sobota 6. ledna 2018

RC recenze: Kniha bouří

Výsledek obrázku pro The Book of Storms (2014)Výsledek obrázku pro kniha bouříAutor: Ruth Hatfield
Počet stran: 264
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Albatros

Rok vydání ČR: 2016
Ozval se šelest, nápřah, tichý švih a vřeštivé, křiklavé, páteří pronikající skučení každého nervu pod Dannyho kůží, zatímco všechno v pokoji na nekonečně dlouhou chvíli problikávalo nespočtem barev a vzduch získal barvu rozžhaveného zlata. 
Sekera se zabořila do matrace vedle něj a přišpendlila k ní žluté peřiny, pod kterými spal.  


Anglická fantasy s hororovými prvky, která slibuje, že se budete bát. Je tomu ale opravdu tak? Autorka této knihy vám sice nějaké emoce přivodí, ale spíše, než strach, to bude deprese. 

Jedenáctiletý Danny se jednoho dne probudí v opuštěném domě. Jeho rodiče jsou zase pryč. Danny se domnívá, že zase odjeli zkoumat bouřku, která předešlého dne proběhla. Když se ale dlouho nevracejí, rozhodne se je vydat hledat. V tom mu pomáhá i ulomená větvička z javoru z jejich zahrady, kterou rozčísl blesk. Jenže to není obyčejná větvička, ale je kouzelná - propůjčuje Dannymu schopnost mluvit se zvířaty i rostlinami.
To se ale nelíbí zlému čaroději Sammaelovi, který chce větvičku pro sebe. A když se do toho připlete ještě mocný artefakt v podobě Knihy bouří, tak se před Dannym rozjíždí velké dobrodružství...

Související obrázek
zdroj

Kniha bouří láká jak svojí podařenou obálkou, tak i anotací, která přímo slibuje, že se budete bát. Ale je pravda opravdu taková?

Související obrázek
zdroj
Autorka Ruth Hatfield měla velmi zajímavý nápad na sepsání dětského hororu. Zdůrazňuji slovo dětského, jelikož starší čtenáři si ho pravděpodobně moc neužijí.
Autorka zvolila jednoduchý styl psaní a vyprávění, který bude dětem vyhovovat, ale starší si již všimnou logických nesrovnalostí a určitých situací, které jsou dost přitažené za vlasy.
Nemůžu autorce upřít její hru s příběhem, protože to zvládla na jedničku. Ruth Hatfield vymyslela originální příběh plný tajemna a velkou spoustou úmrtí - jak lidských, tak i zvířecích - která ale bohužel nenavodila strašidelnou atmosféru, ale spíše tu depresivní. Což mě přivádí k tomu, že bych tento příběh dětem pravděpodobně nečetla.
Související obrázek
zdroj
Já osobně jsem se do příběhu vůbec nemohla začít a musím přiznat, že se Kniha bouří do mých oblíbených knih nezařadí.
Ale nenechte se mýlit, našlo se i několik věcí, co se mi na knize opravdu líbilo. Autorka si pěkně hraje se slovy a pro dětskou mysl to bylo dobře napsané.
Čím si mě ale Ruth Hatfield nejvíc získala, bylo propojení zvířecí a rostlinné mluvy, kdy se hlavní hrdina se zvířaty ještě jakž takž domluvil, ale s rostlinami nebyla řeč téměř žádná.
Co se týče hlavních postav, byly sepsány celkem jednoduše, jak už to u dětských knih bývá. Hlavní hrdina byl stejného věku, jako čtenáři, jímž je kniha určená, takže se s ním budou moci ztotožnit.

Dětské knihy mám sice ráda, i když už jsem odrostlejšího věku, ale bohužel musím uznat, že Kniha bouří nebyla pro mě úplně to pravé ořechové. I když své čtenáře si rozhodně najde, zvláště mezi těmi, co mají rádi boje typu Davida a Goliáše, kdy slabší stojí proti silnějšímu.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)