neděle 20. května 2018

RC recenze: Jízda

Související obrázekVýsledek obrázku pro jízda guy adamsAutor: Guy Adams
Počet stran: 224
Série: Class
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Slovart




Rok vydání ČR: 2017
Max - nebo to, co vypadá jako Max - se venku posadí na trávník, otevře plechovku se sušenkami a pustí se do nich. Jí jednu za druhou, čokoláda mu špiní rty roztažené do úsměvu a on pozoruje, jak dům i s jeho obyvateli polykají plameny. 

Máte rádi Doctora Who? Tak potom zbystřete, protože tahle kniha může být pro Vás přesně to pravé. Na motivy seriálu Class (jehož scenáristou je autor Patrick Ness), který patří do světa Doctora Who, přichází kniha s výstižným názvem Jízda. 

Poppy je tichá dívka, ale přesto ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale stejně vyvraždí svoji rodinu a v klidu pozoruje své dílo bez jediné emoce. A Amar, který byl vždycky veselý, najednou stojí na střeše a chce jediným krokem ukončit svůj život.
Co se děje studentům z Coal Hill, že se najednou chovají naprosto nepředvídatelně? Kdo je další na řadě? A jak zabránit dalšímu neštěstí? To jsou otázky, které musí vyřešit partička studentů s jejich učitelkou fyziky. Podaří se jim uspět?

Výsledek obrázku pro joyride guy adams
zdroj

Abych pravdu řekla, nemohla jsem se dočkat, až se mi kniha dostane do rukou. Všude se na ní objevovaly pochvalné recenze, kterými jsem se nechala zlákat. Ale co nakonec na knihu říkám já? 

Výsledek obrázku pro joyride guy adams
zdroj
Jak už jsem uvedla výše, jedná se o knihu, která vznikla na motivy seriálu, což trošku ztěžuje čtenářům, jež tento seriál nikdy neviděli, čtení. Vzhledem k tomu, že se autor moc nezdržuje s popisem postav, ani vysvětlováním podrobnější historie událostí, na které odkazuje.
Sama za sebe doporučuji shlédnout první díl seriálu, abyste měli alespoň základní ponětí o tom, co se děje a kdo je kdo.
Ale teď už k samotné knize. Její název nemůže být výstižnější, protože téměř od začátku až do poslední stránky to byla jedna velká jízda.
V podstatě již od první věty příběhu je čtenář vhozen do víru událostí, kdy se neustále něco děje.
Výsledek obrázku pro Class bbc
zdroj
Střídání pohledů hlavních postav zajišťuje, aby vám neutekla jediná část příběhu, takže jste neustále udržováni v obraze, co se kde děje.
Jak už jsem psala výše, autor se sem tam odkáže na nějakou událost, co se stala v prvním díle seriálu a nijak ji dál nevysvětluje, proto je dobré mít předem shlédnuto.
Také mi přišlo, že některé části příběhu jsou zbytečné a spíše natahují děj, ale to je jen můj osobní názor. To jsou z mého pohledu jediné dvě chybičky na kráse.
Jinak nemůžu jinak, než pět na tuto knihu chválu.
Související obrázek
zdroj
Zejména popis chování postav si zaslouží velký obdiv. To, jak uvěřitelně a lidsky se chovají, je až neuvěřitelné. Z toho také pramení další chvála na autorův styl psaní, který je surový a brutální, což je celkem překvapující vzhledem k tomu, že je kniha určená pro čtenáře 12 + let. Autor se totiž nebrání popisu brutálních vražd, ani náznakům erotických scén.
Když se na knihu podíváte jako na celek, dostanete pořádnou směsici akce, brutality a záhad, které jsou potřeba vyřešit. A to vše v podání skvěle zpracovaných, různorodých postav (hlavně Quillová se vám dostane pod kůži).
Zkrátka sečteno a podtrženo, žádný milovník Doctora Who či mimozemšťanů, by si tuhle knihu neměl nechat ujít.

Jízda je příjemnou jednohubkou, která vás na chvíli zabaví. Pokud vám nevadí trocha krve a máte rádi mimozemskou technologii, směle tuto knihu doporučuji, určitě si ji užijete.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Take jsem četla, ale seriál nesleduji, takže trochu zmatek :/

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)