sobota 4. dubna 2015

Recenze: Ptačí zpěv

Skylark (Skylark, #1)Autor: Megan Spooner
Počet stran: 320
Série: Ptačí zpěv
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2013
Upalovala jsem k černému vchodu do boudy, chybělo mi jen pár metrů. Už jsem ji měla skoro na dosah, když se z krajiny vylouply stíny. Vynořily se zpoza skal a stromů, vystoupily ze samotné temnoty. Byli tak blízko, že jsem rozeznávala jejich obličeje osvětlené měsícem, upřené bílé oči, čelisti otevřené dokořán, špičaté zuby a odporné, vyhladovělé úšklebky. 


Meagan Spooner

Megan Spooner, během svého dospívání, trávila čtením a psaním každou volnou chvilku dne a snila o životě jako archeoložka, mořská bioložka nebo astronautka. Vystudovala dramatiku na Hamilton College v New Yorku a poté strávila několik let v Austrálii. Cestovala se svou rodinou po celém světě.
Navštívila Egypt, Jižní Afriku, Arktidu, Řecko, Antarktidu a Galapágy, což se poté zobrazilo v každém jejím příběhu.
V současné době žije a píše v severní Virginii. Ve svém volném čase hraje na kytaru, hraje videohry nebo si hraje s kočkou či čte.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/meagan-spooner-51543)

Linda Ainsleyová žije ve světe kouzel a známkou dospělosti je podstoupení jistého "rituálu" s názvem kouzlobraní, kdy je dotyčnému odebrána jeho kouzelná moc a následně dostane přidělené budoucí povolání, které bude vykonávat.
Jenže to má háček. Lindě je už patnáct let a stále ji k tomuto rituálu nevybrali. A přesně ve chvíli, kdy se vloupává do školy, aby zjistila, zda se konečně objeví její jméno na seznamu vybraných, příběh začíná.
Celý život slepě věřila vedení města, ale když zjistí, jak se všechno doopravdy má, nezbývá jí nic jiného, než útěk do neznáma nebo přijmout osud, který je horší než smrt.


Hned na úvod chci říct, že na tuhle knihu jsem četla hodně kladných recenzí, ale mně zrovna moc nezaujala. Proto doporučuji přečíst si příběh a udělat si vlastní názor.

Ptačí zpěv je v jistém smyslu originální a zajímavý. Rozhodně je psaný jiným stylem, než ostatní dystopie. Nepostrádá ani občasnou akci či napětí, příběh celkově nebyl špatný, ale bohužel, mě nijak zvlášť neoslnil.
Začátek knihy se mi zdál poněkud nudný, téměř nic se nedělo, a když už se něco dělo, autorka to popsala způsobem, který mě nedokázal zaujmout.
Přemíra popisů moji oblíbenost ke knize také nijak zvlášť nezvýšila. Chápu, že když si autorka vymyslí zcela nový svět, snaží se nám ho co nejvíce přiblížit, škoda jen, že sáhodlouhé popisy nebyly prostřídány nějakou tou akčnější scénou.
Že byl příběh poněkud předvídatelný, to by mi nijak zvlášť nevadilo, protože řekněme si upřímně, jen málo knih v dnešní době dokáže překvapit.
Pár scén se mi také zdálo trochu přehnaných, a to myslím v tom smyslu, že autorka až moc popustila uzdu svojí fantazii. Já skousnu ledacos, ale stromy, které si chtějí dát člověka ke sváče mi v tomto případě moc nesedly.

Linda se mi zdála až moc naivní. Sice v duchu všechny podezřívala, ale stejně je zase slepě následovala.
Na druhou stranu Oren byl mnohem zajímavější. A to nejenom kvůli okolnostem, které postupem času vyjdou najevo, ale celkově příběh oživil.

Tahle kniha se mi opravdu moc nelíbila, přisuzuji to obrovskému množství popisů. Celkový styl, jak byla kniha napsaná mě nedokázal zaujmout a já se po celou dobu čtení musela nutit, abych knihu dočetla. Ale nenechte se ovlivnit mým názorem, třeba zrovna vám se bude kniha líbit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Mně se Ptačí zpěv vůbec nelíbil, knize bych nedala snad ani 1/5..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama, protože jsem četla jenom samé kladné reakce, tak jsem si říkala, jak to, že se mi kniha nelíbí...

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)