sobota 10. dubna 2021

RC recenze: Tyran

Tyran t.m frazierTyranAutor: T. M. Frazier
Počet stran: 240
Série: King
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2020
Tanner si opřel lokty o stehna a složil hlavu do dlaní. "Je svinsky těžký se tě na to ptát, Ray, ale mám pocit, že to potřebuju vědět," zaúpěl. "Vy jste, no, teda, vy jste spolu...?" 
Chtěla jsem to mít prostě za sebou. Jako když strhnete náplast. 
"Ano." Koneckonců, slíbila jsem mu upřímnost, ne jemnocit. 
"Proboha. Asi budu zvracet," vyhrkl Tanner a vyskočil z postele. 

Po otevřeném konci prvního dílu, se vrací drsný svět motorkářů a drog v podobě Tyrana. Doe a King mají nové problémy a oba je řeší po svém. Doe se vyrovnává se svojí minulostí a King je odhodlaný získat svoji holku zpět. 

King se tentokrát dostal do pořádné kaše. Jde mu po krku drogový dealer, senátor ho zradil, takže nezískal svoji dceru zpět a navíc ztratil Doe. Podaří se mu přežít mstu dealera a získat Doe zpátky?
Doe si vzpomíná na střípky své minulosti, vrací se domů a pokouší se zvyknout si na svoji novou roli. Stane se opět tou, kým byla před ztrátou paměti? Odpustí Kingovi?

zdroj

Po vulgárním Kingovi přichází snad ještě vulgárnější pokračování v podobě Tyrana. A co na knihu říkám? 

zdroj
Přiznávám, že ze začátku mi příběh ani postavy moc nesedly. Na můj vkus tam bylo zbytečně moc sprostých slov (ale to bylo i v Kingovi). Dokonce mi přišlo, že to bylo až nepřirozené. Zvlášť u některých postav. Bylo to, jako kdyby se je autorka ze všech sil snažila pasovat do role drsňáků, aniž by k tomu postava měla předpoklady. Ale to může být jen můj subjektivní dojem, protože úplně nejsem fanoušek sprostých slov v knihách. 
Ale jakmile jsem si zvykla na styl, kterým byla kniha napsaná, četl se mi příběh mnohem lépe. 
Autorka nám představuje dvě dějové linky - jednu z pohledu Kinga, druhou z pohledu Doe. 
zdroj
Paradoxně musím říct, že mě víc bavila dějová linka Doe, kdy postupně objevovala svoji minulost. Dokonce se v ní objevují i střípky z její minulosti a je zajímavé porovnávat, kým Doe byla před ztrátou paměti. 
Co mi ale zrovna dvakrát nesedlo, bylo když se Doe a King objevili na scéně spolu. Lezlo mi na nervy, že King s Doe zametá jak s kusem hadru, a co bylo horší, že si to Doe nechává líbit a možná se jí to dokonce líbí. 
Když už mluvím o Kingovi, neodpustím si poznámku o tom, že jde o trošku nereálnou postavu. Je to vlastně takový Chuck Norris verze 2.0. Dokáže zneškodnit ozbrojenou bandu nepřátel a při tom ho nikdo ani neškrábne. Na druhou stranu se díky tomu můžete těšit na několik akčních scén.
popis
Z věcí, které mi tak úplně nesedly, musím uvést i styl popisů sexuálních scén. Abych pravdu řekla, v knize bych se bez nich v klidu obešla. Tu jejich lásku jsem jim prostě nevěřila a připadalo mi, že jediné důležité v jejich vztahu je právě sex. Ale pravděpodobně k tomuto mému názoru přispěla právě i moje averze k hlavním postavám. 
Celkově tedy musím říct, že oproti prvnímu dílu pro mě byl Tyran spíše zklamáním. 
Ale nechci být pouze negativní, protože jak už jsem psala. Jakmile jsem si zvykla na to, jakým stylem je kniha napsaná, celkem rychle jsem se začetla a příběh mě bavil. Sledovat, čím si Doe musela projít bylo opravdu zajímavé. Dokonce se i dozvíme, jak se vlastně stalo, že ztratila paměť. Ale prostě u mě knize chyběl nějaký wow efekt, kterým by mě opravdu zaujala. Takže abych to shrnula, kniha neurazí, ale ani vyloženě neohromí.
Závěr knihy už na mě byl opět trošku moc, ale nemohu říct proč, abych nevyzradila spoilery. Takže pokud se to chcete dozvědět, musíte si knížku přečíst. 

Pokud od knihy nebudete mít příliš velká očekávání a nevadí vám příběh prošpikovaný sprostými slovy a vulgárními výrazy, tak s Tyranem budete pravděpodobně spokojení. Já k němu měla určité výhrady, ale věřím, že si své čtenáře najde, minimálně pro čtenáře předchozího dílu (King) bude Tyran samozřejmostí. 

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Megaknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde


HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Hodnotím stejně jako ty. :) První díl se mi líbil a na dva roky jsem čekala na stejně dobré pokračování... bohužel jsem byla docela zklamaná. :/

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)