pondělí 14. března 2016

Pondělní tip (10)

Dnešním večerním tipem je kniha, kterou za všech okolností jedině doporučuji. Je jednou z mých nejoblíbenějších a já na ní nedám dopustit a která že to je?


Pátá vlna - Rick Yancey (série: Pátá vlna)


Pátá vlnaAnotace: 
Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.
Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.



Co můžete čekat: 


Klady:

střídání pohledů - můžete nahlížet hlavním hrdinům do hlavy. Já vím, to u většiny knih, ale zde to opravdu stojí za to.
akčnost - kniha je velmi akční, sice se v ní i hodně objevuje filosofie hlavních postav, ale přesto se nudit nebudete.
sympatický styl psaní - Rick Yancey prostě psát umí a to bez diskuze. Dokáže si bezvadně hrát se slovy a vytvoří tak nezapomenutelné odstavce, ke kterým se budete rádi vracet.
autor se nebojí zabíjet - Přesně tuhle vlastnost mám u autorů ráda, i když je pak za zabití oblíbené postavy nesnáším :).
+ chytří mimozemšťané - A nejlepší klad na závěr. Já osobně mám hodně ráda, když hlavní postavy stojí proti těžkému nepříteli a právě v Páté vlně jsou mimozemšťani vykresleni jako opravdu chytří, a když odhalíte jejich plán, rozhodně se se mnou nebudete o tomto tvrzení přít.


Zápory:

- možná trochu zmatenější začátek - tohle už si tak přesně nevybavuji, ale riziko tu je.
- konec - na můj vkus byl konec příliš otevřený (minimálně v jednom ohledu - co se stalo s tou postavou?) ale jelikož již vyšel další díl, vy s tím problém pravděpodobně mít nebudete.

14 komentářů:

  1. Na Pátou vlnu už se chystám pořádně dlouho, jak už jsem se ale zmiňovala, v naší knihovně jí nevedou, na internetu jí nemůžu online splašit a kupovat se mi jí nechce, tak se uvidí, jak to vyřeším :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pátou vlnu si sežeň co nejdříve :D Já ji původně taky měla z knihovny, ale pak jsem se do ní zamilovala a prostě si ji musela sehnat domů :D Pokud se ti nechce platit plnou cenu, tak se podívej do bazaru knih třeba na Databaziknih, když se ti nebude líbit, tak ji prodat můžeš vždycky :D

      Vymazat
  2. Původně jsem se jí chtěla vyhnout, ale už je to nějakou dobu, co jsi mě přesvědčila, abych do ní šla :D Takže někdy... :D

    OdpovědětVymazat
  3. To je rozhodně skvělý tip! Na knihu se v brzké době chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ji moc dlouho neodkládej, já z ní byla nadšená :D

      Vymazat
  4. Skvělý tip :) Zrovna jsem ji dočetla a naprosto souhlasím s klady i zápory :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha vážně skvělá, ale ty víš co u mě musí autor napravit :-D
    Četla jsi už i druhý díl? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, vím :D Nečetla jsem druhý díl, ale mám ho doma, snad se k němu už brzo dostanu :D

      Vymazat
  6. Tahle kniha je teď opravdu tak slavná, že si na ní ten čas prostě musím (někdy) udělat :) tahle rubrika se mi moc líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji poprvé četla chvíli po jejím vydání :D ale je pravda, že s filmem roste sláva :D To musíš, je parádní :D Děkuji, to jsem ráda :)

      Vymazat
  7. Túto knihu som ešte nečítala, ale veľa ľudí ju chváli :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)