neděle 5. dubna 2015

Recenze: Drakie

FirelightAutor: Sophie Jordan
Počet stran: 296
Série: Drakie
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2012
Napíná se mi obličej, tváře ostře vystupují, sotva znatelně se posouvají a zvětšují. Dýchám jinak, protože se mi proměňuje nos, chrupavky se rozestupují. Ruce i nohy se uvolňují a prodlužují. Protahování kostí mi dělá dobře. Podívám se na oblohu. Mraky už nevypadají jako pouhé šedé šmouhy. Vnímám je, jako bych prolétala mezi nimi. Cítím, jak mě laskají studené kapky. 
Netrvá to dlouho. Tohle je moje možná vůbec nejrychlejší převtělení.  



Sharie Kohler
Sophie Jordan, vlatním jménem Sharie Kohler vyrostla v hornaté krajině Texasu, kde fantazírovala o dracích, válečnících, královnách a princeznách. Sophie je bývalá středoškolská učitelka angličtiny, ale také autorka bestsellerů dle New York Times a USA Today. Nyní žije v Houstonu se svou rodinou. Když nepíše, tráví svůj čas rozebíráním děje s kýmkoli, kdo je ochotný poslouchat.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/sharie-kohler-37985)



Hlavní hrdinkou je zde Jacinda, která není výjimečná pouze tím, že je potomkem draků, čili drakie, ale také umí dštít oheň, což je jedna z nejvzácnějších schopností. Tudíž je Jacinda už od svého narození pro svůj kmen neuvěřitelně cenná. A tak se stane, že s ní spíš zacházejí jako s věcí, než s živou bytostí.
Ale hlavní hrdinka touží po svobodě, a když poruší jedno z pravidel, které se týká zákazu létání během dne a málem při tom přijde o život, kmen rozhodne, že jejím vylomeninám udělá konec. Jenže s tím zase nesouhlasí její matka, která chce svoji dceru ochránit, a tak udělá nemyslitelné. Odveze Jacindu do lidského světa, kde by její drakiíská část mohla zemřít.


Na tuhle knihu jsem se chystala už hodně dlouho a konečně se mi dostala do rukou. Trochu jsem se bála, abych nebyla zklamaná, protože jsem na ní slyšela chválu ze všech stran, ale nakonec se mi docela líbila a já si mohla spokojeně oddychnout. 

Jelikož věcí, které se mi nelíbily je méně, tak začnu jimi. Po chvíli čtení mi některé části připadali až nebezpečně podobné knize Stmívání. A když jsem pak narazila na jednu frázi, která se v příběhu vyskytla, chvilku jsem se lekla, že jsem nějak zaměnila knihy.
Druhá a poslední věc, která mi trošku kazila dojem byla, že po dočtení knihy jsem si řekla: "Jo, bylo to fajn." Ale při pozdějším ohlédnutí za příběhem mi došla jistá skutečnost. A to, že je to jenom jeden z mnoha příběhů, kdy se děje to samé. Sice mi to nijak zvlášť nevadilo, na knihu budu vzpomínat v dobrém a už se těším na další díl, ale někomu by to mohlo vadit.
Ale teď už k těm kladům. Opět v příběhu obdivuji jistou originalitu, která se týká samotného druhu drakie, kdy autorka vymyslela a vysvětlila několik poddruhů. Celkově to byla skvělá myšlenka, jen škoda, že jsme se moc nedozvěděli o fungování kmene, tak snad v dalším díle.
Další věc, kterou řada z vás určitě uvítá, se týká první kapitoly. Ihned se začne něco dít a kniha vás tak rovnou vtáhne hned od začátku. Nevyskytují se zde zdlouhavé popisy toho, jak svět funguje, ale vše vám autorka předvede prostřednictvím akce.
Což mě přivádí k tomu, že kniha je napsaná opravdu čtivě a poutavě. Věřím tomu, že vás k sobě dokáže na několik hodin připoutat.

Jacinda se mi chvílemi zdála dost sobecká, i když chápu proč. Ale já bych se nejspíš v její situaci chovala jinak. Každopádně na ní zastávám neutrální názor, nevadila mi, ale ani jsem si ji nijak zvlášť neoblíbila.
A Will? Já nevím, chvilkami mi připadalo jako by vůbec nevnímal. V jednu chvíli se chce něco dozvědět, pak stačí jedna pusa a vše je rázem zapomenuto. Já být jím, tak se víc zajímám... Jinak zastávám stejný názor jako u Jacindy.

Celkově se mi kniha líbila. Člověk si při ní odpočine, občas se i zasměje a také se podívá na svět očima, jak ho vidí kořist. Kvůli těm drobným chybičkám srážím bod z hodnocení, ale i přesto knihu doporučuji.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Drakie plánuju už dlouho, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ji plánovala strašnou dobu, ale jsem ráda, že jsem se k ní nakonec dostala.

      Vymazat
  2. Pekná recenzia :) Ja mám sériu Drakie rada, aj keď som ju čítala dávnejšie. Je to taký jednoduchý príbeh, ale tiež som si pri ňom oddýchla. Čo sa týka Jacindy...niekedy som z nej chytala na nervy, ale tak je to typická YA hrdinka...radšej som mala jej sestru a v poslednom diele som jej fandila :) V druhom diele je o tom kmeni myslím že viac popísané a tretí bol tiež fajn...aj keď som občas nechápala konaniam postáv- hlavne, čo sa týkalo Jacindy :D Inak tie obálky milujem- najmä tú druhú :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Ano, je jednoduchý, ale i přesto se mi líbil. O Jacindě mi ani nemluv :D. V druhém díle se toho dozvíme o kmeni dost :D už jsem to zjistila :D. Přesně moje řeč, obálky jsou naprosto dokonalé :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)