pondělí 7. března 2016

RC recenze: Jiskra v popelu

Jiskra v popeluAutor: Sabaa Tahir
Počet stran: 450
Série: Jiskra v popelu
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2016
"Život není vždycky to, co od něj čekáš," řekne Kain. "Ty jsi jiskra v popelu, Eliasi Veturie. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit."
"Ale já nechci..." 
"Nezáleží na tom, co chceš. Zítra se musíš rozhodnout. Mezi zběhnutím a povinností. Mezi tím, že před osudem utečeš, a tím, že mu budeš čelit." 


Na jedné straně je ustrašená dívka bojující za zbytek své rodiny, která nemá jinou možnost, než věřit cizím lidem a plnit pro ně úkol. Na straně druhé je voják, vycvičený k nelítostnému zabíjení a poslušnosti, který je znechucený tím, čím by se měl stát. Dva naprosto odlišné životy, a přesto je cesta osudu svede dohromady. Otázkou však zůstává, zda se stanou spojenci, či zůstanou nepřáteli. 

Laia patří mezi Učence, kteří se musí podrobit nadvládě Impéria. Její rodině se daří celkem dobře, až do chvíle, kdy je na jejich domov udělaná razie a Laie se v jeden okamžik zhroutí svět. Jediní přeživší jsou ona a její bratr, který je zatčen za velezradu. Laia je pro záchranu bratra rozhodnutá udělat vše, a tak ji cesta zavede až na akademii, kde se cvičí Masky.
Elias je nejlepším vojákem na akademii a je předurčen k tomu stát se Maskou. Jemu se ale takový osud nelíbí a ze všeho nejradši by dezertoval. Než se mu to ale podaří, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, ve kterých buď zvítězí a stane se novým císařem Impéria nebo prohraje a zemře.
Když se ale Elias seznámí s Laiou, oba zjistí, že jejich osud je propojený víc, než by si mysleli.

zdroj

K Jiskře v popelu jsem přistupovala celkem obezřetně, protože většinou, když ostatní knihu chválí, moje očekávání jsou vysoká a já jsem nakonec zklamaná. Ale v tomto případě tomu tak nebylo a já si Jiskru v popelu přímo zamilovala. Takže předem varuji, tahle recenze bude velmi kladná.

Po dočtení příběhu jsem měla sto chutí se ihned pustit do dalšího dílu nebo si okamžitě dát re-reading. Ano, až tak moc se mi kniha líbila.
zdroj
Jiskra v popelu vás totiž pohltí už od samého začátku, kdy se příběh rozjíždí velmi rychle a nezastaví se až do konce. Nebudete mít jedinou chvilku, kdybyste se mohli nudit a věřte, když říkám, že budete knihu jen těžko odkládat.
Sabaa Tahir vám před očima rozehraje neuvěřitelný příběh plný nejenom krutostí, zrady a pomsty, ale i přátelství, odvahy a naděje, který vám nedá spát.
Kniha je psaná z pohledu dvou hlavních postav, a to Eliase a Laii, když jsem to zjistila, byla jsem poněkud zklamaná, jelikož jsem chtěla vědět, co se stalo po první kapitole a místo toho jsem dostala úplně jinou část příběhu. Zklamání mě však velmi rychle přešlo a já se najednou nemohla rozhodnout, který pohled vyprávění se mi líbí víc. Vždy po dočtení jedné kapitoly jsem se musela držet, abych tu další nepřeskočila a nepodívala se, jak pokračuje děj postavy, o které jsem právě četla. Ale nikdy jsem nic nepřeskočila a pokračovala ve čtení spořádaně dál, takže na konci nastala ta samá situace, akorát opačně. Pokud se vám to při čtení stane také, doporučuji nepřeskakovat, protože právě tohle střídání pohledů vytváří dokonalou kombinaci napětí a atmosféry, které nelze odolat.
zdroj
Pokud vám to k dobrému příběhu stále nestačí, věřte, že se dočkáte mnohem více věcí, jako jsou například různé zvraty, trocha té romantiky a nevědomosti, která spočívá hlavně v tom, že spolu s Laiou budete tápat, zda dané osobě můžete věřit, či nikoli. Ale ani o akci či rodinné drama není nouze, prostě a jednoduše, tahle kniha má vše, co si čtenáři můžou přát.
Velkým kladem příběhu jsou i postavy samotné, které jsou velmi dobře zpracované, ať už se jedná o ty hlavní nebo vedlejší.
Se vší pravděpodobností si obě hlavní postavy téměř okamžitě zamilujete, protože mají své osobní kouzlo.
Obzvláště Laia je skvěle napsaná. Ze začátku je jen obyčejnou, ustrašenou dívkou, která z boje spíše uteče, ale postupem času můžete sledovat její proměnu a nezbude vám nic jiného, než ji obdivovat a fandit jí až do konce.
Ale ani Elias na svém zpracování nic neztrácí. Jeho pohled na věc je velmi zajímavý a vy s ním budete po celou dobu příběhu soucítit.
A jak už jsem naznačila výše, i vedlejší postavy jsou povahově rozmanité, takže se určitě máte na co těšit.

Jiskra v popelu je velmi zdařilým příběhem, který by klidně mohl být aspirantem na knihu roku. Alespoň za mě je to zatím nejlepší kniha, kterou jsem letos četla a myslím, že ji jen tak něco nepřekoná.
Pokud váháte nad přečtením této knihy, tak radím přestaňte váhat a pusťte se do ní, protože opravdu stojí za to. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Už rozhodně neváhám, děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To děláš dobře, kniha je vážně výborná :D Vůbec není zač :)

      Vymazat
  2. O téhle knize jsem už dost slyšela, ale myslela jsem že se bude jednat jenom o další z řady typu "ala Divergence" - jestli chápeš, co tím myslím.
    Po téhle recenzi jsem ale svůj názor přehodnotila a myslím, že se po knize nakonec podívám :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem toho také slyšela hodně, hlavně chválu, tak jsem se bála vysokých očekávání, ale kupodivu kniha nezklamala, ba naopak, příjemně překvapila :D Rozhodně po ní mrkni :D

      Vymazat
  3. Achjooo!! :-D
    Pořád této knize odolávám a ty na mě vybafneš tuhle recenzi :-D Musím si ji koupit !!
    Skvělá recenze!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda! :) Tuhle knihu si musím přečíst! :). Díky za recenzi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti, je to vážně něco :D Vůbec není zač :D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze!:) O knížce jsem slyšela samé dobré věci, musím se po ní rozhodně podívat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Rozhodně se po ní podívej, je vážně super :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)