pátek 4. března 2022

RC recenze: Maková válka

The Poppy warMaková válkaAutor: R. F. Kuang
Počet stran: 535
Série: Maková válka
Díl v sérii: První
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2022
A pokud tvůj protivník není člověk, pokud tvůj protivník je šváb, co záleží na tom, kolik jich pozabíjíš? Jaký je rozdíl mezi zašlápnutím mravence a zapálením mraveniště? Co ti brání trhat hmyzu křídla pro zábavu? Brouk možná cítí bolest, ale co je ti po tom? 
Když jsi oběť, co můžeš říct, aby v tobě tvůj mučitel uviděl člověka? Jak vůbec přiměješ nepřítele, aby tě uznal? 
A proč by na tom utiskovateli mělo záležet? 
Válčení je o absolutních pravdách. My, nebo oni. Vítězství, nebo porážka. Není v něm prostor pro střední cestu. Není v něm prostor pro slitování. Pro kapitulaci

Bohové, šamani, krutí mistři na škole a namyšlení spolužáci. To je život Rin po splnění náročných přijímacích zkoušek. Už takhle se jí hroutí svět, ale to ještě netuší, že válka s nelítostným nepřítelem je na spadnutí... 

Mladá Rin je válečným sirotkem, takže vyrůstá o pěstounů. Pro ně je ale jen levná pomocná síla a nezacházejí s ní úplně nejlíp. Poslední kapkou je, když se rozhodnou, že ji výhodně provdají. Rin se proto rozhodne, že podstoupí jednu z nejtěžších zkoušek a pokusí se zabojovat o místo na prestižní vojenské akademii. Když se jí tam podaří dostat, tak začne zjišťovat, že těžké zkoušky byly pouze začátek, studium na škole je mnohem horší... a to ještě nezačala válka... 

zdroj


Na Makovou válku jsem se hodně těšila a byla na ní hodně zvědavá. Přeci jen přebal slibuje temnou fantasy a tomu já prostě nemůžu odolat. A co na ní po přečtení říkám? 

zdroj
Asi teď půjdu proti pochvalnému proudu ostatních čtenářů, ale musím se přiznat, že jsem od knihy čekala úplně něco jiného, než jsem dostala. 
Ale začnu hezky od začátku. Celá kniha je rozdělena na tři části a každá obsahuje několik dlouhých kapitol. Já osobně mám radši, když je kapitol více po méně stránkách, lépe se mi pak příběh čte. 
Maková válka je vyprávěna z pohledu mladé dívky Rin, ke které jsem si za celých více než 500 stránek prostě nenašla cestu. I když chápu, že její chování pramenilo ze zoufalství, tak její lehkomyslné jednání a sebepoškozování si prostě moje sympatie nezískalo. 
Autorka také v příběhu hodně skáče v čase, což mě při čtení dost rušilo a nevnímala jsem tak příběh jako celek. Navíc mám po dočtení pocit, že jsem se vlastně nic moc nedozvěděla, protože jakmile autorka něco nakousla, tak buď následoval skok v čase nebo už myšlenku nedovysvětlila. 
To jde také ruku v ruce s tím, že na mě příběh působil nedomyšleně. Autorka svému světu sice nastavila nějaké zákonitosti, ale ty ve výsledku nefungovaly. Protože co nám tvrdila na začátku, to už v závěru knihy neplatilo.
zdroj

Dalším nešvarem byli i samotní hrdinové, kteří mi místy připadali dost nereální. Například samotná hlavní hrdinka v klidu přežije týdny bez jídla a vody a pak ji nedělá problém normálně fungovat.
Bohužel se ani nevyhnula jistému komplexu nepřemožitelnosti, kdy se například dva studenti, kteří nestudovali stejná bojová umění během lusknutí prstů dokážou precizně sladit a ve dvou úspěšně vzdorovat celé armádě... 
zdroj
Ale pokud bylo hlavní autorčinou snahou šokovat, tak se jí to opravdu podařilo. Protože z lehce drsného prostředí výuky na škole čtenář postupně přechází do drastického vyobrazení války. A že se tu autorka opravdu v násilných a krutých popisech vyžívala. Pokud máte slabší žaludky a násilným scénám neholdujete, tak se téhle knize raději vyhněte obloukem, protože zde narazíte na nejrůznější druhy mučení, znásilnění a smrt se nevyhýbá ani dětem. Také je tu nakousnuté i téma drog, ale proti popisům násilných scén to je pouze slabý odvar. 
Nerada bych, aby tahle recenze vyzněla tak, že příběh nestojí za přečtení, ve výsledku to nebyla špatná kniha, jen jsem od ní čekala něco jiného a uvítala bych, kdyby autorka příběh víc dotáhla. 
Kdybych měla vypíchnout, co se mi nejvíce líbilo, tak by to byly některé myšlenky a samotné pojetí bohů a šamanismu. A tedy bravurně vyobrazená válka, kdy se autorka opravdu s ničím nemazala. 
Takže ve výsledku se nebojím, že by si kniha své nadšené čtenáře nenašla. 
 
Maková válka není čtení pro slabší povahy, protože násilnosti a krveprolití jsou zde celkem detailně popsány. Místy také příběh působí nedotaženě a některé věci prostě nefungují, ale samotná myšlenka božství a šamanismu byla z mého pohledu vydařená. Takže pokud chcete být šokováni bravurně vykreslenou válkou, kdy se nehledí na oběti, tak můžete zkusit právě Makovou válku. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Tak to je škoda, že tě kniha nenadchla tak, jak jsi čekala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, opravdu jsem se na ní těšila :( ale čekala jsem úplně něco jiného, kdyby byla trochu jinak zpracovaná, tak se mi asi líbí víc :)

      Vymazat
  2. Někdy to tak je, že člověk očekává něco jiného než dostane. Stalo se mi to několikrát - a pokaždé jsem byla mírně zklamaná. Jenže do knížky člověk nevleze, musí ji přečíst, aby si udělal obrázek. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak 🙂 ale jak říkám, tahle kniha si své čtenáře určitě najde 🙂

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)