sobota 25. května 2024

RC recenze: Fake

Killers gameSokolníkAutor: Arno Strobel
Počet stran: 336
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2024
"Lomberg, kriminální policie Výmar," představil se muž s vážným výrazem a podal Patrickovi policejní průkaz. Pak ukázal bradou na ženu. "To je moje kolegyně, komisařka Henschová. Jste Patrick Dostert?" 
"Ano, jsem. Kriminální policie říkáte? Z Výmaru?" 
"Můžeme dál?" Žena se krátce rozhlédla. "Máme na vás pár otázek, které bychom neradi pokládali mezi dveřmi." 

Zajímavý námět moderní doby, kdy je možné ostatním obrátit život vzhůru nohama během lusknutí prstů. A kde je vlastně pravda? A kdo ti uvěří?      

Patrick Dostert vede spokojený život až do chvíle, kdy mu jednou ráno na dveře zaklepe kriminální policie a sdělí mu, že je podezřelý ze zmizení ženy, jejíž jméno dříve neslyšel. Během vyšetřování však police nachází stále více vodítek, které ukazují na Patricka jako pachatele. Problém však je, že je vše příliš okaté. 
Patrick pomalu přichází o vše, ale pokud Patrick není oním pachatelem, tak kdo za to všechno může? 



Na Fake jsem byla hodně zvědavá, protože na mě vyskakovala jedna nadšená recenze za druhou. A co na knihu říkám já? Připojila jsem se k nadšenému davu?

Kniha Fake je psychothrillerem, který nejenže přečtete na posezení, ale zároveň vám vyrazí dech. Ano, v příběhu se sice nacházejí určité nelogičnosti, hlavně co se postupu vyšetřování policie týče, ale i přesto jsem z knihy neskutečně nadšená. Ale začněme od začátku.
Samotná kniha je dělená do čtyř částí, které se následně ještě dělí na kapitoly. Prolog je vyprávěný z ženského pohledu, kdy je postava obětí domácího násilí.
Následně se přesouváme k hlavní postavě příběhu, a to Patrickovi. Patrick má vyprávění rozdělené na dvě části. V té jedné nás seznamuje s aktuální situací, kdy čeká ve vyšetřovací vazbě a v druhé nám pomocí er-formy a deníkového zápisu popisuje, co se vlastně stalo, než se ocitl v situaci, ve které se aktuálně nachází. Toto vyprávění tvoří většinu knihy a musím říct, že je jeho příběh velmi čtivý, čemuž dopomáhají i krátké kapitoly a několik prázdných stránek. 
Autorovi se také povedlo příběh pořádně zamotat, takže od prvních stránek si budete vybírat podezřelé, které pravděpodobně v průběhu čtení několikrát změníte a na pachatele stejně ve výsledku zůstanete jen zírat.
Arno Strobel napsal skvělý příběh, který vás chytne a nepustí, dokud nebudete mít dočteno. Jak už jsem řekla, v některých situacích si nejspíše budete klepat na čelo, ale tahle drobná chybka rozhodně nesníží váš celkový dojem z knihy.
Co se týče postav, jsou poměrně uvěřitelně napsané. Cloumají s nimi emoce, dělají chyby a mají i negativní vlastnosti. Ačkoli cenu sympatie by jen málo kdo z nich vyhrál. 
Ve výsledku je Fake velmi dobře napsanou knihou, která neobsahuje hluchá místa a která reálně ukazuje, jak lehké je dnes všechno zmanipulovat a otočit tak někomu život o sto osmdesát stupňů.

Pokud hledáte psychothriller, který vás uchvátí od první stránky a čte se tak dobře, že ho odložíte až na konci, tak Fake je přesně to pravé. Navíc s tématikou moderní doby. Takže nelze jinak, než doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,8/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)