pátek 3. června 2022

RC recenze: Woodwalker - Cizí divočina

Woodwalkers (4). Fremde WildnisCizí divočinaAutor: Katja Brandis
Počet stran: 296
Série: Woodwalker
Díl v sérii: čtvrtý
Nakladatelství: Bookmedia

Rok vydání ČR: 2022
Něco mě rozptýlilo - do místnosti vešel Jeffrey, okamžitě jsem ho zvětřil. Proměnil se v člověka a oblékl se. Zase to byl kluk, ze kterého všemi póry vyzařovaly nenucenost a sebevědomí. Raperské oblečení mu dokonale padlo, vlasy měl nagelované do výšky a kolem krku zavěšená sluchátka přehrávače. Za ním se shromáždila jeho smečka, viděl jsem Boa, Cliffa... a bohužel i Mira a Tikaani. 
"Nauka o lidech!" Jeffrey vyprskl název předmětu s odporem a opovržením. "Proč vlastně něco takového vyučujete, paní Callowayová? Stejně nás lidé nenávidí. A proč? Protože my woodwalkeři jsme lepší než oni!" 

Andrew Milling chystá něco velkého... a Carag je rozhodnutý, že mu v tom zabrání, i když zatím netuší, o co jde. Určitě to ale nebude nic dobrého... Podaří se převtělenci pumy odhalit, co Milling plánuje? 

Carag a jeho přátelé se tentokrát vydávají na výměnný pobyt do Kostariky. Jenže Millingův vliv dosahuje i do Jižní Ameriky a Caragova radost z výletu jako mávnutím proutku zmizí. Doma ho čeká také nelehký úkol a to dopravit otce do nemocnice... a udržet ho tam, aniž by vzbudil podezření lidí a pozornost samotného Millinga. Podaří se Caragovi vyhnout dalšímu střetu s jeho nepřítelem?   



Sérii Woodwalker mám hrozně ráda. Je to takové super odpočinkové čtení, proto jsem vůbec neváhala, když jsem se dozvěděla o vydání již čtvrtého dílu. 

Opět se vydáváme do světa, kde se někteří lidé mohou proměňovat v různá zvířata. Jako již tradičně můžeme sledovat příběh očima mladého převtělence pumy Caraga a jde o přesně tak roztomilé čtení, jako si můžete pamatovat z předchozích dílů. 
Katja Brandis si se svým světem totiž opět skvěle vyhrála. 
Moc se mi líbilo, jak převtělenci mají rysy svých zvířat. Například že převtělenkyně vřešťana byla poněkud hlasitá, atd. 
Autorka si také dala dost práci s popisy, protože jakmile se objevila nějaká nová postava, Katja Brandis ji hned detailně popsala a seznámila čtenáře i s jejím zvířetem. 
Celý příběh je opět hlavně o přátelství mezi hlavními postavami a snaze zabránit Millingovi v jeho pomstě a úmyslu škodit lidem, takže nějaké té akce se také dočkáme. 
Primárně se ale jedná o sérii pro mladší čtenáře, na což musí ti starší brát zřetel a přimhouřit tak oči nad některými situacemi, které nepůsobí zrovna logicky. 
Autorka také do knihy vložila jednu část, která spíše působila jako vycpávka na prodloužení stránek knihy. Nevím, zda to byl záměr nebo snaha autorky předat čtenářům poselství ve smyslu - ne vždy je dobré do všeho strkat nos - každopádně, pokud byla snaha o to druhé, tak celá zápletka byla sfouknutá tak rychle, že si myslím, že mladší čtenáři to nemají šanci ani zaznamenat. Protože takhle těch několik stran textu, které nemají žádný vliv na zápletku působí poněkud zbytečně. A když se za tím začne hledat více, tak zase vypadá nedotaženě. 
Co ale nelze nezmínit jsou nádherné ilustrace, které vás budou po celou knihu provázet. Prostě nakladatelství Bookmedia si s touto knihou opravdu vyhrálo a pokud tuto sérii budete mít doma, věřím, že bude patřit k jedněm z těch nejhezčích kousků. 

Celkově se jedná o velmi vydařenou dětskou sérii, která má potenciál a hezkou myšlenku přátelství. Věřím, že Woodwalker se bude líbit jak dětem, tak i dospělým, protože nabízí od všeho trochu - akci, řešení vztahů - přátelských i nepřátelských, tak i počínající nesmělou romantickou linku. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Tahle série má opravdu krásné obálky. :) Ale nevím, zda by mě bavila. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou naprosto dokonalé 😍. Je to taková oddechovka pro mladší no, ale mě série baví, je tam lehký humor, ale nad některými věcmi musíš přivřít oči.

      Vymazat
  2. Já tyhle knihy znám jen z internetu, sama jsem žádnou nečetla. Obálky jsou opravdu krásné. 🙂

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)