neděle 26. dubna 2015

RC recenze: Skrytá hrozba

Autor: Maggie Stiefvater
Počet stran: 184
Série: Spirit animals
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2015
"Proč se tomu říká Žluč?" zeptal se Devin s pohledem upřeným na lahvičku. "To nezní moc lákavě." 
"To je jen vtip," odvětil Zeríf úsečně.
"Já v tom nic vtipného nevidím." 
"Nektar už jsi ochutnal, ne?" 
Devin přikývl a při té hořké vzpomínce se ušklíbl, přestože samotný Nektar chutnal skvěle. 
"Tak teď," řekl Zeríf a nakrčil nos, "ochutnáš Žluč. Pak ten vtip pochopíš. Slibuju." 


Maggie StiefvaterMaggie Stiefvater žije se svým mužem, dvěma dětmi, dvěma neurotickými psy a jednou nepříčetnou kočkou ve Virginii, a jak sama uvádí, vedou tam divoký život hipíků. Je vášnivou čtenářkou, miluje stará auta (vlastní Camaro z roku 1973), hraje na spoustu nástrojů, mimo jiné na harfu, klavír, flétnu a dudy, kreslí a píše knihy. Literárně debutovala v roce 2008 románem Lament: The Faerie Queen's Deception, jeho pokračování vyšlo o rok později pod názvem Ballad: A Gathering of Faerie. Ve stejném roce slavila ohromný úspěch s románem Shiver, který se po několik desítek týdnů držel mezi deseti nejlépe prodávanými knihami žebříčku The New York Times.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/maggie-stiefvater-9625)

Příběh o čtyřech hrdinech, kteří dokáží vyvolat spirituální zvíře pokračuje. Conor, Abeke, Mej-lin a Roland se potýkají s různými problémy. Mej-lin se chce vrátit do svého rodného města a bojovat, Roland se snaží zvládnout svůj vztah se sokolicí, Conor musí řešit hladovění a dluhy své rodiny a Abeke se potýká s nedůvěrou, kterou k ní ostatní členové party chovají.
Do toho všeho je čeká další nelehký a hlavně nebezpečný úkol. Tentokrát musí získat talisman kance Rumfusse.


A máme tu pokračování série Spirit animals. Po dočtení prvního dílu jsem se těšila, až rozečtu ten druhý a zjistím, zda bude na knize znát, že je napsaná jinou autorkou.

Neodpustím si to, a opět budu chválit obálku knihy. Stejně jako u prvního dílu je moc povedená a přímo láká k tomu, abychom si knihu přečetli.
Příběh převážně pokračoval v duchu předešlého dílu. Zdál se mi promyšlený a byl napsaný čtivým stylem. Nechyběly ani Rolandovy vtipné hlášky nebo Mej-linino sténání nad tím, že jejím spirituálním zvířetem je panda.
Přímo na těchto dvou postavách, vlastně na všech čtyřech, je vidět, jak jsou skvěle propracované a odlišné, což celou knihu posouvá na vyšší úroveň. A když k tomu přidáte i propracovanost celého světa a dějové linky, která je sice jednodušší, ale za to jí nic nechybí, můžete se těšit na výborné čtení.
Dokonce byl tento díl akčnější, než ten předešlý a do děje vás vtáhne už od první stránky kdy jste svědky... no, to si přečtete sami.
Abych pravdu řekla, měla jsem trochu obavy, o čem bude příběh tentokrát, a když jsem se dozvěděla, že o sbíraní dalšího talismanu, bála jsem se ještě o něco víc, že to bude to samé. Naštěstí autorka nezklamala a vymyslela zádrhel, jak to všechno zkomplikovat. Sice můžete nabýt zdání, že je příběh docela podobný prvnímu dílu, ale jak jsem řekla, naleznete zde důležité zvraty, které knihy odlišují.
Jediná věc, která mě napadá k vytknutí je délka celého příběhu. Opravdu by mi nevadilo, kdyby byl delší, protože jsem měla pocit, že jakmile jsem knihu otevřela, už jsem byla na konci, ale to je jen taková drobnost.

Co se postav týče, přišla jsem na to, že můj názor na ně je stejný, jako u předchozího dílu.
Roland je stále vtipný a sympatický, i když by už měl zapracovat na svém vztahu se sokolicí.
Conora mi tentokrát bylo líto, protože se všem snaží zavděčit a ty problémy, co má, mi k němu moc nesednou. Každopádně jsem zvědavá, jak se v dalším díle vyřeší to, co provedl na konci knihy.
I moje nelibost k Mej-lin pokračuje. To, že si neustále stěžovala na své spirituální zvíře mi opravdu lezlo na nervy. Má být ráda, že vůbec nějaké vyvolala, když je to taková vzácnost, no ne?
A Abeke. Tentokrát jsme měli možnost seznámit se s ní trochu blíž. Vážně se mi líbí, jaký má vztah s leopardicí, i jak se chová ke zvířatům obecně. Ale o tom už mluvit nebudu, protože to zjistíte, až si knihu přečtete.
Takže ve zkratce, o jediné Abeke se moje mínění trochu poupravilo, mám ji teď radši.

Opět musíte brát ohledy na to, že je kniha určená spíše mladším čtenářům, ale i my, starší, si ji můžeme vychutnat. Mně se celý příběh líbil, byl čtivý, vtipný a místy napínavý. Rozhodně jsem zvědavá na další díl.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knížku jsem nečetla, jsem trochu pozadu a teprve se chystám na první díl Spirit Animals :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D První díl byl taky dobrý, tak pak dej vědět, jak se ti líbil :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, o Spirit Animals ještě pořád hodně váhám.. ale možná také někdy podlehnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Pokud ti nevadí knihy pro děti, tak neváhej moc dlouho :D

      Vymazat
  3. Druhý díl jsem ještě nečetla, ale určitě se na něj chystám :) A abych byla upřímná, taky mám strach, aby si knihy nebyly moc podobné, když jich má být celkem sedm. A těch talismanů musí sesbírat ještě dost, no ne? Ale věřím, že si s tím autoři poradí, však na to nejsou sami ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě to mi taky dělá starosti, druhý díl si s tím docela poradil, ale už tam bylo lehce cítit opakování, takže doufám, že se s tím v dalším díle poperou :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)