neděle 2. června 2024

RC recenze: Osudová posedlost

Kus mého srdceAutor: Faith Martin
Počet stran: 224
Série: Vražedný Oxford
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2024
Nezaslechl kroky za zády, která přidusila vlhká tráva a přehlušil zvuk pily, a neměl tedy tušení, že v sadu není sám. 
Zaslechl jen vzdálený zvuk kostelního zvonu z vesnice, jak začíná odbíjet poledne. 
To byla poslední věc, kterou slyšel.
Oznámená vražda, zburcovaná policie, ale vrahovi se krutý čin stejně podaří? Kde udělala policie chybu? A podaří se vraždu vůbec objasnit?   

Bohatému podnikateli chodí anonymní dopisy, ale on je ignoruje. Tedy, až do chvíle, kdy mu přijde zpráva, že jeho syn bude v poledne zavražděn. Policie je v pozoru, ale k vraždě stejně dojde...
Mezitím koroner Clement Ryder otevírá starý případ úmrtí mladé dívky, na kterém mu přijde něco podezřelého. K ruce dostane mladou policistku Trudy. Podaří se jim případ objasnit? Nebo je vše tak, jak se zdálo při prvním zkoumání? 


Tahle kniha mě nalákala právě tím, že jde o detektivku odehrávající se v Anglii ve 20. století. A co na ní po přečtení říkám?  

Osudová posedlost je prvním dílem nové detektivní série z prostředí Oxfordu 60. let 20. století, v níž nám je představena dvojce, kterou tvoří mladá policistka Trudy, jež je v mužském prostředí strážců zákona znevýhodňována kvůli svému pohlaví. Doplňuje ji postarší bývalý chirurg, nyní koroner Clement Ryder, který se na policejní stanici pyšní určitým respektem a lehkou nevraživostí.
Tihle dva tvoří sympatickou dvojici a autorce se je podařilo napsat poměrně reálně. Kde Trudy chybí zkušenosti a přebývá naivita, tam přichází Clement, aby ji poučil. Trudy mu zase předává ženský pohled na věc, takže se skvěle doplňují.
Ačkoliv je příběh poměrně krátký, nachází se v něm velké množství postav, mezi nimiž se střídají pohledy vyprávění, což mnohdy stěžuje orientaci jak v postavách, tak v samotném ději.
Také mi nesedl úplně styl, který autorka pro svoji knihu zvolila. Z textu na mě bohužel nepůsobila žádná atmosféra, která by mě nutila knihu přečíst na jeden zátah a některé věci se opakují, protože je například popisuje jiná osoba.
Kromě těchto nešvarů se však v příběhu něco neustále děje a je zajímavé sledovat, jak se vše postupně propojuje a kdo měl jakou roli v jednotlivých úmrtích.
Dějovou stránku autorka zvládla opravu skvěle, o čemž svědčí i fakt, že já pachatele neodhalila a to už se mi hodně dlouho nestalo. 

Pokud máte rádi detektivky z 20. století se sympatickou dvojicí vyšetřovatelů, zapeklitým případem a nevadí vám občasná zmatečnost v příběhu, tak tuhle sérii si rozhodně připište na seznam. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)