sobota 16. července 2016

RC recenze: Běsnící světlo

Autor: Estelle Laure
Počet stran: 280
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2016
Včera se měla máma po dvoutýdenní dovolené vrátit domů. Čtrnáct dní. Tvrdila, že si potřebuje od všeho (jinak řečeno od nás) odpočinout a že bude zpátky dřív, než zase začne škola. Někde uvnitř jsem tušila, že se tady vůbec neukáže, hlavně kvůli tomu, co mi včera přišlo poštou, ale stejně jsem zůstala celou noc vzhůru, čekala na ni na nepřestávala doufat, že jsem třeba jenom paranoidní, že můj instinkt udělal nějakou strašnou chybu, i když se jindy většinou neplete. 


Jaké to je, když jste teenagerem a přes noc na vás spadne veškerá zodpovědnost? Musíte se postarat o mladší sestru, sehnat peníze na živobytí a ještě se postarat o to, aby nikdo nezjistil, že žijete bez rodičů.  

Sedmnáctiletá Lucille se musí přes noc změnit z obyčejného teenagera v zodpovědnou osobu. Její matka odjela na dovolenou, ze které se nevrátila, a tak na Lucille spadne vedení domácnosti a starost o mladší sestru.
Hlavní hrdinka musí rychle vymyslet, co dál. Sousedé se nesmí dozvědět, že žijí sami, jinak by úřady mohly sestry rozdělit. Lucille také musí vymyslet, jak bude platit účty a obstarávat obživu.
A aby toho nebylo málo, je zamilovaná do bratra své nejlepší kamarádky, který ale má dlouholetou přítelkyni. Jak tohle všechno může skončit?

zdroj

Běsnící světlo láká už jenom svojí obálkou, která je nesmírně povedená. Její anotace už je pak jenom třešničkou na dortu, která vás přesvědčí o tom, že tenhle příběh si prostě musíte přečíst.

zdroj
Hned po otevření knihy zjistíte, že je velmi čtivá, a to nejenom díky většímu formátu písma a mezerám mezi řádky, ale i díky svým způsobem originálnímu tématu, které se nijak nevleče, hodí vás přímo do děje a krásně si odsýpá až do úplného konce.
Kromě velmi sympatického stylu vám učaruje největší lákadlo této knihy, čímž je reálnost. Až na pár výjimek, jako byl tajemný "anděl", který děvčatům vypomáhal, působí příběh přirozeně a vy mu budete věřit.
Ať už se jedná o jednotlivé postavy, které byly skvěle zpracované a působily hodně uvěřitelně, protože každá měla svoje klady i zápory, nebo o propracovaný děj, jenž je rozdělen podle dní od události, kdy se matka nevrátila domů, vás strhne každá stránka a pohraje si s vašimi city.
zdroj
Když už jsem u těch postav, nemůžu si odpustit, abych nezmínila proměnu hlavní hrdinky Lucille. Velmi mě potěšilo, jak se s tím autorka poprala, protože zatímco na začátku je Lucille obyčejná, až trochu nesmělá holka, postupem času se z ní stává silná, zodpovědná žena, která se snaží zvládnout aktuální situaci co nejlépe. A že se toho na ní někdy valí hodně, proto není divu, že občas vybouchne.
Ale i když se jedná o celkem vážnou dějovou linku, některým situacím nechybí vtip, zatímco u jiných budete spolu s hlavní hrdinkou napjatí, jak se z daného problému vyseká.
A právě díky vážnějšímu podtónu příběhu si myslím, že by se mohl líbit i starším čtenářkám, protože v tomto případě nehraje hlavní roli romantická linka, nýbrž přátelství a snaha pomoci, doprovázené několika dalšími jednoduchými zápletkami.

Pokud toužíte po trošku vážnější young adult knize, která vás strhne už od první stránky, s Běsnícím světlem nešlápnete vedle. A i když si náhodou z knihy nic neodnesete, je to fajn příběh, který vám zabere jedno odpoledne.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

14 komentářů:

  1. Obálka má naozaj svoje čaro a anotácia ma zaujala :-) A hoci kniha nie je zameraním môj šálok kávy, zaujala ma, najmä tým námetom. Rada by som ju prečítala, obzvlášť keď po tvojej recenzii to vyzerá tak, že kniha je dobre a kvalitne napísaná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka i příběh jsou velmi povedené :D Mně se zdála kvalitně napsaná, takže přeji, ať se ke knize také dostaneš :)

      Vymazat
  2. Tak dobrou anotaci a ještě k tomu ta obálka, wau.. to je dlouho co se objevila kniha s těmito dvěmi věci =) Hned po přečtení recenze jsem věděla, že na mým wishlistu nesmí chybět :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Jé, tak snad se ti bude kniha líbit jako mně :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  3. Ach jo, já si asi zakážu číst recenze, nebo bude můj wishlist neustále jen růst a růst a růst... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě. Ráda bych si jí přečetla, ale bohužel mám políčeno na tolik knih, že se na tuhle asi nedostane..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To úplně chápu, taky mám seznam nacpaný k prasknutí, ale na tuhle jsem si čas udělala a nelituji :)

      Vymazat
  5. Knížka vypadá zajímavě, mám ráda když je v knize vidět vývoj postav. :D

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá moc zajímavě, děkuji ti za typ! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Jak víš, knihu miluji, takže jsem moc ráda, že se Ti líbila :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D
      Vím :) Ale taky jsem ráda, že se mi líbila :D
      Měj se taky hezky :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)