neděle 18. června 2023

RC recenze: Kruté požehnání

This Vicious GraceKruté požehnáníAutor: Emily Thiede
Počet stran: 392
Série: Poslední Finestra
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Můžu ti nějak pomoct?" zeptal se Dante. 
"O tom nepochybuj." 
Odfrkl si a seskočil na zem, kde se vrhl na kliky. 
"Od chvíle, kdy ses prohlásil za okoralý chléb, cítím zvrhlé chutě." 
Zastavil se, zavrtěl hlavou a provedl další klik. 
"Zbožňuju chléb. Hlavně bagety. Dlouhé, tlusté, horké a potřené-" 
Spadl na zem a smíchy se celý třásl. "Dost. Milost. Jsi mistryně oplzlých pekařských metafor." 
"A to jsem se do toho ještě pořádně neobula. Vyrostla jsem v pekárně. Mám ti dopodrobna vylíčit svou posedlost zákusky?" 


Tři svatby, tři pohřby a smrtící dotek nevěsty. Jejím osudem je zachránit svoji zem před ničivým útokem, ale k tomu potřebuje manžela, ze kterého by mohla čerpat moc. Podaří se Alesse ovládnout svůj dar? 

Alessu vyvolili bohové, aby zachránila svůj lid. S tím ale souvisí poněkud svízelná schopnost a to ta, že svým dotykem může zabíjet. Tuto schopnost se jí ale nedaří ovládnout, tak je ve svých osmnácti letech už potřetí vdovou. 
Lidem se její neúspěchy přestávají líbit a vzpoura doutná před branami, proto je nucená najmout si ochránce. Volba padne na Danteho, který nepatří zrovna do vyšších vrstev a sám skrývá velké tajemství... Kdo bude další nešťastník, který se stane Alessiným partnerem? A podaří se jí svoji schopnost ovládnout? 


Kruté požehnání mě zaujalo hlavně svojí obálkou a popiskem, že se jedná o knihu plnou sarkasmu a to já ráda. Co na knihu říkám po přečtení? 

Kruté požehnání je příjemnou fantasy, která se točí spíše kolem vztahu ústřední dvojice. Takže milovníci vztahových dějových linek se mají rozhodně na co těšit. 
Ti, co holdují akci budou nejspíše mírně zklamaní, protože kromě závěrečné velké bitvy jí je v příběhu spíše pomálu. 
Ale vezměme to hezky od začátku. Kruté požehnání disponuje pomalejším začátkem, a přestože na nás hned v úvodu čeká krásně zpracovaná mapa, já bych uvítala spíše přehled postav a pojmů, protože jsem místy měla trošku problém s orientací. 
Co se samotných postav týče, Alessa mě velmi potěšila, protože autorka si dala práci hlavně s jejím vývojem, takže čtenář může sledovat, jak se postupně z uťápnuté dívky stává sebevědomá žena. 
Danteho si zamilují hlavně čtenářky, protože i když se snaží tvářit nabručeně, je to hrdina se srdcem na správném místě. 
A právě jejich vzájemné pošťuchování tvoří většinu knihy a ve většině případů vám vykouzlí přihlouplý úsměv na tváři. 
Bohužel musím říct, že fantasy dějová linka měla trochu mouchy. Například ve využívání schopností, kdy se nabízelo očividné řešení situace, ale hlavní hrdinové na něj nepřišli. Nechci spoilerovat, proto jen řeknu, že se může stát, že v některých případech budete pouze kroutit hlavou nad tím, proč se postavy chovají tak, jak se chovají. Sama za sebe ale můžu říct, že i přes ty drobné vady jsem si příběh užila. Hlavně ten konec, takže nutně potřebuji další díl!

Roztomilá fantasy s dominantní romantickou linkou, která si získá srdce hlavně čtenářek. Akční konec plný zvratů rozhodně způsobí, že budete okamžitě chtít pokračování. Takže pokud zrovna máte chuť na přátelské pošťuchování hlavních hrdinů, Kruté požehnání je jasnou volbou.


Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. To nezní vůbec špatně. :) Hlavně se mi líbí, jak zmiňuješ fantasy s dominantní romantickou linkou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byla fakt příjemná knížka 😁 a pokud ti ve fantasy nevadí romantika, tak ji určitě zkus 🙂

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)