středa 10. června 2020

RC recenze: Červená je přeci fajn

Rot ist doch schön: FUN & FACTS rund ums Thema Menstruation ...Červená je přece fajn obálka knihyAutor: Lucia Zamolo
Počet stran: 96
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Slovart

Rok vydání ČR: 2020
Je až zarážející, kolik mužů se v minulosti domnívalo, že tomuhle tématu rozumějí. Počátek všelijakých teorií najdeme v následujícím hippokratovském spise. Skutečný myšlenkový skvost! 


Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaci. Co si vlastně lidé tenkrát mysleli o ženách v tomto týdnu měsíce? 

Všichni vědí, co je menstruace. Každý měsíc ztratí žena trochu krve – asi tak obsah jednoho šálku espressa. Díky tomu se můžou rodit děti. A někdy při ní bolí břicho nebo panuje blbá nálada. Ale pssst, mluvit o tom je přece trapný a nechutný! Anebo ne? Mladá spisovatelka a výtvarnice nakreslila o menstruaci vtipnou knížku, ze které se dozvíte, jaké nesmysly se dříve o menstruaci povídaly, proč byly ženy považovány za špinavé, i co přesně se v tuhle dobu s tělem děje. Kniha je plná odzbrojujícího humoru a vtipných obrázků a je vhodná pro holky stejně jako pro kluky. (Oficiální anotace, zdroj databazeknih.cz)


Červená je přece fajn. Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaci ...
zdroj
Abych pravdu řekla, u téhle knihy jsem opravdu nevěděla, co mě čeká, přeci jenom, knihy o menstruaci jsem četla poprvé.

Červená je přece fajn. Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaci – 2
zdroj
Na úvod chci říct, že se jedná spíše o knihu pro mladší čtenářky, které ještě nemají s menstruací žádné nebo malé zkušenosti.
Výhodou této knihy je, že jsou čtenářky s tímto tématem seznamovány odlehčeným stylem a různými humornými poznámkami. A text také doprovází povedené ilustrace.
A co se vlastně v knize dozvíme?
Že menstruace není nic, za co by se měla žena stydět. Nechybí ani různé tipy a triky jak zvládnout bolesti, které menstruaci někdy doprovázejí. Což zahrnuje například i sérii cviků.
Červená je přece fajn. Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaci – 8
zdroj
Pro mě ale byly nejzajímavější mýty, se kterými nás autorka seznamuje. Například, že ženy byly v tomto období považovány za nečisté a někdy i za čarodějnice.
Přiznám se, že jsem od knihy čekala něco trochu jiného. Například to, že se bude jednat spíše o takovou "příručku" pro nezkušené dívky, kde budou mít víc vysvětlené, co se s nimi vlastně děje. Nebo jim budou víc představené hygienické pomůcky. Pokud si dobře vzpomínám, kniha se zmiňuje hlavně o tamponech a přeci jenom v dnešní době je poněkud větší výběr.
Celkově mi přišlo, že se autorka tématu jen lehce dotkla a pak přešla k jinému souvisejícímu problému. Nechápejte mě špatně, nenarážím na to, že by kniha měla být popsaná tak do hloubky jako nějaká odborná učebnice, jen si myslím, že více informací by neuškodilo.

Jak jsem řekla, pro mě byly nejzajímavější informace o mýtech, kterých tam klidně mohlo být víc. Ale pro dívky, které ještě tak úplně nevědí o co jde a třeba je menstruace teprve čeká, by to mohla být fajn knížka.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo


HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 2,5/5

3 komentáře:

  1. Je fajn, že pre mladé dievčatá vychádza aj takáto kniha, hoci dnes si už vedia asi všetko nájsť na internete, ale zasa v tomto titule sú informácie pokope a ilustrácie sú plusom :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že bych měla podobný názor jako ty. A věřím, že ty mýty by se mi na tom líbily nejvíce. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Sama bych také netušila, co od knihy očekávat. Přeci jen, nejedná se o zrovna obvyklé téma. :) Souhlasím s tebou, pro mladší dívky, to může být fajn kniha. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)