středa 26. října 2016

RC recenze: 40 dní pěšky do Jeruzaléma

Výsledek obrázku pro 40 dní pěšky do jeruzalémaVýsledek obrázku pro 40 dní pěšky do jeruzalémaAutor: Ladislav Zibura
Interpret: Ladislav Zibura
Délka: 9 hodin 33 minut
Vydavatel: Bizbooks
Audiozpracování: Audiotéka

Rok vydání ČR: 2015
Ukázku si můžete poslechnout ZDE.


Jaké to je procházet pěšky neznámou krajinou, kde objevujete cizí kultury a s ostatními lidmi se domluvíte pouze lámanou angličtinou? Ladislav Zibura vám to poví, protože vyrazil až do Jeruzaléma. 

22-letý Ladislav Zibura se vydal na 1400 kilometrů dlouhou pouť do Jeruzaléma a prostřednictvím knihy vypráví zábavnou formou, co všechno zažil.
Bez mapy se sice častokrát ztratil, puchýře mu dělaly společnost valnou část výpravy, ale do svého cíle nakonec dorazil. Ponořte se prostřednictvím audioknihy do dobrodružství, které zažil.

Výsledek obrázku pro 40 dní pěšky do jeruzaléma
zdroj

Na knihu 40 dní pěšky do Jeruzaléma jsem se hodně dlouho těšila, a když se mi pak naskytla možnost poslechnout si ji jako audioknihu, neváhala jsem. A jak se mi celý příběh líbil?

Už začátek příběhu prozrazuje, že půjde o vtipné vyprávění, jelikož Ladislav Zibura popisuje, jak
vlastně na celý ten nápad vyrazit do ciziny přišel. K tomu využívá různé příhody z dětství, čímž navodí uvolněnou atmosféru a vy si tak můžete dosytosti užít jeho vyprávění, prošpikované spoustou vtipných poznámek s jejichž pomocí autor představuje zajímavá místa, která navštívil a zážitky, které prožil.
Jak už je asi jasné, největší předností tohoto příběhu je jeho vtipnost, ale jako bonus k tomu dostanete i informace o cizí kultuře, které vám právě díky tomuto způsobu vyprávění uvíznou v hlavě. A když už nic jiného, minimálně vás překvapí velká pohostinnost tamějších občanů.
Výsledek obrázku pro 40 dní pěšky do jeruzaléma
zdroj
Když už jsem u té pohostinnosti, rozhodně si k poslechu této audioknihy uvařte, je konev čaje, protože zmínky o tomto nápoji budete slýchat natolik často, že i ti nejzarytější odpůrci podlehnou, a na minimálně jeden šálek chuť dostanou.
Kromě chuti na čaj, ve vás ale kniha probudí i touhu po dobrodružství a stejně tak jako samotného autora, vás přepadne chuť sbalit si svých pět švestek a vydat se někam na cestu.
40 dní pěšky do Jeruzaléma je vhodným příběhem pro ty, co mají dobrodružnou povahu, ale zároveň se jim nechce z pohodlí vyhřátého domova. A chtějí se, kromě dozvídání nových informací, i pobavit.

Výsledek obrázku pro 40 dní pěšky do jeruzaléma
zdroj
Co se týče audioknižního zpracování, musím říct, že bylo velmi povedené. Autorův hlas se k příběhu velmi hodil a příjemně se poslouchal, sice někdy ve vyprávění dělal delší mezery, že to vypadalo jako by už kapitola skončila, ale ono ne, ale to je jen malý detail.
Přechody mezi různými kapitolami byly tématicky laděné, což dokreslovalo atmosféru.
Jediné, co bych vytkla, byly některé příliš hlasité zvukové efekty, které odváděly pozornost od autorova vyprávění - například troubení aut.

40 dní pěšky do Jeruzaléma je knihou, která pobaví a zároveň i poučí o cizí kultuře. Autorův humor zřejmě nesedne každému, ale jinak jde o bezva příběh, jehož poslech se hodí do každé situace.

Za poskytnutí recenzního audioknihy mnohokrát děkuji Audiotéce.
Audioknihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 Výsledek obrázku pro audioteka logo

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Láďu sleduju na facebooku, je super, takže knihu mám určitě v plánu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto nie je práve druh knihy, po ktorej by som siahla. Každopádne som rada, že tebe sa páčila :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)