neděle 18. června 2023

RC recenze: Skandar a přízračný jezdec

Skandar and the Phantom RiderSkandar a přízračný jezdecAutor: A. F. Steadman
Počet stran: 408
Série: Skandar
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"No ale nemůžeme přece dopustit, aby ji prohlásili za nomádku," prohlásil Mitchell přísně. "Čtveřice ze tří lidí, to by nedávalo smysl. Všichni musíme zůstat pohromadě. Tyhle nesmysly s rozšiřováním polí musejí přestat. Chci, abychom to všichni dotáhli až na dravce, odešli z Hnízda bez toho, aby nám rozmlátili odznaky na kusy, a stali se z nás jezdci Chaosu. A nehodlám si to nechat zkazit Robertou Brunovou."


Skandar se řítí vstříc další nebezpečné situaci. Divocí jednorožci umírají, ačkoliv mají být nesmrtelní. Živelné katastrofy sužují Ostrov. Podaří se situaci ještě zachránit? 

Když na Ostrově začnou umírat divocí jednorožci, objeví se prastaré proroctví, které varuje před ničivými živly. Když se proroctví začnou plnit, Skandarovi je jasné, že musí zabránit tomu, aby umírali další jednorožci. Do toho se učí používat nové duchovládcovské schopnosti a má starosti s tím, aby prošel do dalšího ročníku. 
Podaří se mu všechny problémy vyřešit a zachránit Ostrov? 


Série o Skandarovi naláká už svojí obálkou a vzhledem k tomu, že mě série zaujala už prvním dílem, tak není divu, že jsem se pustila i do pokračování. A co na něj říkám? 

Pokud máte mezi čtením jednotlivých dílů delší pauzu a už si moc nevybavujete, co se dělo v prvním díle, tak se nemusíte bát, autorka totiž postupně děj rekapituluje. Takže se bez potíží můžete vrhnout do dalšího dobrodružství, které Skandara a jeho kamarády čeká. 
Samotný děj se nese v poměrně podobném duchu jako předchozí díl. To znamená, že tu máme spoustu popisů toho, co se na ostrově děje a jak probíhá soužití s krvelačnými jednorožci. Ale třeba informací o tom, jak funguje samotná magie a vše kolem ní, je pomálu. To mě opět vede k myšlence, že děti, kterým je kniha určená, si Skandara zamilují, ale ti starší čtenáři mohou mít s některými částmi trošku problém. Hlavně s těmi méně logickými, jako například, že instruktoři v knize působí jako na okrasu a jsou tam spíše na škodu.  
Tempo příběhu je pomalejší a pořádné akce je v něm minimálně. Zato se celá kniha soustředí hlavně na vztahy ve Skandarově partě a šikanu, kterou ho většina dětí i dospělých zahrnuje, protože je duchovládce. 
Líbilo se mi, že nám tentokrát autorka představila, co všechno se s tímto živlem dá dokázat a přiblížila i Skandarovu rodinnou historii. A když už jsem u toho chválení, tak mě moc potěšilo, že autorka v několika částech předvedla, že i když se připoutaní jednorožci chovají jako domácí mazlíčci, tak neztratili nic ze své podstaty. 
Jako v předchozím díle, tak i zde si autorka nechává to nejlepší na konec a i když je závěr poměrně ukončený, stejně se nebudete moci dočkat dalšího dílu, abyste se dozvěděli, jak se děj bude vyvíjet dál. Já se každopádně na pokračování těším. 

Další díl o netradičních jednorožcích a jejich jezdcích se opět nese v pomalejším duchu, ale děti si příběh zamilují. Příběh se místo akce zaměřuje hlavně na vztahové dějové linky, takže pokud máte chuť na poklidnou dětskou fantasy, tak tohle je přesně pro vás.


Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. Mně pořád nejde do hlavy, že to jsou krvelační jednorožci. :D Jinak je super, že autorka rekapituluje, my co čteme další díly po dlouhé době, to potřebujeme. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)