středa 20. května 2020

RC recenze: Evoluce - Věž zajatců

Evolution _ Der Turm der GefangenenEvoluce: Věž zajatců - Thomas Thiemeyer | Databáze knihAutor: Thomas Thiemeyer
Počet stran: 328
Série: Evoluce
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Bookmedia

Rok vydání ČR: 2019
"Poplach! Všichni muži do zbraně! Popadněte, co můžete, zbytek zpátky do budovy. Ty bestie útočí!"
Volání se odráželo od zdí. Ozývaly se varovné výkřiky a přijímaly se rozkazy. Celá citadela byla na nohou. 
Lucie zděšeně zírala na nebe. Ptáci se přiblížili naprosto nehlučně. Jak to, že nic necítila? Jen Zoe je viděla přilétat a tři z nich zlikvidovala. 


Cizí krajina, nepřátelská zvířata a úplně jiné zvyklosti lidí. To je město přeživších, do kterého dorazila parta teenagerů. Podaří se jim popasovat s dalšími problémy? 

Lucie a její přátelé dorazili do malého městečka, kde přežívají lidé. Ale brzy zjistí, že zde je záchrana pravděpodobně nečeká. Přeživší totiž nepoužívají moderní technologie a jejich zvyklosti spíš připomínají středověk. Naše parta hlavních hrdinů se tak bude muset brzy rozhodnout, co podniknou dál...

Evoluce: Věž zajatců - Thomas Thiemeyer
zdroj
Po otevřeném konci prvního dílu, jsem se opravdu těšila na pokračování. A co na něj po přečtení říkám?

Šelma, statný vlk, stála kúsok od neho a cerila zuby. Mal ďalší ...
zdroj
Opět se vracíme k partě teenagerů, která se přenesla do budoucnosti. Pokud jste četli předchozí díl někdy nedávno, máte výhodu v tom, že si čerstvě pamatujete události prvního dílu, protože Věž zajatců pokračuje přesně v tom momentě, kde Město přeživších skončilo.
Samotný začátek příběhu byl trošku pomalejší, než tomu tak bylo u předchozího dílu, ale když to vydržíte, máte se rozhodně na co těšit.
Co se týče celkového pohledu na knihu, v podstatě platí, že pokud se vám líbil předchozí díl, bude se vám líbit i pokračování, protože autor pokračuje v zajetých kolejích a nějaké výrazné změny se zde od Města přeživších nekonají.
Chicken Pox Virus Spreads Through School Bus | Live Science
zdroj
Hlavní hrdinové se stále snaží dopátrat pravdy o tom, co se vlastně stalo a kdy se vlastně všechno tak změnilo a kdo zodpoví všechny jejich otázky.
Do autorova stylu vyprávění se dá lehce začíst a kapitoly nejsou nijak dlouhé, takže v závěru knihy budete celkem rychle.
Potěšilo mě, že se stále více dozvídáme o tajemných squidech a vždy, když už to vypadá, že začínáme chápat, co se vlastně stalo a jak to bude dál, tak autor příběhem tak zamíchá, že můžeme začít zase od začátku.
Vikingové byli gentlemani! - Infovision
zdroj
Stejně jako v předchozích dílech se i zde autor zaměřuje na vážnější témata a donutí vás přemýšlet. Prostřednictvím hlavních postav na čtenáře apeluje hlavně v zamyšlením se nad životním prostředím a tím, jak lidé decimují přírodu. Také se opět opírá o otázku rasismu. Musím říct, že tím mě příběh trošku zklamal, protože mi to do příběhu nějak nesedělo. Prostě jsem čekala, že pro svoji zápletku v budoucnosti vymyslí něco originálního a nebude se inspirovat historií. I když netvrdím, že se historie nemůže opakovat.
Ale kromě pomalejšího začátku a té otázky rasismu jsem byla s knihou spokojená a dokonce mi nevadil ani fakt, že k žádné z postav nemám tak úplně blízko.

Evoluce je kniha, kterou zhltnete téměř na posezení. Příběh je sice jednodušší, ale přesto donutí k zamyšlení a jen tak se od čtení neodtrhnete, protože budete dumat nad tím, co se vlastně stalo a jak to všechno skončí. A po dočtení budete netrpělivě vyhlížet pokračování, protože stejně jako Město přeživších, má i Věž zajatců otevřený konec.

Třetí díl Evoluce vychází již 30.6.!

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. Zní to moc dobře. :) Já si počkám, až to bude kompletní a zkusím to. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha nevypadá vůbec špatně. :) Navíc je skvělé, když autor zapracuje nenásilnou formou nějaké závažnější téma k zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá moc dobře, skvělá recenze :) Knihu neznám, ale ráda teď experimentuju a dávám šanci i méně známým knihám a autorům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Vyzkoušej ji a pak dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat
  4. O tejto sérii som ešte nepočula, ale vyzerá to zaujímavo, možno sa k nej aj niekedy dostanem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli se k ní dostaneš, tak pak napiš, jestli se ti líbila :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)