úterý 19. července 2022

RC recenze: Rukopis zločinu

Kill All your darlingsRukopis zločinuAutor: David Bell
Počet stran: 312
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
Opatrně procházím domem. Pod nohama mi praská stará prkenná podlaha jako výstřely z pistole. 
Po návratu většinou najdu Grendela na pohovce. Kdykoliv zaslechne venku šustnutí, zvedne hlavu a koukne z okna. Pak spustí štěkot, který na jeho velikost zní neúměrně zuřivě, ale jakmile sdělí svůj názor, znovu se utahaně rozplácne, jako by právě uběhl třicet kilometrů. 
Ale teď už bych měl slyšet cinkání jeho obojku, cvakot drápků na parketách. 
Je to starý pes, připomenu si. Staří psi nejsou nesmrtelní. 
"Grendele?"
Na prahu obývacího pokoje ztuhnu. 

Connor Nye je oblíbeným profesorem tvůrčího psaní. Teď ještě vydal knihu, která slaví obrovský úspěch. Jenže háček je v tom, že není jejím skutečným autorem... A aby toho nebylo málo, začne se ještě zamotávat do zmizení jedné studentky a vraždy... Vybruslí ze všech průšvihů zase ven? 

Od smrti své manželky a syna se z profesora Connora Nye stala troska. Nebyl schopen nic napsat a převážně se utápěl v alkoholu. Jenže teď přichází s novou knihou, která se pomalu ale jistě stává bestsellerem. Problém je ale v tom, že kniha odpovídá popisu vraždy, která se v městečku stala. A detaily, které se objevují v knize může znát pouze svědek nebo vrah. Podaří se Connorovi objasnit, jak je možné, že se jeho kniha shoduje s popisem vraždy nebo bude muset s pravdou ven? 


Na rukopis zločinu jsem byla hodně zvědavá, protože jsem na něj viděla samou chválu. Navíc obálku má tento příběh neodolatelnou. Proto jsem ráda, že jsem se ke knize díky nakladatelství Alpress mohla dostat. Takže co na příběh říkám po jeho přečtení? 

Rukopis zločinu je příběhem z univerzitního prostředí, zejména z kurzu tvůrčího psaní. A už za tohle má u mě kniha plusové body, protože kdo by odolal thrilleru, ve kterém hrají hlavní roli spisovatelé? Správně, téměř nikdo. Takže na co se můžete těšit? 
Rukopis zločinu je vyprávěný z pohledu několika postav a zároveň se i v kapitolách nepravidelně střídá minulost a současnost. 
Na čtivosti také přidávají i krátké kapitoly, pomalu se stupňující napětí a postupné odhalování, kdo za tím vším stojí. 
Autor si ani příliš nelámal hlavu s popisem okolí a primárně se zaměřoval hlavně na rozvíjení děje, takže hluchých míst, u kterých byste se nudili, je opravdu minimálně. 
Od čtení vás tak budou rušit maximálně překlepy, kterých je v knize na můj vkus až moc. A možná ještě občasné, nelogické chování některých postav. Hlavně profesora Nye, který se občas choval, jako by vůbec nepřemýšlel. 
Kromě thrillerové zápletky, ale kniha nakousla i vážnější téma, a to chování vůči ženám, kdy je poměrně často postavami naznačováno, že mají muži nad ženami navrch. Což je poměrně zajímavé, vzhledem k tomu, že autorem knihy je muž. 
I když na můj vkus zde bylo postavení žen připomínáno až moc často (s ohledem na to, že mi nepřipadá, že by se ke mně někdo choval hůř jen proto, že jsem žena), tak si stojím za tím, že Rukopis zločinu je velmi vydařenou knihou, která rozhodně stojí za přečtení, protože určitě nebudete tušit, kdo za tím vším stojí. 
A pokud se bojíte příliš krvavých detailů, tak vás uklidním. Rukopis zločinu je vcelku nenásilným příběhem, který v pohodě zvládnou i povahy, které si na brutality příliš nepotrpí.  

Rukopis zločinu je povedený thriller ze spisovatelského prostředí, který se velmi dobře čte. Postupně stupňující se napětí vám prostě nedovolí knihu odložit a vy tak příběh slupnete jako malinu. Občasné nelogické chování postav je tak jen drobnou vadou na kráse. Takže pokud máte rádi knihy se spisovateli, tak je tato kniha přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)