středa 30. března 2016

Recenze: Bratr vlk

Autor: Michelle Paver
Počet stran: 248
Série: Letopisy z hlubin věků
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub




Rok vydání ČR: 2005
"Kolik toho víš?" zeptal se Fin-Kedinn. 
"Nic," odsekl Torak. Oči mi spočinuly na zubatém noži náčelníka Havranů, který muži visel u opasku. "Hodláte mě obětovat?" 
Fin-Kedinn neodpovídal. Postavil se s čarodějkou ke vchodu do chýše a upřeně na něj hleděli. 
Chlapec si připadal jako uštvaná kořist. Zašátral za sebou spoutanýma rukama po něčem - čemkoli -, co by se dalo použít na přeřezání řemenů. Ale jeho prsty nahmataly jen podložku z vrbového proutí: měkkou a úplně k ničemu. 

Osiřelý chlapec, který se spoléhá na vedení svého zvířecího průvodce a v patách jim jde medvědí démon, jehož jediným úkolem je zabít mladého chlapce dříve, než se mu podaří zachránit Chvost. To je recept na skvělý úvod série!

Mladý Torak z nenadání přijde o otce, se kterým až doposud žil a najednou se ocitne úplně sám. Ale ještě před otcovou smrtí, mu Torak přísahal, že najde Průvodce, který ho dovede na Horu Ducha, kde by se měl pomocí trojdílné duše Nanuaka utkat se strašlivým démonem vtěleným do zuřivého medvěda, který každým dnem sílí. Že je to příliš těžký úkol pro mladého chlapce? A že nemá šanci úkol zvládnout? No, přesvědčte se sami, jak se Torak s nelehkým úkolem popasuje...   

zdroj

Letopisy z hlubin věků jsem poprvé odhalila už před nějakou dobou, kdy Marťa přijela z tábora a vyrukovala na mě se zprávou, že četla bombastickou knihu - a to právě Bratra vlka. Jelikož mi Marťa dává dobré tipy, neodolala jsem a pustila se do čtení... a během pár dní zhltla celou sérii. A protože jsem na ní teď narazila v knihovně, neodolala jsem a sáhla po ní. 

Ačkoli se příběh může zdát spíše jako čtivo pro dětské čtenáře, ani dospělí se nemusí zdráhat, zda po něm sáhnout, či ne. Já radím rozhodně ano, protože, když si knihu přečtete, budete svědky promyšleného příběhu. Pokud bych Bratra vlka měla k něčemu přirovnat, rozhodně volím Lovce mamutů.
zdroj
Bratr vlk se může pyšnit skvělým rozdělením lidstva do kmenů, kdy každý uctívá jiné zvíře. Všeobecně mají lidé v tomto příběhu úctu k přírodě a váží si každého zvířete, které se jim podaří ulovit. A když je to v knize pěkně podáno, tak to dokážu velmi ocenit.
Další aspekt příběhu, který nesmím zapomenout vychválit je samotné chování Vlčka, který je také důležitou "postavou". Úryvky psané z jeho pohledu jsou velmi roztomilé a je v nich vidět obrovský rozdíl, oproti pohledu Toraka. Při čtení zaručeně poznáte, kdo právě příběh vypráví, jelikož Vlčkova mysl je naprosto odlišná.
Tím jsem právě naznačila, že Bratr vlk je psaný hned z několika pohledů, takže když se postavy rozdělí, o nic nepřijdete, ba naopak, získáte nadhled i z jiné situace.
Celkově se kniha čte velmi lehce, má jednoduchý děj, kde se sice občas může objevit nějaká ta krvelačnější scénka, ale všeho je s mírou, takže zase žádnou brutalitu nečekejte.
Dokonce se můžete dočkat i nějakých těch poučení, jako například, když jdete na lov, tak si máte vždycky hlídat záda. Sice nevím, zda právě tohle upotřebíte, ale každé poučení se hodí.

Přestože je kniha určena spíše mladším čtenářům, stejně si stojím za tím, že je to jeden z příběhů, který rozhodně stojí za přečtení. Takže pokud vám nevadí jednodušší děj a téměř černo-bílé postavy, určitě se do příběhu pusťte. 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

6 komentářů:

  1. Celou sérii mám doma, ale ještě jsem ji nečetla. Ale koukám, že to byla chyba! :). Musím se do ní co nejdříve pustit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to závidím :D Rozhodně se do ní pusť, je to super čtení :D

      Vymazat
  2. Série asi nebude úplně pro mě, ale mám malou neteř a synovce a občas, když mě přijedou navštívit, si společně čteme. Myslím, že právě tohle by se mohlo líbit jim oběma :) a mně se zase hrozně líbí ty obálky!
    Díky za tip a krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač a přeji, ať se líbí :D Ona takhle kniha dokáže překvapit :D

      Vymazat
  3. Mně se líbí i ta obálka. :) Doufám, že na tuhle knihu narazím v knihovně, ráda bych si jí přečetla..:)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)