neděle 27. srpna 2017

RC recenze: Caraval

Výsledek obrázku pro caravalVýsledek obrázku pro caraval czAutor: Stephanie Garber
Počet stran: 432
Série: Caraval
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Egmont

Rok vydání ČR: 2017
"Vítejte, vítejte v Caravalu! Té největší show na pevnině i na moři. Uvnitř zažijete více zázraků než většina lidí za celý život. Budete se moci napít kouzel ze šálku a koupit si sny v lahvičce. Ale předtím, než zcela vstoupíte do našeho světa, si musíte zapamatovat, že to vše je jen hra. Co se stane za touto branou, vás může vyděsit, či nadchnout, ale nenechte se tím obelstít. My se vás budeme snažit přesvědčit, že to je skutečné, ale všechno je to jen představení. Svět imaginace. Chceme, abyste jím nebyli uneseni příliš daleko. Sny, které se vyplní, mohou být nádherné, ale mohou se také změnit v noční můry, pokud se neprobudíte." 


Vítejte v magickém světě plném neuvěřitelných a neskutečných věcí a zážitků. Pod taktovkou Legendy se rozehrává ta nejúžasnější podívaná ve formě soutěže, kterou nezažijete nikde jinde, pouze v Caravalu. 

Caraval je ta nejúžasnější hra, kterou kdy můžete spatřit. Je to čirá magie. A Scarlett vždy toužila po tom, Caraval zažít. A když letos dostane pozvánku, zvažuje, zda jít či ne. Nakonec za ní rozhodne vlastní sestra, která ji s pomocí námořníka unese. Vzápětí se ale jejich role vymění a Tella se stává obětí únosu samotného Legendy a co víc, stává se samotným středobodem hry.
Scarlett tak začíná docházet čas a musí sestru najít dřív, než je vystopuje jiné nebezpečí...

Výsledek obrázku pro caraval
zdroj

Na tuhle knihu mě nalákala hlavně její obálka, která je naprosto nádherná. V druhé řadě mě zajímalo, proč je tak oblíbená v zahraničí. Takže když se mi Caraval dostal do rukou, okamžitě jsem se pustila do čtení, ale líbil se mi tak, jak jsem předpokládala?

Výsledek obrázku pro caraval
zdroj
Začátek knihy začíná velmi slibně. Hned v úvodu čtenáře čekají dopisy, které hlavní hrdinka posílá právě Legendovi. Celou dobu jsou však bez odpovědi, až do jednoho dne, kdy Legenda odpoví a spustí tak řetězec událostí.
Děj knihy pěkně plyne, protože je prošpikovaný vedlejšími zápletkami. To vše se ale změní, když se nám otevřou brány Caravalu. Autorka se totiž snaží o dokonalé dílo tak moc, až se jí to vymkne z rukou.
Výsledek obrázku pro caraval
zdroj
Tajemný svět Caravalu je jednoznačným a největším lákadlem celé knihy, škoda jen, že si Stephanie Garber nedala tu práci, aby ho více představila, či vysvětlila jeho zákonitosti. Kvůli chybějícím detailům světa, pak scény odehrávající se v něm působí mechanicky až násilně, aby se vyvíjely přesně podle autorčina plánu.
To samé se týká i postav samotných. Jejich chování působí mnohdy nelogicky a ke svým činům či indiciím k nalezení Scarlettiny sestry přicházejí jak slepí k houslím. Ve světě Caravalu tak je vše dílem náhody.
Výsledek obrázku pro caraval fanart
zdroj
Právě díky tomu všemu působí prostředí Caravalu velmi podivně a nějakou realističnost (což byl pravděpodobně autorčin záměr) byste tu hledali jen těžko. Takže pokud máte v knihách radši pevně stanovené, uvěřitelné základy, tahle kniha asi nebude nic pro vás.
Co se ale autorce nemůže upřít, je fakt, že čtenáře dokonale zmate.
Stejně jako hlavní hrdinka nebudete tušit, zda je okolní dění součástí hry, či realita. Zda jsou ostatní postavy na straně hlavní hrdinky, padouši nebo pozorovatelé soutěže.
Autorka se také snaží, aby se neustále něco dělo a ono se jí to povedlo, jenže právě množství událostí dělá celý příběh dost zmatený a roztahaný.
Ve výsledku byl potenciál této knihy obrovský. Stephanie Garber zkoušela hrát na netradičnost, romantickou linku a záhady, ale podání její realizace trochu pokulhávala v řadě nedomyšleností a hluchých míst. A samotný závěr již celou knihu nezachrání. Takže verdiktem je průměrný příběh, který rozhodně nesedne každému.

Caraval je plný magie a realističnost zde budete hledat jen těžko. Co zde ale naleznete lehce, je řada nedomyšleností a téměř nulové vysvětlení prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Ale pokud máte rádi podivnosti a záhady, rozhodně si tuto knihu nenechte ujít.

6 komentářů:

  1. Mňa táto kniha pomerne sklamala, po všetkých tých super ohlasoch som čakala niečo premyslenejšie a ani Scarlett ako postava sa mi veľmi nepozdávala, autorka mohla ísť viac do hĺbky. Každopádne ako oddychovka to bolo fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem četla spíše průměrné recenze a já knihu asi vynechám. nemůžu si pomoci, ale přijde mi to jako extrémně sladký příběh :/

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni teď píšou recenzi na Caraval :D Čtu asi 4. za poslední dva dny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Protože je to celkem proslavená kniha, ale upřímně, nechápu ty úplně nadšené ohlasy.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)