pondělí 20. června 2016

RC recenze: Hypnotizér

Autor: Lars Kepler
Počet stran: 520
Série: Detektiv Joona Linna
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2010
"Ale teď se to klepání ozve z Lisina pokoje. Dveře jsou pootevřené, lustr s princeznami rozsvícený. Opatrně nožem posunu pootevřené dveře a nakouknu dovnitř. Lisa leží v posteli. Má na nose brýle, zavřené oči a sípavě oddechuje. Obličej má bílý a ruce i nohy úplně nehybné. Pak zakloní hlavu dozadu, napne krk a s nohama na pelesti začne chrápat, chrápe, jako když pilou řeže. Říkám jí, ať toho nechá, ale je to pořád horší. Zařvu na ni, nůž už začal bodat..."

Joona Linna se nezalekne žádného případu a je ukázkovým hrdinou zákona. Nikdy se nemýlí a jeho intuice je vždy správná. Ale teď ho čeká nelehký oříšek v případě vyvražděné rodiny, kdy si na pomoc bude muset zavolat hypnotizéra...

Psychiatr Erik Maria Bark byl uznávaným odborníkem na léčbu traumat pomocí hypnózy. Během skandálu však od tohoto řemesla upustil a slíbil, že už nikdy nikoho nezhypnotizuje. Proto ho tak překvapí jeden noční telefonát detektivního inspektora Joona Linny, který si ho zavolá do nemocnice k těžce pobodanému chlapci Josefovi, který jako jediný přežil řádění brutálního vraha.
Erik by pomocí hypnózy mohl zjistit nejenom to, kde se nachází Josefova starší sestra, na kterou by mohl mít vrah spadeno, ale také by mohl zjistit alespoň nějaké informace o vrahovi samotném.
Otázkou však zůstává, zda je ochoten porušit svůj slib a opět začít hypnotizovat?

zdroj

Od manželské dvojice Lars Kepler jsem doposud nic nečetla, ale přiznávám se, že jsem na jejich díla byla už hodně dlouho zvědavá. A co tedy na jejich příběh říkám teď, když se mi dostal do rukou? 

Abych pravdu řekla, tahle kniha si mě získala už od první stránky, která vám přežene mráz po zádech. Potěšilo mě zjištění, že se příběh čte prakticky sám, je totiž velmi čtivý a v příjemném tempu pěkně odsýpá. Navíc vás bude po celou dobu čtení doprovázet stupňující se napětí, které vám nedovolí jen tak přestat číst.
zdroj
Ale hned na začátek bych asi měla varovat, že se nejedná o čtivo pro slabé povahy či choulostivé duše. Dokonce i mě zarazilo, že si manželská dvojice nebere servítky a pouští se do témat, které jsou ještě většinou lidí považována za tabu.
Takže kromě výborně popsaných násilných scén, které vám budou jenom hrát před očima, se dočkáte i zcela otevřených rozhovorů o incestu, scén týkajících se týrání dětí a společnosti labilních jedinců.
V této souvislosti ještě musím nadhodit, že mě velmi překvapilo chování dětského gangu, kdy jsem byla schopná jenom zírat na text. Nečekala jsem, jak daleko jsou ty děti schopné zajít a co všechno si s klidem v srdci dovolí... o tom se přesvědčíte sami, až budete knihu číst.
Ale zpět k samotnému ději. Určitě vás potěší zjištění, že se celých pět set stránek nebude točit jenom kolem jedné vyvražděné rodiny. Ne, Lars Kepler si toho připravil víc, například únos nemocného chlapce, v jehož nalezení hrají roli hodiny, protože musí dostat svůj lék dříve, než bude pozdě.
zdroj
Autoři nás také zavedou deset let do Erikovi minulosti, kde se trošku pošťourá v mozcích labilních lidí a mnoho dalšího. Zkrátka a dobře, rozhodně se máte na co těšit.
Bohužel jsem ale narazila i na pár věcí, které mi přišly buď nelogické, nereálné nebo jsem jim jenom nevěřila. Tou první je chování rodičů (neřeknu teď o koho se jedná, abych nespoilerovala), ale pokud vám někdo unese dítě, tak si myslím, že se o jeho navrácení budete snažit, co vám budou síly stačit a nebudete řešit takové malichernosti jako je nevěra či vztah s tchánem.
A tím druhým, co mě docela překvapilo, bylo, že nejprve chlapce vykreslí jako téměř umírajícího, kdy není jisté, zda přežije noc, a pak si ten stejný chlapec vesele běhá po městě, jako by mu vůbec nic nebylo.
Ale kromě těchto dvou drobnůstek jsem s knihou maximálně spokojená a můžu ji jedině doporučit.

Pokud nejste slabší povahy a nevadí vám nějaký ten krvavější popis či šokující téma a máte chuť na nějakou tu detektivku, rozhodně sáhněte po Hypnotizérovi. Velmi dobře se čte a na několik večerů vás rozhodně zabaví.

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

9 komentářů:

  1. Nad touhle knihou uvažuju, možná po ní někdy sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze. Já měla Stalkera jako audioknihu a byl taky úžasný.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Na můj vkus byl Hypnotizér možná až příliš překombinovaný. Bavil mě, byla jsem napjatá jak struna, ale mám pocit, že míň mrtvých by knize prospělo a chvílemi mi to přišlo až nereálně zašmodrchané. Ale autoři mě mile překvapili a rozhodně si od nich ráda přečtu i další knihy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi ani nepřišlo, i když bylo tam toho dost, to je pravda :D Že to bylo trošku nereálné, to souhlasím, ale každopádně jsem byla s knihou dost spokojená :D Mám stejný názor :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, jsem ráda, že pozitivní - tento týden jsem si objednala první čtyři díly série, tak doufám, že se mi zalíbí a že se nebudu proklínat :D Přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já byla více než spokojená :D Snad se bude líbit i tobě, také přeji pěkný den :D

      Vymazat
  5. Do knížky se co nejdříve musím pustit :) Sérii četl i přítel a byl z ní nadšený

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)