pátek 28. září 2018

RC recenze: Písečníci a bludný asteroid

Písečníci a bludný asteroidPísečníci a bludný asteroidAutor: Václav Dvořák
Počet stran: 376
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: vlastním nákladem

Rok vydání ČR: 2018
"Každý ví, že kolonizační loď Úsvit skončila svoji pouť u Omegy 2, ale není to tak docela pravda. Ve skutečnosti letěla kolonizovat další planety. Jenže, hned za poslední planetou soustavy Omega narazila na cizí nepřátelskou rasu, Insekty. Došlo k boji a Úsvit byla poškozena tak, že se musela vrátit zpátky k Omeze 2. Insekti nebo prostě jen Hmyzáci, jsou prý fakt hnusný monstra. Mají šest rukou a čtyři nohy, osm očí kolem hlavy a na ocase dlouhatánský bodec, kterým dokážou propíchnout i titanové plátování lodi. Je jasný, proč se to drží v tajnosti." 


Písečníci a bludný asteroid. To je název nové knížky pro děti a mládež od začínajícího autora Václava Dvořáka, která vás zavede na palubu vesmírné lodi, jež se řítí vstříc velkému dobrodružství. 

Písečnice, tak se jmenuje zaostalá planeta, na které vyrůstá sirotek Tomáš, kterého brzo čeká obrovské dobrodružství. A to ve chvíli, kdy se k Písečnici přiblíží mezihvězdná loď, která si vybírá novou posádku. A právě Tomáš dostane příležitost studovat na vesmírné akademii, objevovat záhady vesmíru a hlavně zjistit svoji minulost. Podaří se mu projít vesmírným dobrodružsvím bez úhony?

Výsledek obrázku pro Písečníci a bludný asteroid
zdroj

Již před svým vydáním vzbudila tato kniha velký poprask a budí ho i nadále. Dokázala však zaujmou i mě?

Výsledek obrázku pro vesmírná loď
zdroj
Abych pravdu řekla, po přečtení prvních několika stránek, jsem byla mírně rozpačitá, jelikož začátek byl na můj vkus moc pomalý. Nemluvě o tom, že některé části byly trošku přitažené za vlasy, jako když dospělý klidně pustí dítě do nebezpečného dolu. Ale to se dá pochopit, to k dětským knížkám prostě patří.
Mně osobně se příběh začal pořádně líbit, až ve chvíli, kdy se děj přesune do vesmíru. Příběh totiž nabere nečekané obrátky, neustále se něco děje a autor nás pomocí dobře promyšlených detailů a vykreslením světa provede dětským dobrodružstvím.
Na tom, jak si Václav Dvořák vyhrál s textem je vidět, že si vše dobře promyslel a věnoval tomu velké úsilí, aby příběh dotáhl takřka k dokonalosti. A i když se nejedná zrovna o nejoriginálnější příběh a pro čtenáře, kteří už mají něco načteno, bude pravděpodobně předvídatelný a jistě v něm zahlédnou jistou inspiraci v jiných dílech, rozhodně má stále co nabídnout.
Související obrázek
zdroj
Ať už se jedná o propracované charaktery postav, či jejich duševní vývoj, za což by měl Václav Dvořák zaručeně dostat pochvalu, protože to se mnohdy nepodaří ani mnohem zkušenějším autorům. Nebo za skvěle vykreslené prostředí, díky čemuž se vám bude příběh odehrávat přímo před očima.
Prostě tato knížka má velký potenciál, který zaujme jak mladší čtenáře, tak i ty starší. Každý si v ní určitě najde něco, co se mu bude zamlouvat. Takže pokud máte chuť pustit se do jednoho vesmírného dobrodružství a zjistit, jak to s hlavními hrdiny dopadne, určitě sáhněte zrovna po Písečnících.

Písečníci a bludný asteroid je milý příběh, který upoutá a dokáže zaujmout. Ačkoli se nejedná o nejoriginálnější dějovou linku, určitě byste tuto knihu neměli opomenout, pokud alespoň trošku holdujete příběhům pro mladší čtenáře.

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji autorovi Václavu Dvořákovi
 Více informací o knize naleznete zde.
Vychází 4.10.!


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

3 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)