středa 8. června 2022

RC recenze: Skandar a zloděj jednorožců

Skandar and the Unicorn ThiefSkandar a zloděj jednorožcůAutor: A. F. Steadman
Počet stran: 336
Série: Skandar
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2022
Když se zadíval do jednorožcových očí, přešly ho obavy z Michella i duchovního živlu. Rozuměli si beze slov - pouto spojující jejich srdce odvedlo veškerý hovor za ně. Skandar věděl, že by udělal cokoli, aby Kvítka ochránil. Někde pod jednorožcovou černou srstí, mezi těmi tenoučkými křidélky, se ukrývala živelní síla, která by je mohla oba zabít. Ale on nedopustí, aby Čertovu kvítku někdo ublížil. Nikdy. 

Krvežízniví jednorožci, závod o pohár Chaosu, magie živlů a zloděj, který má políčeno na nejmocnější jednorožce. Tomu všemu musí Skandar se svými přáteli čelit. Podaří se mu zachránit ukradené jednorožce, aniž by přišel k úhoně? 

Skandar netouží po ničem jiném, než se stát jezdcem na jednorožci. A jeho velká chvíle se blíží, protože zkouška z líhnutí je za dveřmi. Když ale Skandar není připuštěn ke zkoušce, jeho naděje na získání jednorožce pohasnou. Tedy až do chvíle, kdy se na prahu jejich bytu objeví tajemná postava, která ho odvede na Ostrov a pomůže mu vmísit se mezi ostatní a zkoušku z líhnutí podstoupit...


Kniha připodobňovaná k Percy Jacksonovi a navíc s krvežíznivými jednorožci? No tak tomu jsem přece nemohla odolat. A jaký je můj verdikt? 

Skandar a zloděj jednorožců je čtení primárně určené mladším čtenářům a má velký potenciál je zaujmout. Se staršími čtenáři už to ale bude o něco horší. U těch se totiž obávám, že se budou u některých částí trošku nudit, protože akce je v příběhu poměrně málo. 
Autorka k ní má většinou dobře našlápnuto, ale ve výsledku akční scény končí pomalu v momentě, kdy začínají. 
Pomalejší tempo příběhu, velká předvídatelnost a sem tam nějaká nelogičnost, které si všimnou právě spíše ti starší, jsou ale to jediné, co můžu knize vytknout. 
Naopak, co velmi oceňuji, je samotná myšlenka jednorožců a jejich netradiční pojetí. Zde je za mě palec nahoru. Jednorožci jsou totiž rozdělení podle živlů a rodí se zároveň se svým jezdcem. 
Když už jsem u těch podařených myšlenek, tak se autorce i zdárně podařilo vykreslit jaké to je, když na dětských bedrech stojí velká zodpovědnost, kdy se dítě musí starat samo o sebe, protože rodič to nezvládá. 
Co se týče postav samotných, tak se nám naskytne celá škála rozmanitých charakterů a každá postava je svá. Jasně, že vám chvílemi polezou na nervy, kvůli svým rozhodnutím, ale jsou to přeci jen děti. 
Celkově je Skandar a zloděj jednorožců zdařilé čtení jak pro děti (které příběh pravděpodobně uchvátí), tak pro dospělé (kteří budou muset sem tam přimhouřit oko, ale i tak má příběh potenciál zaujmout).
Autorka si se svým světem hezky vyhrála, jen by neškodilo, kdyby přidala více akce a neodbývala ji pouze pár řádky. 
Občas je sice také z příběhu cítit lehká inspirace v jiných příbězích, například Percy Jackson nebo Eragon, ale i přesto se jedná o zdařilou knihu, kterou si užijete. 

Skandar a zloděj jednorožců má sice pomalejší tempo, ale vyrovnává to netradičním pojetím jednorožců, které uchvátí nejednoho čtenáře. Takže pokud patříte mezi děti nebo máte rádi middle-grade příběhy a nevadí vám méně akce, tak tohle by mohla být kniha právě pro vás.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Z té obálky mám pocit, jako kdybych se vrátila do dětství, kdy jsem četla Percyho Jacksona. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to k Percymu dost přirovnávané, ale taky jsem si na něj okamžitě vzpomněla, když jsem to viděla :D

      Vymazat
  2. Ty jo, že by byli jednorožci zlí a krvelační? To jsem ještě neviděla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také ne, ale stále je to kniha pro děti, takže krev neteče proudem 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)