středa 15. dubna 2015

Recenze: Kouř a stíny

Autor: Tanya Huff
Počet stran: 414
Série: Kouř
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Brokilon

Rok vydání ČR: 2012

"Kalhoty jsou skvělé, ale ten odstín červené nazrzlí blonďáci nosit nemůžou. A košile ti nesedí." 
"Jsi si jistý?" 
"Věř mi. Jsem teplouš." 
"Máš v obočí zlatý kroužek." 
"A ten se s ničím netluče." 
"Máš na sobě flanelový přehoz." 
"Snažím se spojit se svou vnitřní lesbičkou." 

Sue Tanya Huff se Narodila v roce 1957 v Halifaxu v provincii Nové Skotsko, vyrůstala však v Kingstonu.Strávila tři roky jako kuchařka u Rezervního vojska kanadského námořnictva a marně doufala, že se s ním dostane na moře. Bakalářské studium aplikovaných umění v rozhlase a televizi dokončila v roce 1982, kdy CBC propustilo 750 zaměstnanců jen v Torontu.
V letech 1984 až 1992 pracovala v torontském knihkupectví Bakka specializovaném na fantastiku. Během té doby napsala 7 knih a 9 povídek. Poté se z Toronta odstěhovala na venkov, kde dodnes žije spolu s partnerkou, spisovatelkou Fionou Pattonovou, spoustou koček a čivavou. Od té doby se plně věnuje spisovatelskému řemeslu. (zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/sue-tanya-huff-6413)


Anthony Foster, asistent produkčního v CB Productions, který to chce dotáhnout ve filmové kariéře na režiséra. V jeho snaze mu ale brání nadpřirozená síla. Nejprve si všimne divně se chovajících stínů, jenž se nacházejí na místech, kde by být neměly, a které si žijí vlastním životem.
Že je něco špatně, mu dojde ve chvíli, kdy je nalezeno tělo herečky a ostatní ze štábu se začínají chovat divně. A když se pak jeden ze stínů rozhodne ovládnout jeho idola, herce Leeho, Tony povolá na pomoc svého kamaráda upíra Henryho a čarodějku Arru, a společně se pustí do boje proti silám temného čaroděje, jenž napadl náš svět.

Nikdy mu neměl dovolit, aby opustil šatnu.
On sám do té šatny vůbec neměl chodit.
Mělo mi dojít, že něco není v pořádku, když po mně ten heterosexuál tak vyjel.
A za touhle myšlenkou přišla v těsném závěsu další.
Jestli ta věc sedí v Leeho hlavě, tak Lee ví, jak ho... co... chci.
A třetí.
Začíná to být čím dál lepší...

Tuhle knihu jsem si vybrala v rámci projektu Dokopej se ke čtení, jenže jsem si neuvědomila, že je to volné pokračování série Krevní pouta a s chutí se pustila do čtení. Bohužel mi tak unikaly odkazy na situace, které se děly v jiné sérii, což mě docela mrzelo.

Abych pravdu řekla, ze začátku knihy jsem byla docela zmatená a měla jsem trochu problémy se v ději orientovat. Ale postupem času jsem si zvykla na autorčin styl a četlo se mi trochu lépe. Bohužel i na dále mi to ztěžoval fakt, že se začátek příběhu docela vlekl a nedělo se tam nic, co by mě dokázalo natolik upoutat, abych se nemohla odtrhnout od čtení.
Tento styl rozvleklého děje se táhne po celou knihu. Myslím, že by knize vůbec neuškodilo, kdyby autorka ubrala trochu té zbytečné omáčky a nahradila ji nějakou akcí, protože té se tam dle mého názoru vyskytovalo opravdu málo. Ty scény, kde se mělo dít něco "akčnějšího" se mi zdály odfláknuté, jelikož to byla záležitost několika vět.
Naštěstí nás po celou dobu provázejí vtipné hlášky nebo Tonyho myšlenky, které příběh oživují a nudné pasáže dělají o něco snesitelnější.
Za zmínku také stojí prostředí, ve kterém se příběh odehrává, a to filmové studio, kdy je nastíněno, jak to chodí při natáčení seriálu.
Ale ze všeho nejvíce se mi asi líbil konec. Poslední kapitola je napsaná tak, že jsem začala uvažovat o zvýšení hodnocení ze 3 hvězdiček na 4. Ten konec mi opravdu sedl, žádný otevřený konec, kdy byste se klepali na další díl, ale takový příjemný, který navodí dobrý pocit z toho, že to dopadlo tak, jak dopadlo.

Co se postav týče, všechny mi byly sympatické. Byly hodně propracované a odlišné, takže jste si na každé mohli najít něco, co se vám líbí.
Tony je naprosto skvělý typ hlavního hrdiny. Scény, kdy poukazuje na skutečnost, že je gay jsou vtipné a dobře se u nich pobavíte.
Líbila se mi na něm ta odhodlanost, kdy chtěl za každou cenu všechny zachránit. Ani jednou nepomyslel na to, že by někam utekl.
Henry mi byl také svým způsobem sympatický, také se svým způsobem snažil pomáhat. Sice mu spíš šlo o Tonyho, než o blaho lidstva, ale snaha se cení.
Dokonce i Arru jsem měla ráda. Líbilo se mi, že nebyla to nebyla ta typická hrdinka, která se ničeho nebojí a do všech bitev se vrhá po hlavě. Upřímně, Arra byla spíš opak.

Kniha to nebyla špatná, ale škoda těch částí, kdy se téměř nic nedělo. Mohlo tam být i víc akce, ale celkově to šlo. Další díly mám v plánu si přečíst, ale nejspíš až po tom, co si přečtu Krevní pouta.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Ten styl se mi zdá divnej, zdá se mi to hrozně amatérský.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď nevím, jestli mluvíš o stylu mé recenze nebo o stylu psaní autorky :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)