za její. Když tohle odmítne, nedá se říct, co jí ti fanatici provedou." 
"Nedá se říct, co ti fanatici udělají, ani když bude souhlasit," podotkl Birch. "Když budeme mrtví, tak ji nezachráníme." 
"To už je riziko, které bude muset princezna zvážit sama. Naší povinností je sloužit." 
"Myslel jsem, že služba znamená boj," protestoval Birch, ale zlost už ho opustila. Hlas se mu rezignovaně ztenčil. 
"Někdy, Aline," odvětil Fulton a kývl. "A někdy znamená zemřít." 

Boj o trůn pokračuje, spiknutí je v plném proudu a není jasné, komu se dá věřit. Příběh plný akce, intrik, starodávných bytostí a krveprolití z pera Briana Staveleyho pokračuje a vy se máte na co těšit. 

Adare odhalila vraha svého otce a rozjela svoji pomstu naplno. Teď hledá spojence, kteří by ji pomohli zanechat Netesaný trůn v její rodové linii.
Kaden objevuje starodávné Csestriim a dál se snaží vypořádat s nastalou situací, ohledně Netesaného trůnu.
A Valyn vede svoji osobní válku proti vrahovi svého otce.
Do toho všeho se ještě přimíchají barbarští válečníci, kteří se nečekaně spojí a Annur čeká velká válka, která může způsobit pád celé říše...

Výsledek obrázku pro The Providence of Fire
zdroj

Do prvního dílu Kroniky Netesaného trůnu jsem se téměř okamžitě zamilovala a nemohla jsem je odložit z ruky. Proto jsem se nemohla dočkat toho, až se pustím do pokračování, ale uchvátilo mě stejně tak, jako první díl?

Výsledek obrázku pro The Providence of Fire
zdroj
Kronika Netesaného trůnu pokračuje a naváže přesně tam, co Císařovy čepele skončily. Bez jakéhokoliv shrnutí předchozího dílu se Prozřetelnost ohně pouští do akce. Je to dobrá zpráva pro ty, co čtou díly hned po sobě, jelikož je nečeká pomalý start. Ovšem čtenáři, co si dali mezi čtením pauzu mohou trochu tápat a jen díky malým náznakům vzpomínat, co se dělo posledně.
A co že se dělo?
No, čeká nás opět vyprávění z pohledů tří sourozenců.
Související obrázek
zdroj
Valyn, trénovaný zabiják a velitel letky má opět nejakčnější dějovou linku, kdy se můžete těšit na velkou spoustu krve, násilí a usekaných údů. Stejně jako v Císařových čepelích i zde mě jeho dějová linka bavila nejvíce, i když jsem mnohdy s jeho rozhodnutími nesouhlasila, stejně ho mám nejraději.
Pak tu máme Kadena, dědice trůnu a vytrénovaného mnišskými způsoby. Jeho dějová linka byla opět zajímavá, místo Kadenova tréninku teď čtenáři sledují, jak se objevuje nový mnišský řád, který se snaží o vymýcení Csestriim a dokonce potkává a poznává jednotlivé příslušníky tohoto druhu.
Takže prostřednictvím Kadena se dozvíme mnoho nových informací a poznáme spoustu postav.
Třetí vyprávění probíhá z pohledu Adare, která se zabývá výhradně hledáním spojenců a politikou.
Přiznám se, že tato dějová linka mě bavila ze všeho nejméně, jelikož mi tato hrdinka přišla velmi nesympatická, sobecká a její rozhodnutí neuvěřitelně hloupá. Ale pokud máte rádi řešení politiky, tento pohled bude přesně pro vás.
Výsledek obrázku pro The Providence of Fire
zdroj
Novinkou je pár kapitol z pohledu Gwenny, Valynovi spolubojovnice, která je naprostým opakem Adare. Gwenna je typickým příkladem tvrdé a výbušné hrdinky, kterou si rozhodně musíte zamilovat.
Kromě pohledů rozdílných postav se dočkáte spousty akce, se kterou souvisí i úmrtí oblíbených postav, takže se na to citově připravte. Nemine vás však ani hromada vysvětlování, díky čemuž občas příběh působí dost roztahaně.
Až samotný závěr se opět pořádně rozjede a s poslední stránkou vás přepadne pocit, že prostě ihned potřebujete další díl.

Pokud máte rádi akční příběh, ve kterém nechybí intriky a nevadí vám, že budete mít zamotanou hlavu a stejně jako hlavní hrdinové, nebudete vědět, komu můžete věřit, rozhodně se pusťte do této knihy. První díl mi sice připadal lepší, ale i Prozřetelnost ohně rozhodně stojí za přečtení.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fantom Print. 
Knihu můžete zakoupit ZDE

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. O knihe som už počula a vyzerá skvele, nielen vďaka veľmi peknej obálke, ale aj pre pútavý príbeh. Rozhodne mám tohto autora na zozname a dúfam, že sa k nemu čoskoro dostanem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že určitě stojí za přečtení, neváhej a pusť se do ní :)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že série mi vůbec nic neříká, asi zkusím víc mrknout na první díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě po ní koukni, první díl je naprosto skvělý :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)