neděle 19. května 2019

RC recenze: Chlapec na mostě

Výsledek obrázku pro The Boy on the BridgeChlapec na mostěAutor: Mike Carey
Počet stran: 360
Série: Všemi dary obdarovaná

Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2018
"Sedm týdnů je dostalo do Lutonu. A sedm měsíců je dovede až do Skotska.
Rok se chýlí ke konci, a stejně tak i všechno ostatní. Poslední z dobrých znamení se vypařilo už dávno. Neudělali žádný pokrok, neučinili žádný objev. Vyzvedly se a testovaly tisíce vzorků, tisíce dalších mají ještě přijít, ale nikdo z vědeckého týmu už nevěří, že to má nějaký smysl. Každý svou rezignaci, cynismus a zoufalství skrývá jenom v zájmu ostatních a jejich naděje už je značně opotřebovaná. 

Většina populace podlehla zákeřné nákaze, která mění lidi v zombie bažící nejen po lidském mase. Naděje na nalezení léku a záchranu lidské rasy pomalu umírá. Podaří se posádce obrněného vozidla zabránit konci lidské éry?  

Jedno z posledních lidských sídel vysílá obrněné vozidlo s napůl vědeckou a napůl vojenskou posádkou do nebezpečné krajiny zamořené hlodavci, a to s jediným cílem - najít lék na epidemii. Na jejich bedrech leží nelehký úkol a hladovci nejsou to jediné, čeho by se měli obávat. Podaří se expedici objevit něco důležitého? A přežijí vůbec tak dlouho, aby se jim podařilo něco zjistit?

Výsledek obrázku pro boy on the bridge
zdroj

Všemi dary obdarovaná bylo neskutečně dobré čtení, proto jsem se nemohla dočkat Chlapce na mostě, na kterého jsem byla opravdu hodně natěšená. Očekávání z mé strany bylo vysoké, podařilo se je knize splnit?  

Výsledek obrázku pro zombie
zdroj
Opět se vracíme do postapokalyptického světa plného krvelačných hladovců, tentokrát se však podíváme na události, které se staly před Všemi dary obdarovanou. A myslíte si, že nám už autor nemůže nic nabídnout, protože už přeci víme, jak to všechno dopadne? Potom mě nechte vyvést vás z omylu, protože Chlapec na mostě je jízda!
Sice má trošku pomalejší začátek, kde se převážně seznamujeme s hlavními postavami, které jsou velmi dobře napsané. Žádná z ústředních postav není dokonalá, všechny mají své chyby a proto působí víc reálně a uvěřitelně. V posádce Rosie najdete nejrůznější směsku, která obsahuje dokonce i autistu (ten mi byl nejsympatičtější).
Výsledek obrázku pro vědci
zdroj
Každopádně, nenechte se odradit pomalejším začátkem, protože byste se připravili o nadupanou druhou půlku příběhu, jež je i přes znalost předchozího dílu velmi originální a obsahuje překvapivé zvraty.
Autor svými popisy dokáže navodit parádní atmosféru a vy budete schopní pouze hltat řádky a přemýšlet, jakým směrem se bude děj nadále ubírat. Ale to není to jediné, co M. R. Carey dovede.
Veškeré události popisuje věcně a bez známky emocí, což vás ve výsledku ještě víc zasáhne, přestože už čekáte, že se stane něco velkého.
Výsledek obrázku pro odstřelovač
zdroj
Ve chvále autora ale budu ještě chvilku pokračovat. Jeho zpracování světa je velmi reálné, tomu pomohl i jeho odhad lidského chování, kdy někteří jedinci, i když nastává "konec světa" , dávají přednost získání moci a bohatství, než aby se snažili zachránit to, co ještě jde.
Prostě Chlapec na mostě je strhujícím příběhem, který vás chytne a nepustí, dokud ho celý nepřelouskáte. Autor si pro nás připravil spoustu zvratů a nečekaných událostí, které udržují čtenáře v napětí, a to dokonce i po dočtení knihy, protože ty jeho otevřené konce vám nedají spát.

Za mě je Chlapec na mostě velmi zdařilou knihou, která by neměla chybět v knihovně žádného fanouška postapokalyptických příběhů. Spolu se Všemi dary obdarovanou rozhodně stojí za přečtení, protože originálních příběhů v dnešní době není mnoho. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě, určitě se po knížce podívám. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ona nejenom vypadá, rozhodně ji můžu doporučit :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)