neděle 19. června 2022

RC recenze: Kde zpívají raci

Autor: Delia Owens
Počet stran: 344
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2020

"Dobře. Ale máš tu kaši dost peněz, viď?" 
"Ano, madam." Nevěděla, jak spočítat přesnou částku, a tak položila před pokladní celý dolar. 
Paní Singletaryová přemýšlela, jestli Kya pozná jednotlivé mince, a tak jí je postupně pokládala do nastavené dlaně a pomalu počítala, "pětadvacet, padesát, šedesát, sedmdesát, osmdesát, pětaosmdesát a tři centy. Protože kaše stojí dvanáct centů." 
Kye se sevřel žaludek. Měla snad ona taky něco počítat? Zírala na hádanku ve své dlani. 
Paní Singletaryovou to zřejmě obměkčilo. "Je to dobře. Můžeš běžet." 
Těžké dětství hlavní hrdinky, život úzce spjatý s přírodou a tajemné úmrtí k tomu? No kdo by mohl této knize odolat? 

Kya, přezdívaná jako holka z bažiny, neměla lehké dětství. Již od útlého věku žila v bažině sama a musela se starat sama o sebe. Není proto divu, že lidem moc nevěří a spíše se jich straní. Ale ani ostatní její společnost příliš nevyhledávají. Kya v životě uvěří pouze několika málo lidem a většina její důvěru zradí. 
A když se najde tělo Chase Andrewse, obyvatelé z jeho vraždy obviní právě Kyu... 


Po knize Kde zpívají raci pokukuji už od chvíle, co jsem se dozvěděla o filmu. A teď jsem díky nakladatelství Jota dostala příležitost si ji přečíst. A co na ni říkám? 

Tohle si prostě musíte přečíst! Kde zpívají raci je velmi čtivý příběh, od kterého se jen tak neodtrhnete a navíc ve vás probudí touhu přestěhovat se někam do přírody a zkusit tam svoje štěstí v souladu s přírodou. 
Ano, autorka věnuje hodně řádků popisům přírody, ale rozhodně vás tím nebude nudit. Ba naopak, ještě víc vás tím vtáhne do děje a vy se spolu s hlavní hrdinkou ponesete na společné vlně obdivu k přírodě. 
Prostě na této knize se povedlo úplně všechno.
Příběh je vyprávěný ze dvou pohledů. V jednom sledujeme hlavní hrdinku od jejího nešťastného dětství, kdy budete hltat každý řádek, abyste se dozvěděli, jak to s ní dopadne. V této části vámi proběhne hromada emocí, od lítosti, přes hrdinčinu osamělost, až po radost, když se jí něco povede. Kde zpívají raci je prostě tak bravurně napsané, že s Kyou budete prožívat úplně všechno a budete jí držet palce od začátku do konce. 
Co se samotné Kyii týče, tu holku si prostě oblíbíte, i když se občas může zdát, že se chová nelogicky. Ale nad tím přivřete oči, protože musíte vzít v úvahu její výchovu/nevýchovu.     
Druhý pohled je zaměřený na šerifa a jeho vyšetřování úmrtí jednoho muže. Tyto dvě dějové linky se k sobě pomalu blíží, až se spojí v jednu a vás jako čtenáře čeká neskutečná podívaná.
Jak už jsem řekla, Kde zpívají raci je prostě bravurně napsaná kniha, která vás dostane. A i když obsahuje hodně popisů přírody, či nějaká místa, kde se toho zrovna moc neděje, stejně se nebudete moct od příběhu odtrhnout. Alespoň u mě to tak bylo. 
Emoce s vámi budou cloumat pomalu od první stránky až do té poslední. 
K samotnému konci mám sice připomínku, protože mi přišel až moc rychle sfouknutý a tím trošku odfláknutý, ale v porovnání se zbytkem knihy to bylo pouze přehlédnutelné zaškobrtnutí, které vám dojem z celku nezkazí.    

Kde zpívají raci je příběh o osamělé dívce, která dospěje v ženu, jež je hodně spjatá s přírodou a s lehkou detektivní zápletkou, která jen podtrhne čtivost knihy a díky ní knihu prostě nelze odložit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)