pondělí 20. dubna 2015

RC recenze: Zrození hrdinů

Autor: Brandon Mull
Počet stran: 208
Série: Spirit animals
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2015
"To je sokol," žasla Zelenopláštnice. "A má jantarové oči!" 
"Je to samička," upřesnil Rolan. "Holka." 
"Jak to víš?" zeptal se žalářník. 
Rolan se zamyslel. "Prostě to vím." 
"Nejspíš by to měla být samička," uvažovala tiše Zelenopláštnice. Jako by najednou procitla z transu, pátravě se na Rolana zahleděla. "Jak je to možné? Kdo jsi?"
"Jenom sirotek," odpověděl Rolan. 
"Musí v tom být něco víc," říkala si spíš pro sebe. 
"Jsem taky zločinec," doplnil Rolan. "Vlastně ten úplně nejhorší zločinec." 


Brandon MullAmerický spisovatel, autor fantasy série Fablehaven, která se stala bestsellerem. Největší inspirací jsou pro něj příběhy od J. R. R. Tolkiena, C. S. Lewise a J. K. Rowlingové. Chodil na základní školu ve Westlake, poté se přesunul do Connecticutu, kde navštěvoval Rochambeau střední školu, poté se vrátil zpět do Westlake a navštěvoval tam vysokou školu. Aktuálně žije v Highlandu v Utahu se svojí ženou a třemi dětmi.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/brandon-mull-18032)


Zcela nový svět plný hrdinů a jejich spirituálních zvířat. Každé dítě ve věku jedenácti let jde na zkoušku, kde se pomocí nektaru pokouší přivolat své zvíře, ale jen několika z nich se to nakonec podaří.
Mezi ty šťastlivce patří i Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan, kteří postupně vyvolají vlka, leopardici, pandu a sokola, jenže ani jedno z vyvolaných zvířat není obyčejné. V tu chvíli se osudy dětí mění a jejich novým předurčením je zachránit svět.



Pokud jste dítě nebo stejně jako já, máte duši dítěte, můžete se s chutí pustit do tohoto příběhu, myslím, že nebudete zklamaní.

Asi teď budu opakovat to samé, jako všichni, co knihu viděli, ale stejně, ta obálka je naprosto úžasná. Opravdu se povedla, dokáže upoutat na první pohled a čtenář má ihned chuť si knihu přečíst, alespoň v mém případě tomu tak bylo.
Také mě potěšila mapa, která je v knize umístěna. Vždycky ráda sleduji cestu, kterou se hlavní hrdinové dají, takže už za tohle má kniha u mě malé plus.
Tento první díl převážně uvádí do děje a ukazuje nám možnosti nového světa, takže jsem se na začátku příběhu začala lehce ošívat, když první čtyři kapitoly byly celkem totožné, protože nám autor ukázal čtyři rituály různých osob, které probíhaly dost podobně a já už se začínala lekat, že tahle kniha pro mě nebude to pravé ořechové, ale naštěstí se tenhle názor v průběhu čtení vytratil, ale o tom až později.
Druhou a zároveň poslední věcí, na kterou bych chtěla upozornit je častější opakování slov. Sice to není zase až tak hrozné, ale přesto mě to občas při čtení rušilo.
Ale teď už jdu zase jenom chválit. Postavy byly dobře napsané. Už na první pohled jsou mezi nimi vidět psychologické rozdíly, jen škoda, že se jejich odlišnosti neprojevily i v jejich mluvě.
Co se týče světa, zastávám názor, že byl také dobře vymyšlen. Je to kniha pro děti, takže se v příběhu nemůžou objevovat nějaké složitosti, ale v tomhle případě mi jednoduchost vůbec nevadila. Popisy jsou tak akorát, není jich moc, ale vystihnou všechno důležité.
Děj je sice předvídatelný, ale za to je velmi čtivý, docela i zábavný a ke konci knihy se rozhodně nebudete nudit, naopak, nebudete se moci dočkat dalšího dílu.

Conora jsem si oblíbila snad od první věty. Ten kluk je nesmírně roztomilý. Líbilo se mi, že si téměř okamžitě vytvořil vztah ke svému spirituálnímu zvířeti a celý příběh se o něho pečlivě staral.
Zatím nevím, co si mám myslet o Abeke. Zdá se velmi schopná, ale ještě nenadešel ten okamžik, ve kterém bych si ji oblíbila. Přeci jenom, kvůli ní se stalo to, co se stalo (Po přečtení budete vědět).
Za to o Mej-lin jsem si udělala obrázek celkem rychle. Tahle holka mezi moje oblíbence zatím patřit nebude. Vůbec se mi nelíbilo její stěžování na to, jaké zvíře vyvolala. Sice určitě bude v dalších knihách hodně užitečná, ale rozhodně mi nepřipadala sympatická.
A to nejlepší na konec, sirotek Rolan. Ten mi také přirostl k srdci téměř okamžitě. Jeho hlášky příjemně provází příběhem a nejde si ho neoblíbit. Sice jsem ho několikrát litovala, ale také mi občas trochu lezl na nervy. Což nemění nic na tom, že ho považuji za svého oblíbence.

Jak už jsem řekla, je to spíše kniha pro děti, ale pokud máte rádi pohádky, nevidím důvod, proč by se nelíbila i těm dospělejším. Rozhodně příběh vypadá zajímavě a já jsem zvědavá na to, co přinese další díl, tentokrát z pera autorky Maggie Stiefvater.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

14 komentářů:

  1. Teda knížka mě na první pohled nezaujala, ani trochu, ale tys mě svou recenzí normálně zviklala! Super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda pohádky, tak se dej do čtení :D Jenom se nenech odradit tím začátkem :)

      Vymazat
  2. Vyzerá to super, trochu rozprávkovo, ale stále super, námet je fajn a obálka je naozaj krásna :-) rada by som si knihu prečítala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se do té obálky úplně zamilovala, fakt je povedená :D

      Vymazat
  3. Knížku už mám několik dní přečtenou a recenze je také napsaná (jenom ji ještě Fantasya nezvežejnila) a musím říct, že jsme na tom naprosto totožně :D Skoro všechno, co jsi napsala, tam mám taky a na děti mám úplně stejný názor :D Kluci skvělí, holky nic moc :D Moji favoriti jsou Rolan a Tárik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět, až ji zveřejní, ráda se na ní mrknu :D. Jinak jsem zvědavá, jestli se mi u někoho změní oblíbenost ve druhém díle :D Moji Rolan a Conor :D

      Vymazat
  4. Tak toto je druhá kladná recenzia na túto knihu za deň a musím uznať, že sa mi kniha začína páčiť :) Mne vôbec nevadí, keď sú hrdinovia deti a priznávam, že aj ja som dospelák s detskou, no najmä rozprávkovou dušou. Takže budem nad knihou uvažovať...a tá obálka...tá si získala aj mňa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ber v potaz, že je to takový úvodní díl, takže to nesmíš vzdát hned na začátku, kdy se nic moc neděje, ale potom se mi kniha docela dost líbila :D A souhlas s obálkou :D

      Vymazat
  5. Tahle kniha se mi velmi líbila (ráda čtu fantasy pro mladší čtenáře). Jsem zvědavá na druhý díl :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já už mám druhý díl rozečtený a je taky dobrý :D

      Vymazat
  6. Miluju fantasy, tak snad se do knihy taky pustím.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze :) Nalákala jsi mě k přečtení :) Mám ráda fantasy, zvířátka taky, no mohla by to být knížka pro mě :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)