středa 24. srpna 2022

Recenze: Krvavý anděl

ThilliezŽertAutor: Franck Thilliez
Počet stran: 336
Série: Komisař Sharko
Díl v sérii: první
Nakladatelství: XYZ

Rok vydání ČR: 2019
Nejprve jsem ji svlékl. Potom jsem potřeboval přes dvě hodiny, abych ji svázal; spoutal jsem ji tak dokonale, že se nemohla vůbec pohnout. Byla pro mne pocta pracovat na plátně těla tak nádherného, sametového, skoro plstěného. Samozřejmě jsem dával pozor, aby byla dostatečně při vědomí, když jsem jí zabodával do masa háky. Ach! Kdybyste ji mohla vidět, jak se zmítala! Bolest a rozkoš jsou jako dvě těla s jednou hlavou, odpuzují se, ale jedna bez druhé se neobejdou. A já se domnívám, že si to před smrtí uvědomila.  

Znetvořené tělo, geniální vrah a nekompromisní komisař, který si právě prochází osobním peklem. Brutální, morbidní a hlavně čtivý - to je příběh Krvavého anděla. 

Franck Sharko si prochází osobním peklem, před šesti měsíci zmizela jeho žena. Do toho se objeví znetvořené ženské tělo a vrahův dopis ženině matce nenechává pochyb o tom, že jedním tělem jeho hra nekončí. A když se ukáže, že vrah si chce hrát přímo s komisařem Sharkem, začne panovat obava, že příští obětí by mohla být právě Sharkova manželka... 

Po přečtení Černé smrti jsem si tohoto autora zamilovala, takže jsem se s chutí pustila do jeho další knihy a co na ní říkám? 

Další knihu Francka Thillieze mám za sebou a opět musím říct, že nezklamala. Protože pokud hledáte knihu, kde se vrah vyžívá v brutálním mučení a zabíjení svých obětí a ještě si u toho zvládne vodit vyšetřovatele jako loutky na provázku, tak jste právě tady na správné adrese.
Jako bonus si k tomu můžete přidat hlavní postavu komisaře Sharka, který se při vyšetřování nebojí ušpinit si ruce a přimíchání se do nějaké rvačky je jeho denní chléb. Co tím ale chci říct? Že dodržování vyšetřovacích postupů u něj naleznete jen těžko. Mimochodem, také jeho osobní tragédie v příběhu zamíchá kartami a vrhne do knihy depresivní atmosféru.
Pořád mi nevěříte, že v této knize poteče krev proudem a vaše násilnické já si přijde na své? No tak dobrá, prozradím vám ještě jednu věc. Hlavním tématem knihy jsou i praktiky sado-maso, takže nějaké to násilí opravdu najdete téměř na každé stránce. 
Otázkou pak ale zůstává, jestli to už není moc, protože pak ty násilnosti už čtenáře příliš nešokují... 
Každopádně kniha dobře odsýpá a během několika večerů ji budete mít přečtenou. 
Bohužel ale tentokrát musím autorovi vytknout dvě věci. 
Tou první je samotný styl vyprávění, což je poněkud velká vada na kráse. Autor se totiž snaží o jakési květnaté, až básnické popisy, což prostě do takového knihy vůbec nesedí a dost to ruší od čtení. 
Tou druhou věcí je nakousnutá nadpřirozená linka. Chápu, že někdo může mít dar jasnovidectví či nějaký jiný druh daru, ale strkat do tohoto žánru více postav s podobnými schopnostmi, to se mi prostě nedařilo překousnout.
Kromě těchto dvou chybek to je ale starý dobrý Thilliez, který vyniká morbiditou a jeho knihy jsou jedna velká jízda. 

Pokud máte chuť na morbidní příběh s chytrým vrahem a nekonvenčním vyšetřovatelem, tak knihy Francka Thillieze jsou přesně to pravé, co se vám bude líbit. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)