úterý 26. prosince 2017

RC recenze: Devět dní

Výsledek obrázku pro devět dníVýsledek obrázku pro devět dníAutor: Zuzana Strachotová
Počet stran: 320
Série: Devět dní
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2017
Lee se pohnul tak rychle, že trvalo dobré dvě vteřiny, než zaregistrovala blížící se nebezpečí. Nejspíš si myslela, že ji chce zabít. Možná to dokonce čekala. Zaujala něco jako obranný postoj a on se div nerozesmál nad tou neškodnou pózičkou. Ve skutečnosti jí chtěl dát jen ochutnat trochu bolesti. Stačí sevřít končetiny do určitého úhlu a pak zatlačit na ta správná místa. Neskutečná bolest nepoškozující tělo. 

Dva naprosto odlišní lidé, kteří sice jsou na stejném území, ale žijí ve dvou naprosto odlišných světech. Oba bezmezně věří... jenom každý něčemu jinému. 

Svět, tak jak ho známe, je zničený. Společnosti vládnou kněží, kteří věří v absolutní poslušnost, čistotu, zbožnost a hlavně absenci citů a doteků. K vynucování poslušnosti prostého lidu používají vycvičené vojáky, kdy jedním z nich je i samotný Lee Parker. Je považován za jednoho z nejlepších a rychle stoupá po kariérním žebříčku. A to je i důvodem, že jako jediný dokáže stíhat Seru Trantorovou. Členku povstalecké skupiny, která zuby nehty bojuje proti nastolené víře a snaží se lidstvu vrátit svobodu.
Shodou náhod skončí tito dva uvězněni v jeskyni. Změní se mezi nimi něco nebo stále půjde o uprchlici a elitního vojáka?

Výsledek obrázku pro devět dní
zdroj

Na knihu Devět dní jsem byla zvědavá už od chvíle, co jsem ji zahlédla. Knihy s tématikou zdevastované budoucnosti mám velmi ráda, proto jsem se nedočkavě pustila do čtení. A jaká se mi kniha zdála?

Sera Trantorová
zdroj
Už při prvním pohledu na knihu budete tušit, že to bude něco. Skvělá obálka přímo vybízí ke čtení a hned na začátek musím říct, že první dojem neklame, protože autorka si s knihou a celým příběhem pěkně vyhrála. (Kdo nevěří, ať se mrkne na webové stránky knihy, nebudete stačit zírat).
Ale teď už k samotné knize.
Devět dní je vskutku originální knihou, která se odehrává v prostředí zničené budoucnosti.
Autorka zde použila vyprávění z pohledů dvou postav, které nemohli být odlišnější, jako by každý pocházel z jiného světa. A svým způsobem to tak i bylo.
Lee Parker
zdroj
Na jedné straně je Lee Parker, jeden z nejlepších bojovníků a vykonavatel kněžské vůle. Lee vyrůstal ve světě, kde je absence citů a dotyků na denním pořádku a neexistuje nic jiného, než poslušnost.
Sera je ale naprostým opakem. Žije na rebelské základně a vůbec si nedokáže představit, že by žila podle víry.
A zákonitě, světy těchto dvou osob se protnou a to nejenom tak, ba naopak, shoda náhod je uvězní na nějaký čas v jeskyni. Poznamená je to nějak?
V knize Devět dní můžete sledovat srážku dvou světů - obrovský fanatismus versus osobní svoboda.
Sama za sebe můžu říct, že se jedná o velkolepou podívanou.
Některé scény si dokonce můžeme prohlédnout z pohledů obou aktérů, jež mají odlišné pohledy na svět.
zdroj
Zároveň se při čtení téměř nebudete nudit, protože na vás bude autorka chrlit jednu akci za druhou a dokonce vás i ve většině případů obehraje v tom, že se děj knihy bude odehrávat úplně jiným směrem, než budete čekat. I když sem tam se najdou okamžiky, které jsou naprosto očekávatelné, ale vzhledem ke zbytku knihy se jedná pouze o malý detail.
A pokud vás ještě tohle všechno nepřesvědčilo o tom, že byste se do knihy měli pustit, prozradím ještě jednu věc - ten konec! Naprosto super, nebudete se od jeho čtení moct odtrhnout.
Už kvůli tomu si musíte příběh Sery a Leeho přečíst, tedy, za předpokladu, že vám nestačí spousta akce, obrovská čtivost, napětí a velká dávka originality.

Pokud máte rádi akční příběh, plný fantasimu a akce, nestojíte o nějakou výraznou romantiku a nevadí vám ani trocha krve a zničený svět, je tohle přesně ta pravá kniha pro vás. Děj pěkně odsýpá a při čtení se rozhodně nebudete nudit. Devět dní má rozhodně co nabídnout.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fantom Print. 
Knihu můžete zakoupit ZDE

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Nad přečtením jsem docela váhala, ale teď jsi mě vážně nalákala :) Vypadá to dost dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D rozhodně neváhej, je to vážně dobrá knížka :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)