sobota 10. března 2018

RC recenze: Už jsem normální?!?

Výsledek obrázku pro holly bourne am i normalVýsledek obrázku pro už jsem normální?Autor: Holly Bourne
Počet stran: 416
Série: Klub odložených holek
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Slovart




Rok vydání ČR: 2017
"Já to myslím vážně, Evie..." Zase mě vzal za ruku a já mu to neochotně dovolila. "Vlatně z toho mám trochu strach. Myslím, že jsem... že jsem... závislej na sexu." 
Rozchechtala jsem se tak nahlas, že na naše propojené ruce dopadla sprška slin. 
"Ale vážně," trval na svém Ethan, který si slin nevšiml. "Proč se mi směješ? To není vtipný. Je to hodně vážná porucha." 


Už jsem normální? Tahle myšlenka pronásleduje Evie téměř neustále. Ona totiž zoufale touží po normálnosti. Chce být normálním teenagerem, normální holkou, která řeší kluky, navštěvuje party a užívá si s kamarádkami. Ale být normální někdy není tak lehké, jak se zdá... 

Evie se snaží být normální náctiletou dívkou a dělat vše, co k tomu patří. To znamená najít si kluka, chodit na párty a mít kamarádky, se kterými by mohla probírat všechno možné i nemožné. Už nechce být za tu holku, co se zcvokla. A nechce si nechat diktovat život úzkostmi, které doprovázejí její poruchu. Ale podaří se jí toho docílit, aniž by brala prášky, po kterých je otupělá?

Výsledek obrázku pro už jsem normální?
zdroj
Když se mi kniha poprvé dostala do rukou, vůbec jsem netušila, co čekat. Zdálo se mi to jako kniha pro mladší dívky, ale o to víc jsem byla překvapená, že mě příběh tak chytil. 

Výsledek obrázku pro už jsem normální?
zdroj
Hned na začátek recenze musím uznat, že jsem byla knihou velmi mile překvapená a začetla se hned od první stránky. Autorka Holly Bourne napsala zajímavý příběh, do kterého dokázala vepsat důležité téma, perfektně ho vystihnout (myslím tím, jak jsou v současnosti vnímáni lidé, kteří trpí nějakou podobnou nemocí) a navíc napsat to tak odlehčeně, že se čtenář i dost pobaví.
Kromě toho i autorka skvěle popsala vývoj hlavní hrdinky. V průběhu čtení si budete všímat změn v Eviině chování.
Připravte se na to, že zrovna tuhle hlavní hrdinku nebudete mít pravděpodobně rádi, ale přesto s ní budete soucítit a v některých situacích ji i možná budete i tak trochu chápat. A ačkoli vám třeba poleze na nervy, neubráníte se myšlence, že je svým způsobem silná.
Kromě vážných poruch se kniha dotýká i jiného tématu, a to feminismu, kdy děvčata probírají nejrůznější témata, například menstruaci. Ano, to je jedním z důvodů, proč si myslím, že kluci si toto čtivo zrovna dvakrát neužijí.
Výsledek obrázku pro úklid
zdroj
Ale nebojte se zase toho, že by kniha byla příliš vážná. Ba naopak, příběh je napsaný velmi odlehčeně a je protkaný humorem, kdy autorka dokonce v některých případech využívá vlastní zkušenosti. Sama za sebe musím říct, že jsem valila oči při zjištění, že se to opravdu někomu stalo (například to první rande).
Co také zpříjemňuje čtení, je přítomnost různých stylů a fontů písma, jímž je kniha napsaná. Kromě klasického vyprávění příběhu se můžete těšit i na dobré a špatné myšlenky, které hlavní hrdinku doprovázejí, její deník rekonvalescence či záznamy o výsledcích obav.

Už jsem normální?!? je příjemnou knihou o vážném tématu, které je zde popsáno velmi odlehčeně. Jedná se o čtení spíše pro holky nehledě na věk. Myslím si, že každá z nás si zde najde něco, co se jí líbí. Za mě - doporučuji.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

8 komentářů:

  1. Knihu mám doma a po Tvé recenzi se na ni těším o to více. Zatím jsem nečetla jedinou negativní recenzi, takže k důvod více ke štěstí 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, ze začátku jsem na knihu koukala s pocitem, doví co to bude, ale je fakt dobrá :D Přečti si ji :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem před časem četla a recenzovala a byla skvělá. Na jaře vychází další díl, tak už se nemůžu dočkat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně můj názor :D taky se už na další díl těším :)

      Vymazat
  3. Zachytila som vydanie tejto knihy, ale popravde ma veľmi neláka, nie je to práve môj žáner :D je super, že sa ti kniha páčila a získala si od teba dobré hodnotenia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si ze začátku říkala, že to asi nebude zrovna můj žánr, a hle, bylo to bezva čtení :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, kniha mě zaujala a jak jinak, mám ji na seznamu. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)