sobota 12. března 2016

Recenze: Dlouhý pochod

Dlouhý pochodAutor: Stephen King


Počet stran: 283
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Beta


Rok vydání ČR: 2005
Garraty otevřel pusu, aby něco řekl, když vtom k nim zepředu ozvěnou dolehlo vzdálené pům-pům. Střelba z pušek. Brzy se jim doneslo, o co šlo. Harkness dohořel. 
Když Garraty tu zvěst předával dál, měl v žaludku takový zvláštní pocit, asi jako by se s ním právě rozjížděl výtah. Magický kruh byl porušen. Harkness tu svou knížku o Dlouhém pochodu už nikdy nenapíše. Odtáhli ho tam vepředu ze silnice jako pytel se zrním nebo ho hodili do náklaďáku a pečlivě zabalili do plátěného pytle na mrtvoly. Pro Harknesse Dlouhý pochod skončil. 


Nová soutěž pro náročné diváky. Sto chlapců se dobrovolně vydá na Dlouhý pochod, kde všichni, kromě jednoho přijdou o svůj život. Ten, co přežije, dostane pohádkovou výhru, ale stojí to za to riziko? 

Dlouhý pochod je nová soutěž, kdy se sto chlapců vydá vytyčenou trasou na dlouhou pěší tůru. Soutěž ale má i svoje pravidla. Chlapci se nesmí odchýlit z trasy, nesmějí se zastavit nebo zpomalit pod danou rychlost. Za každý takový prohřešek získají napomenutí. A třetí napomenutí je poslední, pak následuje kulka do hlavy a soutěž i život pro dotyčného končí.
Nezáleží na tom, kdo dojde nejdál, ale zvítězí ten, kdo se jako poslední udrží na nohou. 
Sice Stephena Kinga zrovna moc nemusím, ale tahle kniha mě už hodně dlouho lákala. A když jsem ji uviděla v knihovně, neodolala jsem a musela si ji vzít domů. A abych řekla pravdu, byla jsem z ní mile překvapená.

Ačkoli se v podstatě jedná jen o popis opravdu dlouhého pochodu, je příběh neuvěřitelně čtivý a jen tak se od něj neodtrhnete.
zdroj
Autor se nezabývá zbytečnými dlouhými popisy, kde by vám násilnou a nudnou cestou vysvětloval co se jak má. Je tomu právě naopak, to podstatné se dozvídáte spolu s hlavním hrdinou, ať už na začátku soutěže nebo v jejím průběhu, kdy soutěžící probírají minulé ročníky.
A právě postavy jsou na příběhu hlavním lákadlem. Samotná soutěž sice nezní špatně, ale to, co knihu dělá tak zajímavou, je psychologie hlavních postav. Každá z nich má jinou strategii a jejich vzájemnou interakci budete jen fascinovaně sledovat. Někteří se rozhodnou podkopávat soustředění jiných v podobě nepříjemných řečí a jiní se rozhodnout pomáhat, což je dost překvapivé, protože tím si oddalují vítězství.
zdroj
Jak už jsem naznačila, King má psychologii postav dost dobře zvládnutou, ale i jiným aspektům příběhu věnuje stejnou pozornost. Poznáte to například na detailech. Zajímá vás, jak to soutěžící dělají, když si potřebují třeba odskočit? Nebo chcete zjistit, jak daleko jsou chlapci schopni zajít, aby se udrželi na živu? Na všechny tyto otázky se dozvíte odpovědi v knize.
Mě na celém příběhu nejvíc zajímalo, co je motivovalo k tomu, aby se na tento pochod smrti přihlásili, protože čistě logicky, šanci na výhru má jen jeden ze sta, což je dost malá šance. Proto mě dost překvapilo přiznání jednotlivých soutěžících. Nebudu vám říkat, proč se přihlásili, abych tu nespoilerovala.
Každopádně k celé knize mám jenom jednu výtku, a to konec, který nebyl uzavřený tak úplně podle mých představ. Jinak jsem s knihou byla velmi spokojená a nezbývá mi nic jiného, než ji doporučovat.

I přes to, že tohoto autora zrovna moc nemusím, se mi kniha nečekaně líbila. Sice se v ní neodehrávají žádné zvraty a příběh je celkově dost předvídatelný z hlediska výherce, ale rozhodně stojí za přečtení. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 3/5

14 komentářů:

  1. Já Kinga zbožnuju a Dlouhý pochod je skvělá kniha, zajímavý děj.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Kinga moc nemusím, ale s tím, že je Dlouhý pochod skvělý, s tím souhlasím :D

      Vymazat
  2. Já jsem žádnou knížku od Kinga ještě nečetla, ale o téhle jsem už hodně slyšela. Dlouhé popisy nemám v oblibě, takže skutečnost, že se tady nevyskytují, jedině uvítám, stejně jako i zmiňované detaily. Inu myslím, že nakonec se po téhle knize ještě porozhlédnu :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě Dlouhý pochod vyzkoušej, je vážně dobrý na to, že se jedná jenom o pochod :D

      Vymazat
  3. Tak na tuhle knihu jsem moc zvědavá... Asi se konečně dokopu k tomu, přečíst si něco od Kinga... jedno doporučení už mám, na povídkovou knihu, ale tato mě také moc zaujala. Velice pěkně sepsaná recenze, děkuji :)
    Pěkný sobotní večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já Kinga zrovna moc nemusím, ale tahle kniha se mi líbila. Děkuji :D
      Tobě také... pěkný pondělní večer :D

      Vymazat
  4. Od tohto autora som ešte nič nečítala :D Je známy a mnoho ľudí chváli jeho knihy, avšak ja som sa k nim ešte akosi nedostala :-) Každopádne je super, že tebe sa kniha páčila a vďaka za recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jo, a po dočtení téhle knihy je skóre takové: 2 knihy se mi líbily a 2 ne :D Vůbec není zač :D

      Vymazat
  5. Stephena Kinga mám v plánu, ale zatím jsem se k němu bohužel nedostala :/

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze!! :)
    Od Kinga jsem jednou rozečetla Běh o život, cože je v podstatě na stejné bázi - soutěž a pohádková výhra.
    Knihu jsem nedočetla a ani nevím proč... měla bych se k ní vrátit a v knihovně popadnu asi i Dlouhý pochod :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Běh o život? Hm, možná po tom kouknu :D Jinak Dlouhý pochod doporučuji :D

      Vymazat
  7. Kinga miluju, ale zrovna tuhle knihu jsem ještě nečetla, přestože jí mám na poličce už aspoň tři roky...achjo - tolik knih, a tak málo času...
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho moc nemusím, ale tahle kniha mě hodně lákala a nakonec musím říct, že nezklamala :D Jo, ten problém s časem znám :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)