úterý 28. září 2021

Recenze: Zrádné mlhy

Autor: Katherine Arden
Počet stran: 206
Série: Malá místa
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Drobek

Rok vydání ČR: 2021
Mike a Phil začali za pomoci balíčku žvýkaček horlivě lepit dlouhé vlasy Coco Zintnerové k opěradlu její sedačky. Světla opět zablikala. Olliiny hodinky jí potichoučku zazvonily na zápěstí. Podívala se dolů: 39:22, hlásilo nyní odpočítávání. BĚŽ, blikalo na displeji kompasu. 
Měla sucho v puse. Jít ven do šedého večera, do mlhy v lese? BĚŽ, blikalo stále pod prasklým sklíčkem. Světla nahoře se rozkmitala.

Tajemná kniha, která měla být zničena. Podezřelá farma, kde se ztrácejí lidé. A usměvavý muž, který rád uzavírá dohody. To vše se připlete mladé Ollie do života a ona je náhle nucena bojovat nejen o svůj život, ale i o životy jejích spolužáků.   

Jedenáctileté Ollie se po tragické nehodě změnil celý život. Místo kamarádů hledá útěchu v knihách, proto když po cestě ze školy potká ženu, která se chystá zničit jednu knížku, nemůže Ollie jen tak přihlížet. Knížku ženě vytrhne a uteče s ní domů, což odstartuje její vlastní mrazivý příběh... 

zdroj

Po přečtení Trilogie zimní noci jsem po další knize této autorky prostě musela sáhnout. Takže Zrádné mlhy pro mě byly jasnou volbou. A co na ně po přečtení říkám? 

zdroj
Zrádné mlhy jsou takovou jednohubkou, kterou zvládnete přečíst během jediného dne. Autorka píše velmi čtivě, celá kniha má pouze cca 200 stránek a ještě obsahuje prázdné listy, takže vám budou stránky mizet pod rukama neuvěřitelnou rychlostí. 
Vzhledem k tomu, že se jedná o čtení pro děti, nemusíte se bát žádných potoků krve či vulgarismů, ale přesto bych knihu mladším čtenářům nedoporučovala jako čtení před spaním, protože strašidelná atmosféra vás bude provázet minimálně celou druhou půlkou knihy. 
Příběh je velmi jednoduchý a přímočarý, napsaný přesně tak, aby s ním děti neměli problém. Navíc i ukazuje velkou sílu přátelství mezi hlavními postavami. 
zdroj

Abych pravdu řekla, hlavní hrdinové se podle mě na svůj věk moc nechovali, spíš působily dospěleji, ale to je jen detail, který mi čtení spíše zpříjemnil. 
Trochu mě mrzelo, že pro starší čtenáře může příběh působit poněkud nedotaženě, protože autorka nakousla několik věcí, ale pořádně je neukončila nebo nevysvětlila, ale možná pro to bude prostor v dalších dílech? 
Co mě naopak potěšilo, byly úryvky z knihy, kterou Ollie četla a různé odkazy na reálné knihy, jako třeba na Narnii. 

Celkově se jedná o velmi podařenou a čtivou knihu se strašidelnou atmosférou pro mladší čtenáře, kterou si ale užijí i ti starší. Některé věci v příběhu sice mohli být více dotažené, ale i tak mohu Zrádné mlhy doporučit. Katherine Arden prostě opět dokázala, že umí psát čtivě a od knihy se nedá jen tak odtrhnout. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5


4 komentáře:

  1. Na knihu se také chystám. :) Od autorky jsem už četla Medvěd a Slavík a její styl psaní se mi líbil, tak snad ani z téhle knihy nebudu zklamaná. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám zapsanou na seznamu knih, které si chci určitě přečíst :-) těším s na ní.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta obálka vypadá naprosto božsky, už jen kvůli tomu bych do knihy šla. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Aneb literatura pro budoucí milovníky hororů :D Já jsem jako velmi mladá úplně ujížděla na Stopách hrůzy.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)