sobota 18. dubna 2015

RC recenze: Polibek z temnot

Autor: Jaime Reed
Počet stran: 264
Série: Kronika kambionů
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2015
Caleb si položil bradu na temeno mojí hlavy. "Jsi nejjasnější Samara Nicole Marshallová, studentka, zaměstnankyně, knihomolka, největší odbornice na Shakespeara a tae bo. Závislačka na sladkostech a chytrolínka s úsečnou odpovědí na cokoli. Moje výhradní přítulka. Moje nejlepší kamarádka." 
Tohle bylo podruhé, co jsem se za tenhle týden před ním rozbrečela, a zase to nebyl pěkný pohled. 
Nejspíš si toho všiml taky. "Ale ne, ty zase bulíš?" zeptal se. "Prosím tě, nebreč. Umím zacházet s tou Sam, co se se mnou hádá a nadává mi, ale co dělat se smutnou, ubrečenou Sam, fakt nevím." 
"Když to nejde," vzlykala jsem a otírala si slzy o jeho košili.
"Ne, fakt s tím zkus přestat. Jsme spojený. Když budeš brečet, rozbrečím se taky a pak to bude ještě divnější." 


Jaime ReedJaime Reed je autorkou paranormální série pro Young Adults s názvem Kronika kambionů. Říká o sobě, že je na psaní závislá. Studovala umění na univerzitě Virginia Commonwalth. Poté, co se nedostala na uměleckou školu a strávila tři roky hledáním sebe sama v New Yorku, se vrátila do rodného města a znovu objevila svou dětskou "lásku" psaní.
Jejím mottem je: Nikdy se nedívat zpět.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/jaime-reed-66319)


Samara je kambionkou a její výpadky paměti začínají nabírat na intenzitě. Když se jednoho dne probudí přilepená ke stropu, rozhodne se zjistit, co ve "ztraceném" čase dělala. Což není zase tak lehké, jak se může zdát. Rozhodně jí to neulehčují úmrtí, která se kupí kolem hlavní hrdinky, ani detektiv Ruiz, který se motá nebezpečně blízko Caleba. A jak s tím vším souvisí nečekané zmizení Tobiase?

 Naklonila jsem se k Michaelovi. "Máme nějaké zprávy o, ehm, panu T.?" 
Michael se na mě po očku podíval. "To je ten týpek s čírem a řetězy kolem krku?" 
"Ne, myslím Tobiase," zašeptala jsem. 
...
"Sam, je to inkubus, ne lord Voldemort. Jeho jméno klidně vyslovit můžeš." 


Na třetí díl Kroniky kambionů jsem se těšila, protože po tom, jak skončila dvojka, se nedalo ani nic jiného dělat. Naštěstí tento díl neobsahuje otevřený konec a dle mého názoru byl pro čtenáře příjemný. 

Polibek z temnot obsahuje hned několik nečekaných zvratů a přichystá tak čtenáři překvapení, ať už ta příjemná nebo ta nepříjemná. Já většinou dokážu odhadnout, co se bude v příběhu dít dál, ale tady musím přiznat, že mě pár věcí překvapilo.
Ale na vysvětlení jedné situace jsem se opravdu těšila. Tou situací byl závěr druhého dílu. Už jsem si myslela, že se nedozvím, co se dělo, ale naštěstí zhruba v polovině knihy jsem se dočkala a musím říct, že ta Lilithina vzpomínka byla vážně skvělá.
Co musím autorce opravdu pochválit, je její popis rvaček. Ve všech dílech prokázala, že tuhle část příběhu zvládá bravurně. A ani tentokrát nás neošidila o několikastránkový popis střetu nadpřirozených sil.
Dá se říct, že první polovina knihy ujde a zaujme, ale ta druhá už vás nenechá spát. Jedna akce je vystřídána druhou a vy se nestačíte divit, co všechno se v příběhu děje.
Ale jednu věc bych přeci jenom vytkla, jelikož jsem velký fanda Tobiase, přišlo mi, že je ho tam na můj vkus příliš málo, i když přes omezený prostor působnosti, opět dokázal zaujmout.

Přiznám se, že v tomto díle jsem občas nechápala chování hlavních postav. Samara byla převážně naštvaná a to i kvůli maličkostem. Na druhou stranu ale byla i odvážná a snažila se zachránit své přátele.
Caleba jsem také občas nechápala. Sice jsem v průběhu celé série přišla na to, že ho mám radši, když je u kormidla Capone, ale i když byl sám sebou, nevadil mi. Tentokrát ale máme možnost sledovat Calebovy změny nálad. Už to není ten arogantní kambion, který vždy dosáhne svého, jako v prvním díle a to zapříčiní zajímavý vývoj událostí. 


V knize opět nechybí akce, romantika, ani vtip. Pokud se vám líbily předchozí díly, myslím, že ani tento vás nezklame. Kniha má stále co nabídnout a je to ideální oddechovka na dlouhé večery.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Ještě jsem se pořád nerozhodla, jestli si knížky přečtu. Nechce se mi do nich, ale tvoje recenze na ně vážně lákají, takže ještě uvidím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišel první díl dost podobný Stmívání... ale knihy jsou vtipné a na odpočinkové čtení jako dělané :D

      Vymazat
  2. Pekná recenzia.:) Osobne som nečítala ešte ani jeden diel zo série, ale jeden nikdy nevie.:D

    OdpovědětVymazat
  3. Ami: Mě tato kniha moc neláká! Sice jsem přelétla 1. díl, ale nezaujalo mě to.
    Ale jinak moc hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je druhý díl trošku odlišný, protože tam je víc ukázaná stránka démonů, tak třeba ten by tě bavil :D Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)