pátek 24. června 2022

RC recenze: Klaun v kukuřičném poli

Clown in a CornfieldKlaun v kukuřičném poliAutor: Adam Cesare
Počet stran: 346
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Fobos

Rok vydání ČR: 2022
Na laptopu se konečně objevil záběr z kamery na verandě a...
Co to kurva je?! Tucker málem spadl ze židle. 
Na obrazovce laptopu byl vidět klaun. Naprosto nehybně  stál na rohožce před vstupními dveřmi. 
V mírně rozostřeném, slabě osvětleném záběru kamery vypadal Frendo jako přízrak. 

Bandu puberťáků, která nemá k ničemu a nikomu respekt a jejich hlavní zábavou je tropení žertíků, které pak dávají na internet, si vezme na mušku klaun Frendo... a bude to ošklivé... a bude to krvavé... 

Quinn se se svým otcem přestěhuje do podivného městečka, kde chtějí začít nový život a kde nikdo nezná jejich minulost. Jenže hned první školní den se připlete do třídního incidentu, který má za následek vykázání ze třídy. A tak se Quinn seznamuje s partou puberťáků, která si libuje v natáčení nejrůznějších žertíků, což se nelíbí dospělým. 
Město tak žije v neustálých sporech, kdy mladí nevychází s těmi staršími. Až do chvíle, kdy se místní maskot -  klaun Frendo - rozhodne vzít věci do vlastních rukou. 


Klaun v kukuřičném poli byl můj must have. Už jsem ho chtěla začít číst v angličtině, když tu se ukázalo, že vyjde v češtině. A jaký je tedy můj verdikt?

Klaun v kukuřičném poli byla jedna z těch novinek, na které jsem se hodně těšila, možná proto byla moje očekávání trošku vyšší, než obvykle. Ale začněme hezky od začátku. 
Prvních sto stránek se nic moc neděje, takže se připravte na pomalejší start, kdy vám autor nastíní atmosféru samotného městečka, kam se hlavní hrdinka se svým otcem přestěhuje.
Na přebalu se sice píše - ty děti nejsou v pohodě - ale mně nepřišli v pohodě ani ti dospělí. 
Už tady totiž začnete tušit, že je něco špatně, ale stále se nedostaví žádný wow efekt, ze kterého byste se posadili na zadek nebo alespoň nějaké stupňující se napětí. 
Po těch prvních sto stránkách se kniha zvrhne v klasickou vyvražďovačku, kde nechybí mačety ani motorové pily. Sice autor čtenáři občas poskytne detailnější pohled na třeba kutálející se hlavu, ale nečekejte zase, že se hlavní hrdinové budou po kolena brodit ve vyhřezlých vnitřnostech. Jinými slovy, popisy násilností zde nejsou nijak zvlášť brutální. Za mě to není nic, co by milovníci hororů nesnesli, či se nad popsanou scénou nějak ušklíbali. 
Hlavní hrdinové jsou pestrou skupinou charakterů, ale většina vám v hlavě nejspíš neuvízne. Já sama si dokázala vytvořit vztah pouze ke dvěma postavám - jeden kladný a druhý záporný. Shodou okolností to bylo spíše k hrdinům, kteří nebyli úplně ti hlavní. 
Druhá polovina knihy hodně nabere na obrátkách a místy se zdá, že byl příběh zbytečně zrychlený, protože samotný děj se odehrává v podstatě v rozmezí několika dní, takže já bych uvítala, kdyby závěr nebyl tak moc uspěchaný a tak přehnaný. Hlavně vzhledem k tomu začátku. 
Na konci knihy se autor snaží šokovat několika zvraty, myslím, že kdyby si je odpustil, kniha by na tom byla o stupínek lépe, protože takhle závěr působil až překombinovaně a hlavně, aby splňoval moderní trendy. 
Celkově musím říct, že se jedná o průměrný horor. Nezaznamenala jsem žádné napětí, ani hrůzu nahánějící atmosféru. 
Samotná zápletka byla spíše podivná a úplně v ní člověk nenajde logiku, i když to byl asi autorův záměr. Ale jako čtení na odreagování to bylo fajn. 

Klasická vyvražďovačka s pomalejším začátkem a absurdním příběhem, která sice úplně nenadchne, ale rozhodně ani neurazí. Takže pokud máte chuť na souboj mladší a starší generace a trochu té krve, tak tady jste na správné adrese. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihám Dobrovský
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Vyvražďovačky nejsou nic pro mě. :) Ale přijde mi zajímavá obálka.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)