pondělí 11. července 2022

RC recenze: Dívka v zeleném svetru

The Girl in the green swaterDívka v zeleném svetruAutor: Daniel Paisner, Krystyna Chiger
Počet stran: 280
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Kontrast

Rok vydání ČR: 2021
Moje matka uměla německy a pochopila, že Němec žasne nad otcovým důvtipem. Pak nás však vytáhl ven a začal nás bít koženou násadou bičíku. Mlátil mě, pořád a pořád. Mlátil bratra. Myslím, že jsme oba naříkali. Mlátil moji matku. Ta neplakala a já jsem za to na ni byla pyšná. 

Neustálé utíkaní, život ve strachu a číhající smrt za každým rohem. Tak vyrůstala Židovka Krystyna Chigerová, která prostřednictvím knihy Dívka v zeleném svetru podává svědectví o tom, jak se jí a její rodině podařilo přežít.

V roce 1943 se život sto padesáti tisíc lvovských Židů pomalu naplňoval. Deportace, vraždění, vystěhování do ghett a čekání na smrt. Skupinka několika z nich se troufale pokusila nalézt úkryt v městském kanalizačním systému. Poslední z této skupinky – Krystyna Chigerová – vypráví jeden z nejniternějších a nejhrůznějších příběhů přeživších holokaustu. Dívka v zeleném svetru je sama Chigerová, která nám předkládá svědectví o čtrnácti měsících, jež se svou rodinu prožila v páchnoucích stokách lvovského podzemí.
Dívka v zeleném svetru je ovšem také příběhem Leopolda Sochy, nepravděpodobného zachránce skupiny. Polský katolík a bývalý zlodějíček, jenž s nasazením vlastního života zásoboval rodinu Chigerových v podzemí potravinami a dalšími nezbytnostmi. Dívka v zeleném svetru je silně emotivní příběh o životě v nepředstavitelných podmínkách; niterná zpověď o vůli přežít, přátelství a spáse.
(zdroj - databazeknih.cz)


Tuto knihu jsem četla v rámci Dobré challenge u Knih Dobrovský, protože byla vybrána jako kniha pro tým historie. A co na ní tedy říkám? 

Dívka v zeleném svetru vypráví příběh mladé Židovky Krystyny, která podává svědectví o tom, jak spolu s rodinou přežila jednu z nejtragičtějších událostí v naší historii. 
Hned na začátek musím říct, že se jedná o příběh podle skutečné události, kde autorka popisuje svoje dětství, které se skládalo převážně z nejrůznějších úkrytů, jenž její rodina využívala, aby přežila. A to i včetně kanalizace, kde žili 14 měsíců mezi krysami. 
Již v podstatě od první stránky s vámi budou cloumat emoce, protože když si představíte, co všechno museli prožít a přesto neztratili naději, ani vůli žít, tak je to něco neskutečného. 
Autorka si tím prošla v nízkém věku a je zajímavé sledovat, jaké názory a jak tato situace ovlivnila děti. Samozřejmě vás rozesmutní, že Kryška přišla o dětství a musela se přizpůsobit všudypřítomné smrti a jak věcně k ní přistupuje, i když se jedná například o blízké osoby. 
Dívka v zeleném svetru je velmi čtivou knížkou, která zaujme nejen milovníky historie, ale i ty, kteří jí příliš neholdují. 
Autorka události v knize popisuje spíše věcně a nezachází do brutálních detailů, proto si myslím, že je kniha vhodná i pro mládež, aby si přiblížili naši historii. 

Historická knížka podle skutečné události, u které budete prožívat emoce jako na horské dráze. Lidé s neskutečnou vůlí přežít a situace Židů očima dítěte. Tohle zaujme snad každého. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihám Dobrovský
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Myslím, že po tomto žánru by jednou za čas měl sáhnout každý. Je skvělé, že zásadní dějinné období můžeme sledovat formou beletrie, takže i pro ty co historii jako takovou moc nemusí, může být kniha resp. válečné knihy fajn. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně! Lépe bych to neřekla :D Jako já moc historické knihy nečtu, ale tohle opravdu za přečtení stojí.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)