středa 15. června 2016

Recenze: Nejdelší jízda

Autor: Nicholas Sparks
Počet stran: 432
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Ikar




Rok vydání ČR: 2014
Říkal jsem si, jaké pokoření by mi mohla budoucnost ještě přinést. A Bůh ve své moudrosti mi poskytl odpověď. 
Co třeba nehoda? Zlomíme mu kosti a pohřbíme ho pod sněhem! 
Občas si myslím, že Bůh má zvláštní smysl pro humor.


Dva příběhy. Dvě velké lásky. A dva naprosto odlišné konce. Jedna dějová linka sleduje začínající vztah mezi studentkou a kovbojem a druhá linka představuje již prožitý vztah a vypichuje všechny důležité momenty. 

Ira Levinson chce ještě naposledy zajet do hor, kde strávil se svojí, teď už zesnulou manželkou Ruth, líbánky. V hustém sněžení ale přehlédne zatáčku a skončí mimo silnici. Zatímco čeká buď na záchranu nebo na smrt, vybavuje si různé vzpomínky na léta, která prožil se svojí manželkou.
Na druhé straně je Sophia Danková, která se rozešla s přítelem, ale ten jí nechce dát pokoj a snaží se ji získat zpět. Její kamarádky ji vezmou na býčí rodeo, aby přišla na jiné myšlenky. A tento plán se opravdu vydaří, protože tam potká Luka.
Luke žije se svou matkou na ranči, kde je od rána do večera co na práci. Ale nad rančem visí hrozba zabavení, a tak se oba musejí hodně otáčet, aby ho zachránili. Co je ale důležitější? Luke skrývá velké tajemství, které by mohlo ohrozit nově budovaný vztah mezi ním a Sophií.

zdroj

Abych pravdu řekla, k téhle knize jsem přišla zcela náhodou. Kamarádka mi doporučila film Nejdelší jízdu, který nebyl úplně nejhorší. Když jsem pak zjistila, že je i kniha, navíc od Sparkse, kterého jsem se chystala vyzkoušet, bylo jasno. Tuhle knihu si přečtu. 

zdroj
V této knize se nacházejí dva příběhy. Jeden vypráví jednadevadesátiletý Ira Levinson, který nám prostřednictvím vzpomínek představuje svoji životní lásku, kterou prožil milovanou Ruth. I přes všechno krásné, co vám autor nabídne, vás stejně donutí litovat tuhle hlavní postavu, protože se celý jeho příběh nese spíše v dojemném duchu. Svoji snahu o přežití okoření sem tam nějakým černým humorem, a pak zase vzpomíná dál.
Oproti tomu nám pak autor v druhém příběhu nabídne klasický romantický příběh. Dvě hlavní postavy, které spolu zdánlivě nemají nic společného se dají dohromady a čtenář sleduje, zda jim to vydrží.
Jelikož já osobně nejsem zrovna na ty romantické řečičky, velmi mě potěšil popis býčího rodea, protože to je v podstatě jediná akce, které se v knize dočkáme (ano, já vím, akce v téhle knize vůbec hrát hlavní roli nemá). Co mi ale hodně vadilo, byly zdrobněliny, které se v knize často nacházely.
zdroj
Abych pravdu řekla, celkově jsem z knihy nijak odvařená nebyla. Možná to bylo tím, že jsem nejprve viděla film (u kterého asi budu výjimečně tvrdit, že je lepší, než kniha), takže jsem věděla, co mám čekat a nebo to bylo prostě tím, že romantické příběhy nejsou tak úplně čtení pro mě, protože na rovinu přiznávám, že jsem se v některých částech knihy vyloženě nudila. Na můj vkus autor až moc popisuje a občas děj až moc zrychluje.
S ohledem na to, že nejsem fanda tohoto žánru, přečtení této knihy nelituji, jen už ji pravděpodobně nevezmu do ruky. Ale abych jenom nekritizovala, musím pochválit propracovanost postav, jejich chování je uvěřitelné a leckteré čtenáře, tedy spíš čtenářky, vezmou za srdce.

Pokud máte rádi romantické dějové linky, myslím, že Sparks je sázka na jistotu. Pravděpodobně od něj ještě nějakou knihu vyzkouším, abych zjistila, zda mé výsledné pocity z přečtení Nejdelší jízdy byly způsobené shlédnutím filmu nebo to opravdu není nic pro mě.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 3/5

14 komentářů:

  1. Hezká recenze..:) Stejně jako ty jsem nejprve viděla filmové zpracování, a to bylo vážně skvělé, takže jsem na knihu dost zvědavá..:) Bohužel netuším, kdy se k ní dostanu, mám tu teď spoustu jiných knih, které mají přednost, ale snad v budoucnu si na ni přeci jen nějaký čas udělám...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já si právě myslím, že jsem dost ovlivněná tím filmem, tak od něj ještě nějakou knihu zkusím, i když myslím, že to nebude můj šálek kávy :D Jo, to až moc dobře znám :D

      Vymazat
  2. Sparks není úplně můj šálek kávy, na filmy podle jeho knih se občas podívám a musím říct, že mi to i stačí. Ale pokud se někdy rozhodnu dát šanci i jeho knihám, asi začnu Bezpečným přístavem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si myslím taky, že to nebude nic pro mě. Díky za tip, to asi bude ta druhá kniha, kterou od něj vyzkouším :D

      Vymazat
  3. Tohto autora poznám, ale priznávam, že som od neho ešte nič nečítala a zrejme ani čítať nebudem :D nepíše práve ten typ kníh, ktoré čítam. Každopádne možno si aspoň mrknem film, vyzerá to na taký oddychový príbeh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se teď do něj taky pustila poprvé, abych věděla, co na něm všichni mají :D Tak pěkné koukání :D

      Vymazat
  4. Od Sparkse jsem četla Poslední píseň a ta se mi moc líbila, jak po knižní stránce, tak i po filmové, určitě se do jeho dalších knih pustím, ne-li do této :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se možná pustím do téhle knihy... ale stejně to bude ještě dlouho trvat, tak se za tu dobu rozmyslím :D

      Vymazat
  5. Od Sparkse jsem zatím bohužel nic nečetla, ale hodlám to napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už to napravila :D Taky jsem na něj byla hodně zvědavá :D

      Vymazat
  6. Od Sparkse jsem četla Milý Johne a.. no. Moc mi to teda nesedlo :D
    Slyšela jsem, že to není jedna z jeho skvělých knih, takže v létě mu chci dát druhou šanci! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky budu dávat druhou šanci, pravděpodobně zvolím Bezpečný přístav :D
      Děkuji :D

      Vymazat
  7. Já mám Sparkse docela ráda, byť má některé knihy poněkud... propadákové (Zápisník jedné lásky a taky trochu Milý Johne), umí ze sebe vytáhnout i dobrý výkon a povedenou knihu (Bezpečný přístav, Volba) ... Nejdelší jízda mě zvláštním způsobem naprosto neláká, tak uvidíme, zda se k ní někdy dostanu. Zatím mám od tohoto autora na pořadu dne jiné tituly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jako další knihu zvolím Bezpečný přístav a dám mu ještě jednu šanci :D Já si ji přečetla jenom kvůli filmu... :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)