čtvrtek 23. června 2022

Recenze: Ve skrytu stínů

SchattenblickVe skrytu stínůAutor: Bianca Iosiovoni, Laura Kneidl
Počet stran: 368
Série: Půlnoční kroniky
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Red

Rok vydání ČR: 2022
Chvíli to sice trvalo, ale nakonec jsme zjistili, že duše uniklé z pekla mají svou specifickou charakteristiku. Jsou zaprvé pouze duchy, zadruhé obzvlášť agresivní a zatřetí zatraceně silní. Což je patrně tím, že se nejedná pouze o zbloudilé či ztracené duše, ale o duše pocházející přímo z pekla a nesoucí tak s sebou mnohem silnější magické schopnosti. 

Lovci duchů, duchové, ostatní nadpřirozená havěť a jeden nelehký úkol, na jehož splnění závisí život. Přesně tímto své čtenáře uvítají Půlnoční kroniky. 

Roxy je jednou ze skupiny, která se zabývá lovením duchů a ostatních nadpřirozených bytostí. Má před sebou misi - za 449 dní musí vrátit do pekla 449 uniklých duší. Sama ví, že je její mise v podstatě nesplnitelná. A právě do toho všeho se přimotá Shaw. 
Shaw byl dříve posedlý duchem a teď si nevzpomíná na svoji minulost. Během rekonvalescence a snahou o získání vzpomínek, se začne učit loveckému řemeslu a jeho první výprava za lovem duchů na sebe nenechá dlouho čekat... 
Podaří se Roxy pochytat všechny uniklé duše a Shawovi získat zpět své vzpomínky? 


Ve skrytu stínů jsem četla opět v rámci společného čtení, které používám jako redukci nakoupených a nepřečtených knih. A co na tento příběh říkám? 

Na Půlnoční kroniky jsem byla poměrně zvědavá, ale na rovinu musím říct, že jsem s knihou dost bojovala. 
Autorčin styl mi totiž vůbec nesedl. Neustále opakovala různé nepodstatné situace a děj příběhu byl ze začátku dost pomalý. 
Nepomohlo tomu ani střídání pohledů vyprávění mezi hlavními hrdiny, jelikož to opět nahrávalo hlavně tomu opakování. 
Protože co jsme se dozvěděli od jedné postavy, nad tím ještě dobu dumala druhá postava v následující kapitole. 
Když už mluvím o hlavních hrdinech, nelze nezmínit, že oba protagonisté (Roxy i Shaw) jsou spíše nemastní, neslaní a do paměti se vám zrovna nezapíší. 
Kdo se těší na romantickou linku příběhu, tak ho musím zklamat. Chemie mezi postavami je nula nula nic. Romantika v příběhu prostě není. Roxy totiž buď jen přemýšlí nad tím, jak je její protějšek sexy a zda by s ním mohla být nebo ne. 
No a Shaw na tom není o moc lépe. Jeho myšlenky se točí převážně jen kolem Roxyina zadku nebo dekoltu. 
Ale nebojte, ti co se těší na fantasy, budou také zklamaní, protože v téhle knize nefunguje téměř nic. Fantasy svět má totiž velké díry, nic není pořádně vysvětleno a samotná zápletka je divná a nelogická. 
Ve skrytu stínů prostě neobstojí ani jako laciná kopie Nástrojů smrti, i když je z příběhu cítit silná inspirace právě Cassandrou Clare. 
Ale abych řekla o knize alespoň něco pozitivního, tak obálka je opravdu vydařená a hodně mě potěšily i odkazy na různá jiná díla, jako například seriál Supernatural. 
Kniha má také poměrně dobrý nápad, ale bohužel jeho provedení dost pokulhává. A abych pravdu řekla, po tom, jaké utrpení jsem při čtení tohoto dílu prožívala, se mi ani moc nechce pouštět do pokračování. 

Celkově mě kniha zklamala, ale nenáročný čtenář, kterému nevadí nevýrazné postavy, fantasy svět s hromadou děr a nefungující romantická linka, tak si u této knihy možná odpočine. 

HODNOCENÍ

Kniha: 1,5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. Tak to je hodně bídné hodnocení... :) Sama jsem knihu nečetla, ale přišlo mi, že je vidět všude a čtenáři ji poměrně chválí. No, vím že se do ní v nejbližší době nemám pouštět. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)