neděle 1. listopadu 2020

RC recenze: Ozvěna věcí budoucích

Výsledek obrázku pro An_Echo_of_Things_to_ComeOzvěna věcí budoucíchAutor: James Islington
Počet stran: 727
Série: Licanius
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2020
"Vím, že máš ze svých vzpomínek strach. Nesmíš však dovolit, aby ten strach určoval tvé činy," zabručel Asar zřetelnou výtku. "Dej mi měsíc. Měsíc na to, abych se pokusil ukojit tvou zvědavost obnovením toho, co už víš, místo abych se tě snažil učit. A když potom stále ještě nebudeš mít vše, co potřebuješ? Budu mluvit, dokud neochraptím a dokud neohluchneš. Předám ti všechny znalosti, které budu moci." 

Bariéra nadále slábne, Andaře hrozí další ničivý útok temných sil a k tomu všemu lidé vyjadřují nespokojenost jak se změněnými Zásadami, tak s amnestií pro Augury. Podaří se hlavním hrdinům přežít a dosáhnout cílů, které si vytyčili? 

Po útoku Slepých se naše parta hlavních hrdinů rozdělila. Davian se snaží zburcovat k opravě Bariéry, Wirr bojuje s vrahy a snaží se vylepšit politické postavení, Asha se zatím snaží přijít na kloub tomu, kam se poděly Stíny a Caeden bojuje s vlastními démony a snaží se splnit smlouvu, kterou uzavřel. Všichni před sebou mají nelehké úkoly a nic nenasvědčuje tomu, že by ostatní měli snahu jim jejich břímě ulehčit. 

zdroj


Ohledně prvního dílu - Stínu věcí ztracených - si vzpomínám na tři věci. První, příběh se mi opravdu líbil a těšila jsem se na pokračování. Druhá, bylo to celkem komplikované fantasy a čtenář musel dávat opravdu pozor, aby mu nic neuniklo. A třetí - předchozí díl jsem četla téměř před dvěma lety a obávám se, že se to trošku podepsalo na tom, jak se mi pokračování líbilo. 

Zdroj
Na začátku knihy se nachází stručné shrnutí předchozího dílu, ale já se musím přiznat k tomu, že mně vůbec nepomohlo. Sice se mi při jeho čtení události předchozího dílu lehce vybavily, ale nebylo to v takové míře, abych se pořádně zorientovala a ze začátku knihy přestala tápat. V orientaci mi ani nepomohl slovník pojmů a přehled postav v závěru knihy, protože těch postav a různých názvů prostě bylo moc. Další věc, která čtenáři ještě komplikuje čtení, je množství postav, které jsou známé klidně i pod třemi nebo čtyřmi jmény, takže se občas stalo, že mi nedošlo, že se právě mluví o postavě, kterou už dávno znám. 
Ale to jen tak na úvod, abyste věděli, že opravdu nelžu v tom, že je děj složitější a nejde jen tak přelétávat pohledem jednotlivé řádky, ale pokud si chcete knihu pořádně vychutnat, musíte se i soustředit a dávat pozor, protože kromě ohromného množství postav se také neustále skáče v dějové lince. Jednou se totiž probíráte současnými událostmi, následně v různých vizích nahlédnete do budoucnosti a kdybyste se zrovna začali orientovat, děj přeskočí do minulosti a poukazuje buď na to, co se stalo v jedničce nebo se hrabete ve vzpomínkách nějaké postavy. 
Zdroj
Ale pokud se tímhle vším prokoušete a nevadí vám ani lehce pomalejší začátek, kde se nachází spíše politikaření, budete odměněni akcí, průzkumem augurských schopností a postupnému rozplétání dějové linky. 
Nepopírám, že Ozvěna věcí budoucích mi přišla o něco málo slabší, než Stín věcí ztracených, ale přesto má kniha hodně co nabídnout. Příběh se může místy zdát hodně rozvleklý, ale pokud vezmete v úvahu množství dějových linek, které se navzájem proplétají, je to rozhodně pochopitelné. 
Zdroj
Ale i přese všechny drobnůstky, které mi na knize vadily, si stojím za tím, že se jedná o povedenou fantasy, kterou mohu doporučit k přečtení. Každý čtenář si totiž v příběhu najde něco, co se mu bude líbit. Ať už se jedná o politické pletichaření, širokou škálu nejrůznějších schopností, kterými hlavní hrdinové disponují, přes romantické zápletky po krvavé bitky. 
Celý příběh také doprovází hromada záhad, kterými vám autor dokonale zamotá hlavu. A když už si myslíte, že jste tomu přišli na kloub, budete hezky rychle vyvedeni z omylu. 

Jedná se o komplikovaný fantasy příběh, který má rozhodně potenciál, a který mohu doporučit, jen je místy trošku zdlouhavější, ale vydržet a přečíst ho, se rozhodně vyplatí. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.



HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

6 komentářů:

  1. Zní to moc hezky. :) Ono celkově Host má dost dobré knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, jen je škoda, že byla mezi díly taková prodleva...

      Vymazat
  2. Tyhle knihy šly nějak naprosto mimo mě. Znám je jen od pohledu podle obálek, které jsou mimochodem moc pěkné. :) Musím říct, že mě tvá recenze zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, mně se celá série dost líbila, akorát je teda lepší ji číst bez té dvouleté pauzy mezi jedničkou a dvojkou :D

      Vymazat
  3. No já nevim. Host má sice dobré knihy, ale tato mě asi nějak neláká. :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)