středa 14. dubna 2021

RC recenze: Prokletí Harrow Lake

Harrow Lake;Prokletí Harrow LakeAutor: Kat Ellis
Počet stran: 296
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Slovart




Rok vydání ČR: 2021
"Nolane?" 
Neodpoví mi. Kroutí očima, jako kdyby nemohl zaostřit, nosní dírky má rozevřené. Bolest - strašlivá bolest. Nejspíš jsem už něco takového viděla, ale jenom v televizi nebo při natáčení. A nikdy na jeho tváři. Předstírá to, určitě. Jen to hraje. Ale to Nolan taky nikdy nedělal. Možná že... Možná, že se mi snaží uštědřit lekci? Potrestat mě, že jsem odešla z bytu? Jak mám teď zareagovat? Co bych teď měla udělat, aby to bylo Optimální? 
Jenže to tak není. Krev mu zaplavuje ruce a protéká mezi prsty. V loužičce vedle něj leží jeho mobil, černá obrazovka zapatlaná krvavými otisky. Celé jezero krve. 

Podivné městečko Harrow Lake chystá festival pro fanoušky hororu Lelka. Všudypřítomné pověry a zvyky nahánějí strach i tamním obyvatelům. A do toho všeho přijíždí dcera režiséra, který Lelka natočil. A Lola je odhodlaná přijít na kloub veškerým svým otázkám. 

Harrow Lake - domov slavného hororového filmu Lelka. Samotné město není o nic méně strašidelné, než film. Zvlášť v období, kdy se tamější obyvatelé chystají na festival. A přesně v tu chvíli tam přijíždí Lola. 
Dobové oblečení obyvatel, absence moderní techniky, strašidelné pověry o panu Škubákovi a sesuvy půdy ještě umocňují děsivou atmosféru městečka. Podaří se Lole zjistit odpovědi na otázky o své rodině? Zjistí, co je pravdy na pověrách o Škubákovi, aniž by sama přišla k úhoně?  

zdroj

Od Prokletí Harrow Lake jsem vůbec nevěděla, co čekat. Jen jsem se těšila, až se do příběhu pustím. Po přečtení mám ale z knihy trochu rozporuplné pocity. 

zdroj
Celá kniha hraje spíš na nepříjemnou atmosféru, která je všudypřítomná v celém městečku, než aby příběh čtenáře vyloženě děsil. Máme tu podivné obyvatele, absenci moderní techniky a strašidelné pověry, které dokáží vyděsit i dospělé obyvatele města Harrow Lake. 
Tohle všechno je právě součástí té atmosféry, která vás bude provázet po celou dobu čtení. K tomu přidejte ještě nejrůznější hmyz a přeludy a máte základ pro horor. 
zdroj
Mně ale připadalo, že knize něco chybí a že je nedotažená. Uvítala bych víc vysvětlení a rozepsání některých událostí. 
Prokletí Harrow Lake se čte celkem dobře. Autorka se neustále snaží udržet čtenáře v napětí, což byl právě asi ten důvod, proč se mi nedařilo po celou dobu čtení udržet pozornost a musela jsem knihu častěji odkládat. Připadalo mi, že je příběh vyprávěný monotónně a čtenář si nemá kde oddychnout. Ale vždy, když jsem se ke knize vrátila, tak se mi podařilo začíst lehce. 
Co se postav týče, žádná mi vyloženě k srdci nepřirostla, protože všechny byly poměrně nesympatické a jak už to v hororech bývá, spíše táhly k divnosti. A to včetně hlavní hrdinky, která se poměrně často chovala dost nelogicky. Ale to už je věc názoru.  
Prokletí Harrow Lake není typickým hororem. U příběhu se pravděpodobně bát nebudete, nečekejte ani hektolitry prolité krve či detailně popisovaná úmrtí či nějaké mrzačení hlavních postav. Spíše se připravte na pomalé odhalování událostí, které vedly k tomu, že všechno dopadlo tak, jak dopadlo. 

Každopádně celkově se jedná o takovou průměrnou knihu, která neurazí, ale ani nenadchne. V příběhu zkrátka něco chybí a místy působí nedotaženě. Ale pokud máte chuť na lehce strašidelné čtivo, tak by Prokletí Harrow Lake mohlo být přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 3/5

10 komentářů:

  1. poslední dobou se mi nedaří narazit na nějaký super horor, pokud to není Stephen King, a jak tak čtu tvou recenzi, tak to nebude ani tato kniha :D škoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, myslím, že bát se u tohoto příběhu rozhodně nebudeš 🙂

      Vymazat
  2. Knihu jsem viděla snad úplně všude. Lákala mě, ale po přečtení několika recenzí, tak nevím zda si ji chci ještě přečíst :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží, co od takové knihy očekáváš 😁 atmosféra je v knize popsána povedeně 😁

      Vymazat
  3. O knize slyším poprvé, ale asi by mě moc nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě kniha zaujala, jen jsem čekala něco trošku jiného 😁

      Vymazat
  4. Mě osobně kniha moc neláká a vůbec se mi nelíbí obálka, které se (i podle toho, co píšeš) k obsahu moc nehodí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na obálce jsou brouci, já knihu četla venku a vždycky, když jsem ji odložila, tak jsem myslela, že po ní něco leze 😁

      Vymazat
  5. Príbeh ma celkom zaujal, kniha vyšla nedávno aj v slovenčine a potešilo ma, že je to mierne hororové (aspoň podľa anotácie a prvých info), čo je trochu zmena oprit bežnej ya :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bylo to takové průměrné čtení, ale bát se u toho asi nebudeš :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)